Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd
Povratak na članak

Prebijanje kredita plaća se i nakon ukidanja naknade

Ovo je problem za Ustavni sud s obzirom na to da klijente koji su podigli kredit prije 2010. stavlja u neravnopravan položaj s novim dužnicima

Komentari 41

MM
Mladen Miletić
00:01 14.01.2011.

STOP progonu hrvatskih branitelja - ja ; ALI ne mješati pačiće i mačiće.. Dakao da se mora odmah usput reči progon zločinaca se mora produbiti i nastaviti da nebudu samo generali i pojedinci kažnjeni a ostali da se prave pametni.tni. Nadalje treba nastaviti progon lažnih branitelja i istaknuti one koji su bili kriminalci profiteri, te oni koji su bili skrivatelji !

VL
MM
Mladen Miletić
00:06 14.01.2011.

– Naknade za obradu kredita, ali i ostale, kod nas su puno veće nego u EU, po tome se vidi da bankarsko tržište nije konkurentno . Ili hrvatski rečeno lopovsko lihvarsko kriminalno pljačkaško .. ( perverzna lađ koja se nedada obrazložiti konkurentno ???? prema kome zbog čega i od koga ????) Dok se u Njemačkoj dobiva kredit za stan -kuču po cijeni od 3,45 % balkncima se uz blagoslov HDZ- države - zna se; mulja i duplo naplačiva ...

VL
DU
Deleted user
00:07 14.01.2011.

U medijima se učestalo pojavljuju napisi o skoro pa lihvarskim kamatama i \"pelješenju\" građana naknadama i sl. E pa treba biti i objektivan i konstatirati samo jedno - te kamate jesu visoke (skoro 2x veće nego u probranom društvu moćnih EU članica) i naknade su također vjerojatno više, ali - sjetimo se sredine 90-ih kad su se kamate na kredite za trajna potrošačka dobra u RH penjale u \"stratosferu\" (12 i čak 15 %) jer nije bilo strane konkurencije i domaće banke su žarile i palile. I što je najgore - i tako skupih kredita je bilo samo na kapaljku! Zaključak bi bio da jest da nas sestrinske banke velikih EU bankarskih grupacija \"deru\", ali su one izazvale blagotvoran učinak na financ. tržištu RH kad su ovdje počele poslovati ranih godina prošlog desetljeća jer su suzbile još više kamate na kredite koje su propisivale domaće banke. Surovo, ali istinito!

VL
OB
-obrisani-
00:10 14.01.2011.

SAD: Banke oduzele rekordnih milion kuća Blic - Pre 31 minut VAŠINGTON - Banke su preuzele rekordnih milion domova u Sjedinjenim Američkim Državama u 2010. godini zbog neplaćenih dugova, a taj broj mogao bi da bude premašen ove godine, pokazujuu zvanični podaci. Oko pet miliona vlasnika nekretnina u Americi kasni sa otplatom hipoteka najmanje dva meseca. Gubitak imovine u korist banaka verovatno će biti česta pojava ove godine, pošto je stopa nezaposlenosti i dalje visoka, navodi agencija za praćenje finansijskih trendova \"Rijaliti trek\". Situacija je najteža u državama Nevadi, Arizoni, Floridi i Kaliforniji, koja je nekada prednjačila po razvijenosti tržišta nekretnina. Prema podacima \"Rijaliti treka\", prošle godine je 2,9 miliona američkih domaćinstava dobilo pismena upozorenja zbog kašnjenja uplate rata za hipoteke. Bankroti domaćinstava postali su ređi krajem 2010. zbog otkrića da su banke zasnivale procedure preuzimanja imovine na nepravilnoj dokumentaciji, ali stručnjaci smatraju da će tempo ponovo biti ubrzan u prvom kvartalu 2011.

VL
BR
brle
00:19 14.01.2011.

lopovsko sve u nasoj drzavi od 1990ih godina do danasnjeg dana! treba li uopce ikakav komentar na sve ovo sto nas okruzuje. pogledajmo si oko sebe pa razmislimo koliko lopova poznamo da su mocni do bola, a svi se lupajuu sakom u prsa kao veliki hrvatine koji misle da su od boga poslani da rade sto pozele. jel to poruka da se trebamo potuci izmedju sebe da napravimo jednu jos noviju drzavu, da i oni koji su sad u trecem dobitnom redu dodju na svoje jasle i tako u nedogled... da da, pogledajmo malo oko sebe, svoje susjede, lokalne mocnike. od kud i od cega su pstali to? nije li to sve nastalo od velikog i prevelikog hrvatstva. i da, ove banke su samo logican slijed stvari u lopovuku biblijskih razmjera. koja drzava, grbovi i sahovnice, poglejte samo bolje oko sebe pa si razmislite.

VL
BR
brle
00:21 14.01.2011.

hahahahhahahah ...oh, pa da.....stop progonu hrvatskih branitelja!

VL
MM
Mladen Miletić
00:21 14.01.2011.

Naknade za obradu kredita, ali i ostale, kod nas su puno veće nego u EU, po tome se vidi da bankarsko tržište nije konkurentno . Ili hrvatski rečeno lopovsko lihvarsko kriminalno pljačkaško .. ( perverzna laž koja se neda obrazložiti konkurentno ???? prema kome zbog čega i od koga ????) Dok se u Njemačkoj dobiva kredit za stan -kuču po cijeni od 3,45 % balkncima se uz blagoslov HDZ- države - zna se; mulja i duplo naplačiva ... Grizzly priznaje da su duplo veče kamate kod nas nego u EU ( dok oni kod iste sume mraju vratiti 100.000 Eura kmata Hrvat samo 200.000 it oje sve nije puno samo je duplo kod 3 puta manje zarade !!!

VL
OB
-obrisani-
01:46 14.01.2011.

Novinar.. NE ZANIMA nas kako je to u Srbiji. Niti pod razno. ako se ti poistovjećuješ s njma - tvoj problem. napiši kao je u njihovim zemljama, ili da ti skratim nepoznavanje materinjeg jezika, i putovanje . kako je too u sloveniji.. E ovako je to: kamata na kredite 3% , kartično plaćanje se ne naplaćuje 8% nego 0% - jer vani je karica = keš. dok ovdje uredno cvilite ispod 13,2 RP % jkredita i umjesto da uzmete puške u ruke , još im i plaćate?

VL
OB
-obrisani-
01:52 14.01.2011.

Gle samo kreten neupućeni može sad na vrata upast Hypo banci koja je ne ozloglašena nego s njom nitko ne posluje vani već 3 godine. I pokušavati pregovarati s njima o kreditu.. Evo ovako to ide.. napraviš se blesav paa tražiš 300 somova krede, nek ti izračunaju kamatu.. Kad se on tam ooznoji lijepo jer mu je matematika strana pojava - onda mu kažeš - evo ja bih kod vas oročio svojih 300 soma , s 1% manje nego što ste vi tražili od mene... Naravno da neće pristati, koji vam je K? pa ovo je Rh , nije EU.. koja zabranjuje ukamaćivanje koja ova banda redovno koristi.. Isto tako propisi EU zabranjuju ovrhu koja je ispod 95% vrijednosti kredita..

VL
OB
-obrisani-
01:57 14.01.2011.

I reci mi jednu stvar - kako to da nakon bankrota Hypo banke njezina potraživanja su \"ostala\" ovdje... omjesto da idu na pogodbu? to je nemoguće, jer kad kao pravna osoba proglasiš bankrot, tvoja potraživanja i tvoji dugovi idu uu sumu svega. I onda možeš otkupiti vlastiti dug po 10 centi za dolar.. Kao vam je to promaklo , ha?

VL
OB
-obrisani-
02:00 14.01.2011.

Znači uzeli su vam VAŠU lovu dvaputa. Jer nakon bakrota ste morali bit pozvani se očitovati o vašim dugovanjma/potraživanjima prema tome i tome. P ako ni to nekužite, onda mi je jasno kao jedna ubdaško-komunistička strančica kao kradeze uopće može dobitiijedan glas na izborima... .

VL
LO
logika2010
02:20 14.01.2011.

Kod nas su kamate više zato jer HNB ograničava zaduživanje banaka vani. U Njemačkoj banke posude novac uz kamatu od 0,5% od centralne banke i onda opale maržu od 3%. Kod nas banke većinom posuđuju novac koji dobiju od građana. Građani za svoja oročenja dobiju kamatu od 3 do 4,5% - i banke opale kamatnu maržu od 3% pa dobijemo kredite po 6,5% - 7,5%. A zašto HNB ograničava zaduživanje izvana? Zašto, Zašto? Iz dva razloda: Prvi jer bi se debeli Šuker zadužio ko Grčka, Španjolska i Portugal zajedno, a drugi jer bi građani kupovali nekretnine ko blesavi a investitori za te pare uvozne beemveje, audije, jahte i povećao bi se uvoz i dugoročno bi si jako naštetili. Dakle, dok se ne naučimo ponašati odgovorno, i dok ne dostignemo udio građana koji se bave malim poduzetništvom ne možemo si priuštiti niske kamatnjake.

VL
TH
than
03:28 14.01.2011.

Haha, na promjenjivu ne obracunavaju, a na fiksu da... Ajmo to jos malo stoke koji niste na kreditima lijepo u promjenjivu. Ako budete ranije otplatili nece vam zaracunati (mozda dobijete na lotu, nikada se ne zna), a ako budete kasnije pripremite po jedan bubreg, roznicu, dio jetre, plucno krilo...

VL
EU
eurobanana
05:26 14.01.2011.

Bilo bih zahtjevno . Da konacno oporezuju BANKE i MIJENJACNICE . jer dosad nisu niti kune poreza platili ,zakonom su oslobodjeni . zaradjuju vrhunske PROFITE bez POREZA

VL
CR
crocro
07:09 14.01.2011.

Kod nas strane sile plaše narod i državu da će se u slučaju ne daj Bože ukidanja stranog platežnog sredstva u Hrvatskoj a to znači ostajanje kune kao jedinog platežnog sredstva u Hrvatskoj, dogoditi bijeg stranog kapitala iz Hrvatske i da će to prouzročiti slabljenje Hrvatskog gospodarstva. Mnoge zemlje su odbile strane valute u svojim zemljama i ništa se nije dogodilo. A kod nas banke žive od guljenja kamatama npr. na švicarske franke koje su najopajsnija i najpogubnija valuta za Hrvatske građane. Dakle, ako doše do uvošenja odluke da je kuna jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj ili da se ne plaća prebijanje kredita u druge valute ili prijevrenema otplata, treba s tom odlukom obuhvatiti sve građane koji imaju kredite bez obzira kada su ga digli tj. da li prije kritičnog nadnevka ili poslije kritičnog nadnevka.

VL
CR
crocro
07:17 14.01.2011.

Samo da još dodam. To što strane banke rade u Hrvatskim građanima, ne smiju niti pomisliti to raditi građanima u matičnim državama. U Hrvatskoj imaju najveće i najsigurnije profite i kada se radi o temi ukidanja nekih prava banke oni se propinju na zadnje noge. Ali zato Hrvatska država. mora poput drugih država koje su to već učinle, stati na kraj javašluku banaka koji će ubiti Hrvatske građane pogubnim kamatama. Toliko su drski da vide kako su građani ogorčeni, da im se sprema mišljenje ustavnog suda, ali niti ne pomišljaju da bi barem smanjili kamate na te lihvarske kredite, koje su građani u očaju i borbi za opstanak bili prisiljeni dizati ili unazaditi život za sebe i svoje obitelji. Gulikožama treba pokazati zube. A država se boji. Ako se država bude bojala onda narod mora pokazati zube.

VL
CR
crocro
07:24 14.01.2011.

I da kuna postane jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj, a što je već trebala biti, odnosno da se zahtjev građana za promjenu valute ne naplaćuje bez obzira kada je podignut, ili da dođe do obustave odluke o naknadi za prijevremeno otplaćene kredite, i u tom slučaju strane banke u Hrvatskoj nebi ništa posebno izgube, jer bi i dalje uspješno poslovale, jer u upravo u Hrvatskoj najsigurnije. I zato što su upravo u Hrvatskoj najsigurnije zato se na pomisao svake promjene u korist građana propinju, dižu na zadnje noge i prijete propasti Hrvatskog gospodarstva ako oni odu zbog nedovoljnog profita. A oni od ovoga sadašnjeg profita žive u Hrvatskoj bolje nego bilo koji bubreg u loju.

VL
OB
-obrisani-
07:41 14.01.2011.

Kroz svoje transnacionalne korporacije banke nadziru, kraj mnogih drugih stvari, svjetsku opskrbu naftom, plinom, strujom i vodom, proizvod¬nju lijekova i \'medicinu\' te proizvodnju i distribuciju hrane. Bankarski sustav kontrolira vlade, trgovinu i ljude posuđivanjem novca koji ne postoji i naplaćivanjem kamata na njega. Ono što zovemo novcem samo je dug koji se prenosi iz ruke u ruku u obliku čekova, transfera, kredita, pa čak i gotovine\'. Ono što zovemo gotovinom nije novac; to je dug. Novac se stvara podizan¬jem kredita - zaduživanjem - i bez obzira u kom se obliku taj kredit kasnije javljao (kao gotovina, ček ili nešto treće), uvijek se radi o recikliranju duga. Riječ kredit (credit) na latinskom znači on ima povjerenja\' ili \'on vjeruje\', i to je točno ono što \'novac\' doista jest: vjera da je on stvaran. Ali nije. Čak je i onaj dio s dugom iluzija, jer kako možete biti dužni ako vam od početka ništa nije posuđeno?

VL
OB
-obrisani-
07:43 14.01.2011.

Kada banka izda kredit, ona ne pozajmljuje ništa. Oni jednostavno u vaš račun utipkaju brojku koju su vam pristali \'pozajmiti\', uz vašu kuću, poduzeće ili zemlju kao jamčevinu. Oni ne stvaraju novac, oni pritiskom na tipku računala stvaraju dug, i od tog trenutka vi njima morate vratiti nepostojeći \'novac\' koji su vam \'posudili“, plus kamate! Ukoliko to ne učinite, mogu vam oduzeti vašu imovinu - za to što su vam posudili - ništa. Vlade \'posuđuju\' novac na isti način, i porezni obveznici postaju odgovorni za \'otplaćivanje\' nepostojećeg novca koji su od banaka u njihovo ime posudile vlade pod kontrolom istih sila koje kontroliraju i banke. Kad biste to napisali kao fikciju rekli bi da je previše nevjerojatno, ali to je stvarnost bankarske prijevare. Britanske novčanice \'obvezuju se da će donositelju na zahtjev isplatiti svotu\' koja je nazivna vrijednost novčanice. Kako je to moguće? Ako sam vam dužan deset kuna i dam vam deset kuna, dao sam vam što sam bio dužan, zar ne? Da, kad bi novčanica od deset kuna bila novac, onako kako ga mi shvaćamo. Ali ona to nije. Ona nije ništa više od zadužnice, obećanja da će se platiti - dug. Kad mi posudite deset kuna posudili ste mi dug, i kad vam vratim deset kuna vratio sam vam dug. Kako možemo bilo kome plaćati novcem kad njega nema?

VL
OB
-obrisani-
23:52 13.01.2011.

STOP progonu hrvatskih branitelja - Najavljeni veliki prosvjedi branitelja u subotu u Zagrebu, a mimohod u Splitu Pridružite se i vi i šalji dalje poruku! Inicijativa – \"STOP progonu hrvatskih branitelja\" (SPHB) najoštrije osuđuje ponašanje predstavnika hrvatske vlasti povodom učestalogog protupravnog progona hrvatskih branitelja. Nesuvisle reakcije čelnih ljudi hrvatske države povodom uhićenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde pokazuju njihovu nedoraslost situaciji ili, što je puno gore, namjerno zamagljivanje prave prirode odmazde prema hrvatskim braniteljima, kaže se u današnjem priopćenju. Potpuni izostanak državničke odgovornosti predsjednika države i predsjednice Vlade RH pokazuju njihovu dosljednu privrženost dvojbenim politikantskim projekcijama, umjesto da stanu u obranu svojeg državljanina, a time i u obranu hrvatskog državnog suvereniteta. Svojim oklijevanjem da osude ovaj šikanozni postupak, oni prikrivaju vlastiti doprinos tim sramnim događajima. Nepoduzimanjem mjera primjerenih državnoj zajednici koja drži do svojeg dostojanstva, oni doprinose zadanoj stigmatizaciji Hrvatskog domovinskog rata i negiraju njegov obrambeni značaj. To je nastavak politike zatiranja temeljnih vrijednosti koje je Domovinski rat iznjedrio, a u čemu hrvatski državni vrh sustavno sudjeluje. Osiono zlostavljanje tvoraca države samo je dio osmišljenog plana njihovog blaćenja i društvene diskvalifikacije. Uhićenja Veljka Marića i Tihomira Purde, logoraša srpskih koncentracijskih logora, jest neviđeni cinizam i brutalni nasrtaj na hrvatski pravni poredak. Navodna djela koja im se pripisuje počinjena su na hrvatskom državnom teritoriju za koji srbijansko pravosuđe nema nadležnosti. Ukoliko smjera potaknuti takve postupke Srbija mora koristiti međunarodno-pravna sredstva i obratiti se hrvatskoj državi. Iako ta sredstva često ne koriste države koje su u sukobu, neshvatljivo je da ih ne koristi država s kojom smo, navodno, u prijateljskim odnosima. Znači li ovakvo presizanje Srbije u hrvatski pravni prostor konačno priznanje da se ne radi ni o kakvom građanskom ratu i da je agresiju na Hrvatsku izvršila upravo Srbija? Branitelji to smatraju samo nastavkom agresije drugim sredstvima. Hrvatski branitelji najoštrije osuđuju sve zločine, neovisno o tome tko ih je počinio. Ali kako je moguće da hrvatska vlast mirno promatra maltretiranje svojih državljana, kojima istodobno ta ista vlast ništa ne stavlja na teret. Vlastodršcima nije jasno da ih fotelje, koje su im hrvatski branitelji priskrbili, obvezuju na zaštitu vlastitih državljana i pravne države za koju su se branitelji borili. Umjesto da zaštite branitelje oni su zaštitili i abolirali rušitelje vlastite države. Trenutačno u hrvatskim zatvorima čami preko tri stotine hrvatskih branitelja, a hrvatski sudovi su ih do sada procesuirali preko tri tisuće. Pritom ne ćemo zaboraviti ni one koje je naše državno vodstvo izručilo strancima, temeljem jednog protuustavnog i kapitulantskog Zakona. Vrlo često se to događalo po nalozima i zahtjevima upravo onih s kojima se naši čelnici tako često srdačno druže i razmjenjuju kojekakve sumnjive i paušalne popise. Činjenica da mnogih progonjenih nema na tim popisima svjedoči o iskrenosti i vjerodostojnosti jednog ishitrenog i prinudnog \"prijateljstva\", stoji u priopćenju Inicijative – \"STOP progonu hrvatskih branitelja\" (SPHB) U znak prosvjeda protiv neosnovanog progona hrvatskih branitelja zakazan je i prosvjed na Trgu bana Jelačića. Prosvjed počinje u subotu 15. siječnja 2011. s početkom u 10:30 sati. Mimohod u Splitu U Splitu će se u subotu, 15. siječnja 2011., u 19 sati održati mimohod potpore nepravedno progonjenim braniteljima u organizaciji Udruge \"Volim Hrvatsku\". Mimohod će krenuti s početka Vukovarske ulice, pokraj općine, prema Rivi. \"Stanimo ujedinjeni kao nekad i pokažimo da se protivimo tom progonu, zatvaranju branitelja i konačnom kriminaliziranju Domovinskog rata. Stanimo ujedinjeni kao nekad i pokažimo da ne podupiremo ovaj progon i zatvaranje hrvatskih branitelja\", poziva Udruga \"Volim Hrvatsku\".

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.