Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pravnik i ekonomist želi od Kine stvoriti prvu industrijsku silu

U Kini je poznat kao političar koji se zalaže za prava i dobrobit onih koji se nalaze najniže na društvenoj ljestvici i zato jer je i sam u neku ruku došao iz takve sredine. U državi je zadužen za financijsku, gospodarsku i vanjsku politiku, nacionalnu sigurnost i provođenje sveobuhvatnih i dubokih reforma.
10. travnja 2019. u 22:50 5 komentara 738 prikaza
Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/13

Kineski premijer Li Keqiang, porijeklom iz skromne obitelji, političar je raznolike i bogate političke karijere. Obnašao je mnoge partijske, lokalne i državne dužnosti, a odbio je ponudu svoga oca, lokalnog dužnosnika KP Kine, da ga pripremi i pogura na putu prema članstvu u partiji i prema nekoj od viših pozicija na lokalnoj razini. Želio je ići svojim putem, obrazovati se i samostalno doseći mnogo više od onoga što je bio zacrtao njegov otac.

Nikolina i Vidoje Ristović wow Starija kći Nikoline Ristović postala je prava ljepotica! Evo kako danas izgleda

Na putu prema vrhu kineske partijsko-državne hijerarhije postao je svojevrsni tragični lik. Bio je prvi čovjek i najbliskiji suradnik bivšega predsjednika Hu Jintaa i prevladavalo je mišljenje da je upravo Li njegov nasljednik, no dogodio se obrat i umjesto njega na tu je poziciju došao sadašnji predsjednik Xi Jinping. Li Keqiang postao je premijer i drugi među najutjecajnijim ljudima kineske partije i države, a magazin Forbes dvije ga je godine zaredom uvrstio na 12. mjesto popisa najmoćnijih ljudi svijeta.

Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
1 / 10
Tijekom prvog službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, organiziran je i damski program za supruge kineskog i hrvatskog premijera, gospođe Cheng Hong i Anu Maslać Plenković, koje su obišle Nacionalni park Plitvička jezera.

U Kini je poznat kao političar koji se zalaže za prava i dobrobit onih koji se nalaze najniže na društvenoj ljestvici i zato jer je i sam u neku ruku došao iz takve sredine. U državi je zadužen za financijsku, gospodarsku i vanjsku politiku, nacionalnu sigurnost i provođenje sveobuhvatnih i dubokih reforma.

Autor je strateškog plana „Made in China 2025.“ kojemu je cilj da Kina više ne bude samo puka tvornica u kojoj loše plaćeni radnici proizvode jeftinu robu lošije kvalitete, već da počne proizvoditi visokosofisticirane proizvode i usluge sa značajnom dodanom vrijednošću. Prvenstveno je to industrija visoke tehnologije, farmacija, automobilska industrija, IT sektor i robotika te industrija vezana uz proizvodnju zrakoplova i svemirskih letjelica.

Nesreća u Zagrebu normalizacija prometa Teška nesreća u Zagrebu: U sudaru s tramvajem poginuo vozač automobila

Lijeva je ideja da se ti kineski proizvodi izrađuju od sirovina i komponenti proizvedenih u Kini, da u njihovu stvaranju sudjeluje vrhunska kineska znanost. U taj program kineske će vlasti „upumpati“ oko 300 milijardi dolara, a krajnji rezultat je da Kina postane prva industrijska sila i u tome prestigne SAD.

Li Keqiang rođen je 1955. u provinciji Anhui, gdje je završio srednju školu. Baš u to vrijeme zemlju je zahvatila kulturna revolucija, pa je završio u radnom kampu za seosku mladež. Iako je ondje iskusio i teški fizički rad, iskoristio je to kako bi stvorio pretpostavke za daljnje školovanje i napredak – upravo u tom kampu postao je član KP Kine. Diplomirao je pravo, a doktorirao ekonomiju te tijekom školovanja obnašao razne dužnosti u pomlatku KP-a. Njegova doktorska disertacija dobila je najvišu kinesku nagradu u području ekonomije.

Zajednička izjava za medije premijera Kine i Hrvatske
1 / 13
Zagreb: Premijer Andrej Plenković dočekao predsjednika Državnog vijeća Kine Lija Keqianga

Na partijskoj ljestvici penjao se polako i sigurno, a 1998. postao je najmlađi guverener neke kineske provincije u povijesti. Provinciju Henan od siromašne zabiti pretvorio je u mjesto u koje su svi željeli investirati. Postao je čovjek od povjerenja predsjednika Hu Jintaa. U politbiro ušao je 2007., a godinu kasnije izabran je za vicepremijera. Tadašnji premijer Wen Jibao povjerio mu je izuzetno važne i osjetljive poslove. Premijer je postao 2013.

VIDEO Pogledajte zračnu snimku gradnje Pelješkog mosta:

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • zip123:

  Imamo i mi ekonomiste i pravnike,ali im nesto neide zadnjih 30 godina.

 • Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
  Ibrahim-Vitez-Pjanic:

  Ako pogledamo porast kineskog BDPa u zadnjih 30ak godina , lako je zakljuciti da bi trebala biti prva ekonomska sila do negdje 2022.Ali oni koji su sad prvi, nemogu se pomiriti sa tom cinjenicom pa su usli u trgovinski rat ... prikaži još!at sa. Kinom ( koji ce izgubiti). ..Zapad vam nudi 2 kofera za mlade ljude a Kinezi puno bolje.Tito je zaduzio Kinu , a vasa sreca sto je on bio Hrvat .

 • sokac sa drave:

  Ma nezna on nista on radi za svoj narod ,za sirotinju .Kaj je ponorel treba ga upoznati sa Sanaderom i lijepim Clounijem Vidosevicem da ga oni malo skoluju da ga upute na pravi put kapitalizma da zaboravi socijalizam da mu ... prikaži još! kazu da je to propalo da mu pokazu sve svoje sto su stvorili velikim vlastitim rastom i velikom zrtvom .