Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE ZDRAVSTVA

Pravi razlozi odlazaka liječnika iz Hrvatske: 'Nije riječ samo o plaći'

Sisak: Uobičajene gužve u čekaonicama pred ordinacijama liječnika opće medicine
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
12.09.2018.
u 12:00

Kirurg Boris Zrnić iz KBC-a Rijeka na rubu je odlaska u inozemstvo.

Bolji uvjeti rada i kvalitetnija organiziranost sustava glavni su razlozi zašto liječnici napuštaju Hrvatsku. Iako bi neki pomislili da je primarni razlog veća plaća, ona je tek na trećem mjestu.

Krešimir Luetić, odnedavni vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), istaknuo je kako su enormni prekovremeni sati problem koji je raširen do te mjere da ih on godišnje ima dvostruko nego što je to zakonski dopušteno.

Ada Barić-Grgurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), kaže kako nacionalni zdravstveni sustav počiva upravo na prekovremenim radnim satima koji u većini slučajeva prelaze dopušteni limit.

– Nekad se ta satnica nakupi i kroz dva-tri mjeseca, pa je rad u većini slučajeva i protuzakonit jer nedostaje liječnika. Hrvatski liječnici rade u sustavu koji zasad ne priznaje vrlo specifične, da ne kažem jedinstvene uvjete rada koje ne dijeli nijedna druga struka, a koji se u većini zemalja EU priznaju i prepoznaju – kazala je predsjednica HUBOL-a za Deutsche Welle.

Kirurg Boris Zrnić iz KBC-a Rijeka na rubu je odlaska u inozemstvo.

– Svakome bi bilo bolje da ima veću plaću, ali nije riječ o tome. Glupo bi bilo reći da liječnici u Hrvatskoj imaju egzistencijalnih problema te vrste. No istinski problemi tiču se ostalih uvjeta, već i u međuljudskim odnosima, tj. u sustavu koji omogućuje razne nepodnošljive anomalije u odnosima. Osobno sam se uvjerio u to na najgori način: šef me mobingirao, ja sam dobio sudski proces u vezi s tim, ali se nije promijenilo ništa bitno – kazao je Zrnić.

Kazao je kako mu je bolnica isplatila 120 tisuća kuna odštete i da nije jedini slučaj. Kaže kako se javnim novcem plaća prekoračenje ovlasti šefova i da oni ostaju na pozicijama unatoč tome, piše Deutsche Welle.

Pogledajte i video: Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Ključne riječi

Komentara 6

LG
lg2
12:43 12.09.2018.

Radi se o novcu, a plaća je 90% razlog a ostali razlog je da nema novaca pa su bolnice neuredne. Nego o čemu se radi ako se ne radi o novcu i plaći. Sad će poslat malo čistaćice, nekog da napravi novi raspred i neće odlaziti. Zdrastvo u HR treba privatizirati da svako plaća sam sebi i gotovo.

SE
serđo12
13:31 12.09.2018.

Ma nije plaća razlog sto mladi odlaze van!Može i manja plaća nego tu,ali glavno da nisi uhljeb!

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
17:13 12.09.2018.

Novinaru,napiši jednostavno i kratko VLADA NE RAZUMIJE SVOJ POSAO,jednostavno:nesposobni su za posao za koji su plačeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije