Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na otoku hvaru

Pravoslavna crkva traži povrat manastira u kojem je noćni klub

tulum
Željko Mršić/PIXSEL
05.01.2011.
u 14:30

Sa žaljenjem smo konstatirali da je svetinja pretvorena u noćni klub, navodi se u priopćenju Eparhije dalmatinske.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) zatražila je od hrvatskih vlasti da im se vrati u vlasništvo manastir svete Paraskeve ili svete Venerande na otoku Hvaru u kojemu je otvoren noćni klub, objavili su mediji u Srbiji pozivajući se na priopćenje Eparhije dalmatinske.

Diskoteka Veneranda jedna je od najpopularnijih ljetnih destinacija, a SPC je na svojim internetskim stranicama opširno obrazložio povijesni nastanak manastira sagrađenog 1561. godine.

Tada se pravoslavlje spuštalo iz Dalmatinske zagore prema priobalju i otocima, objašnjavaju dodajući kako su "tada dio hrvatskog stanovništva činili pravoslavni Srbi".

Nakon Drugoga svjetskog rata i zakona o denacionalizaciji manastir svete Venerande postaje vlasništvo grada Hvara i zaštićeni je spomenik kulture, podsjećaju mediji.

– Sa žaljenjem smo konstatirali da je svetinja pretvorena u noćni klub. Naše nezadovoljstvo podijelio je i katolički biskup Mile Bogović kada je pitao episkopa dalmatinskog Fotija što je sa svetom Venerandom, pri čemu se neugodno iznenadio kada je čuo da je to sada pretvoreno u noćni klub. Stoga se nadamo da će nadležna tijela poduzeti sve zakonske mjere kako bi se ovaj vjerski objekt vratio SPC-u i njegovim vjernicima – navodi se u priopćenju Eparhije dalmatinske.

Komentara 30

OB
-obrisani-
18:20 05.01.2011.

05.01.2011. u 16:59h velikazmija je napisao/la: --- kurčula--- ali zato vi pravoslavni porušiste što god je sveto a nije pravoslavno---- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa očigledno da ste to i zaslužili s obzirom kako se ophodite prema Pravoslavnim svetinjama, čudo ne napravite noćnii klub od neke katoličke crkve ili bratske vam džamije , sto puta sam reko da vi sa Hrišćanstvom nemate nikave blage veze, već spadate u paganske drogirane šizofrenike !

OB
-obrisani-
15:47 05.01.2011.

Za razliku od reformskih hrišćana (za katolike ne znam) mi pravoslavni razlikujemo sakralni i nesakralni prostor. Ulica je, na primer, svetovni prostor i na ulici malo je toga svetoga ali već približavanjem crkvi \"konscentracija\" svetosti raste da bi u posrtii crkve bila već značajno veća na dalje niz ulicu. Naravno, svetost prostora počinje da preovladava tek ulaskom u brod crkve a najsvetiji je sam oltar. Sve ovo pričam da objasnim onima koji se slabije razumeju u hrišćansku veru koliko je svetogrđe kad neko na svetom mestu radi bilo šta drugo doli služi Bogu. Jer, jednom sveti prostor, uvek sveti prostor. Zato mi pravoslavni nikad ne pravimo od isluženih crkava ni stanove, ni kafanae, ni bioskope, kako to rade protestanti (za katolike, kao što rekoh, ne znam). Zato iz ovog objekta treba iseliti disko klub čak ako se taj prostor i ne vrati SPC.

PI
piccolo
15:45 05.01.2011.

Odmah svi vanka i vraćat popinama dico. Nema tu mile lale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije