Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJA

Prava mafija radi za državne strukture

11.09.2002.
u 00:00

ZAGREB - Jasna Babić, novinaraka "Nacionala", jučer je u nastavku svjedočenja na suđenju "zločinačkoj organizaciji" sudskom vijeću predala dokumente, koji bi prema njezinu mišljenju trebali potvrditi vjerodostojnost svega o čemu joj je Veselin Marinov pričao. Sudu je tako predala urudžbeni broj i službenu bilješku dokumenta, prema kojem je Zdravko Šiškić od Marinova zatražio likvidaciju suca Dražena Tripala, te SZUPOV dokument, prema kojem je Juraj Dodić bio predmet njihove obrade.

O oba događaja novinarka je iskazivala prošlog tjedna, kad je navela da o nekim stvarima o kojima joj je Marinov pričao ima dokumentaciju u svojem arhivu.

- Što se tiče ovog dokumenta koji je vezan uz suca Tripala, znam da je službena bilješka o tome proslijeđena MUP-u, HIS-u, SZUP-u i UNS-u, no, ne znam je li se oko toga nešto poduzelo. Prošli tjedan kazala sam kako sam vidjela SZUP-ov dokument iz kojeg proizlazi da je Šiškić brifirao Dodića i govorio mu što da svjedoči. U proteklih sedam dana kontaktirala sam svoje izvore i zamolila ih da mi daju kopiju tog dokumenta, koju vam predajem - kazala je novinarka.

Pričajući o svom odnosu s V. Marinovom, koji je bio predloženi zaštićeni svjedok obrane, novinarka je kazala kako joj je on pričao o nekim dijelovima akcije "Barakuda". Rekla je da je Marinov o tome pričao vrlo šturo, tek navevši da on istražuje kriminalnu grupaciju proizišlu iz redova bivšeg HVO-a.

- Spomenuo mi je imena Vinka Žuljevića Klice, koji ga je poslije ubio, Mladena Naletilića Tute, Vjeke Sliška i Mije Kovče. O samoj akciji ja sam puno više doznala iz drugih izvora. Marinov je bio razaočaran jer tužiteljstvo nije poduzelo ništa da bi se ta grupacija ljudi pospremila u zatvor. Znao mi je reći da je to gora "zločinačka" od ovih što sjede iza mojih leđa. Pojašnjavao je da je to prava mafija, pravi organizirani kriminal. Govorio je da oni uživaju podršku i protekciju u dijelu obavještajnih frakcija, te određenim policijskim i tužiteljskim krugovima. Pojasnio je da je to tako jer oni za te državne strukture s vremena na vrijeme obavljaju prljave poslove - kazala je J. Babić.

Pojasnila je da je Marinov radio kao agent HIS-a, a osim toga surađivao je s kriminalističkom policijom, haaškim istražiteljima i specijalnim timom koji je stavljen na raspolaganje bivšem državnom odvjetniku Radovanu Ortynskom. Upravo taj tim, za kojeg je kako je rekla, doznala iz drugih izvora, bio je najveći izvor razočarenja V. Marinova.

- Tužitelji i Marinov počeli su kao saveznici. On je očekivao da će se podnijeti optužnica i protiv druge grupacije, što se nije dogodilo. Vrijeme je odmicalo, a tužitelji su tražili da on svjedoči protiv "zločinačke". Shvaćao je to kao vrstu pritiska. Čak su mu rekli da će se brisati prijave protiv njega ako ne svjedoči u korist obrane. Kazao mi je to malo prije svoje smrti. Nazvao me je i rekao da su ga nazvali iz odvjetništva i to mu ponudili. Kako sam bila u žurbi, nisam ga detaljnije o tome pitala, što ne mogu prežaliti - kazala je novinarka.

Rekla je da su nakon njegove smrti do nje došle kasete koje je on snimao u razgovorima s raznim ljudima. J. Babić znala je za postojanje tih kaseta, jer su one i bile namijenjene njoj u slučaju da se Marinovu što dogodi. Na jednoj od tih kasta snimljeni su i navodni razgovori Marinova i tužiteljice D. Pavliček-Patak. No, kako te kasete sud smatra nezakonitim dokazom, o njihovu sadržaju novinarka nije smjela pričati. Tek je odgovarajući na pitanje Ante Nobila, branitelja N. Jelavića kazala kako nakon preslušavanja tih kaseta sa sigurnošću može tvrditi da je Marinov razgovarao s tužiteljicom.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije