Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U SINJU

Debitant Alen Poljak nakon Čoje osvojio i 302. Alku!

Sinjska alka - Alen Poljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/46
06.08.2017.
u 17:21

- Dobro sam pripremio konja i došlo je do dobrog rezultata. Kad sam krenuo sa starta u trećoj utrci nisam kalkulirao i gađao sam sridu. Velika je vrućina i možda zbog toga nije bilo puno srida. Pozivam sve Sinjane da dođu u moje Glavice, gdje će večeras biti velika fešta - kazao je 28-godišnji slavodobitnik

Alen Poljak slavodobitnik je 302. Sinjske Alke. Debitant Poljak tako je nakon jučerašnje Čoje u svom prvom nastupu pobijedio i na Alci. U tri utrke ukupno je skupio sedam punata, i tako za punat nadmašio Kristijana Bikića i Denisa Gugića.

- Dobro sam pripremio konja i došlo je do dobrog rezultata. Kad sam krenuo sa starta u trećoj utrci nisam kalkulirao i gađao sam sridu. Velika je vrućina i možda zbog toga nije bilo puno srida. Pozivam sve Sinjane da dođu u moje Glavice, gdje će večeras biti velika fešta - kazao je 28-godišnji slavodobitnik za HRT. Alen Poljak, inače, vlasnik je i direktor tvrtke "Namještaj Poljak d.o.o." Oženjen je Moirom. Alenov otac Ante bio je alkar 37 godina, a u povijesti Alke upisan je kao slavodobitnik koji je 2006. godine u sve tri trke pogodio u sridu. Alen je pozvan da se kao vježbenik priključi pripremama kandidata za alkare 2010. godine. U alkarskoj povorci kao pratitelj barjaka debitirao je 2013. godine. Obitelj se bavi konjogojstvom i posjeduje tri konja. Alen jaše na kobili Jalcit u osobnom vlasništvu.

TIJEK NATJECANJA:

U Sinju je počela 302. Sinjska alka, hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Među brojnim gledateljima u Sinju su i Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom i održava ovo natjcanje, premijer Andrej Plenković, i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. U Sinju je trenutno 37 stupnjeva, no alkari su navikli na natjecanje pod velikom vrućinom. 

Za pobjedu se danas natječe 17 alkara.

Vojvoda Ante Vučić održao je govor: Kroz Alku šaljemo poruku domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruku da je alka bila simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranu svoje domovine. Jučer smo u Kninu proslavili pobjedu u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja nam je omogućila pobjedu u Domovinskom ratu, i ostvarenje višestoljetnog sna o samostalnosti. te vrijednosti potrebne su nam danas kako mladost više ne bi odlazila iz Hrvatske, nego ostala na rodnoj grudi. Vjerujem da čelnici države vode politiku da tako i bude. Stoga u ime svih nas dajem podršku predsjednici i premijeru da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan domovine. Ponovit ću povijesnu izreku prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana: "sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto".

Vučić je posebno pozdravio vodstvo države, no najveći pljesak dobio je Ivica Tucak, izbornik vaterpolo reprezentacije Hrvatske, svjetskih prvaka.

Nakon prijavka alajčauša kreće prva utrka, a prvi trči prošlogodišnji slavodobitnik Tino Radanović. Pogodio je u 1. Slijedi Ante Zorica, koji je dobio i ovogodišnju svečanu Alku u Vukovaru. Njegov pogodak je u dva. Zamjenik alajčauša Mario Šušnjara također je pogodio u dva. Jure Domazet Lošo još je jedan alkar koji pogađa u dva, a isti pogodak ima i Andrija Hrgović. Alkar Kristijan Bikić pogodio je u jedan. Denis Gugić, reprezentativac Hrvatske u preponskom jahanju pogađa također u jedan. Osmi po redu je Frano Ivković, slavodobitnik 300. Alke. I on pogađa u jedan. Ivo Zorica nastavlja niz alkara koji pogađaju u jedan. Debitant Alen Poljak pogađa u dva. Petar Tomašević pogodio je u jedan. Alen Filipović Grčić gađa u dva. Drugi debitant Frano Talaja prvi je koji gađa u ništa. Alkar Nenad Marić pogodio je u dva, baš kao i Ante Runje. Dušan Ivandić pogodio je u ništa, a alajčauš Ivica Flipović Grčić u jedan. U prvoj trci tako nismo vidjeli niti jednu sridu. Nenad Marić gađa u jedan. Alkar Ante Runje gađa u ništa. Dušan Ivandić pogodio je u jedan i ima jedan punat. Alajčauš Ivica Filipović Grčić gađa u jedan i time zaključuje drugu trku. Još uvijek nismo vidjeli ni jednu sridu.

Počinje druga trka. Tino Radanović ponovno gađa u jedan i ima dva punta. Ante Zorica ponovno u dva i ima četiri punta. Alkar Mario Šušnjara promašio je alku. Jure Domazet Lošo ponavlja pogodak u dva, i ima četiri punta. Andrija Hrgović gađa u ništa. Kristijan Bikić gađa u dva i ima tri punta. Denis Gugić još je jedan koji gađa na sigurno. Pogodio je u dva i isto ima tri punta. Frano ivković pogodio je u jedan i ima dva punta. Ivo Zorica ponavlja pogodak u jedan i ima dva punta. Alen Poljak ponovno gađa u dva i ima četiri punta. Petar Tomašević promašio je alku. Alen Filipović Grčić gađa u jedan i ima tri punta. Frano Talaja je promašio i jedini je koji nakon dvije trke nema ni jednog punta.

Kreće treća utrka s onim koji je imao najmanje punata, a to je Petar Tomašević. Gađa u dva i ima ukupno tri punta. Dušan Ivandić na oproštaju od Alke gađa u ništa. Tino Radanović pogodio je u dva i ima četiri punta. Mario Šušnjara završio je natjecanje pogotkom u ništa. Andrija Hrgović nastavlja crni niz i promašuje. Frano Ivković treći put gađa u jedan i ima tri punta a isto je ponovio i alkar Ivo Zorica. S tri punta završava natjecanje. Ante Runje gađa u ništa. Konačno su pukle mačkule! Alkar Kristijan Bikić pogodio je u sridu, na radost gledatelja koji su na nogama. Bikić je prešao u vodstvo sa šest punata. Denis Gugić odgovorio mu je na najbolji način. I on pogađa sridu i također ima šest punata! Alen Filipović Grčić pogodio je u jedan. Nenad Marić također pogađa u jedan i završava natjecanje s četiri punta. Ante Zorica pogađa u jedan i ostaje na pet punata. Jure Domazet Lošo je promašio u trećoj trci. debitant Alen Poljak pogodio je u sridu i tako sa sedam punata osvojio 302. Alku! Poslije njega trčao je još samo alajčauš Ivica Flipović Grčić i pogodio u jedan! Alkar Alen Poljak tako je nakon Čoje osvojio i Alku!

Uoči početka 302. Sinjske alke, u nedjelju je u Alkarske dvore na tradicionalni vojvodin prijem  stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je uručen dar, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Predsjednicu je ispred Alkarskih dvora dočekao tajnik Viteškog alkarskog društva (VAD) Ivan Nasić, nakon čega je posjetila crkvu Samostana čudotvorne Gospe sinjske, gdje su je dočekali provincijal Joško Kodžoman, gvardijan Petar Klapež i župnik samostana Perica Maslać.

Novinarima je kratko rekla da je veseli druženje sa Sinjanima, te da se nada kako će se svi dobro provesti unatoč vrućem danu.

Na traženje da komentira današnju komemoraciju za nastradale Srbe u Oluji u Uzdolju kod Knina koju je organizira Srpsko narodno vijeće i tvrdnje da odgovorni za te zločine još nisu procesuirani osim jednog, predsjednica je kazala da nikad ne komentira rad pravosuđa. Rekla je da vjeruje kako je naše pravosuđe stabilno, da procesuira objektivno.

"Kada je riječ o reformama koje provodimo one su još pred nama. Ulaskom u EU i NATO taj proces nije završio. Doista se nadam zajedništvu i da svi zajedno radimo na boljem životu za sve naše državljanke i naše građane, te da nam mladi ostaju, a ne odlaze", izjavila je predsjednica.

Upitana planira li godišnji odmor rekla je da misli kako za to više neće biti vremena s obzirom da putuje u Australiju, a dodala je i da je podmirila troškove lanjskog godišnjeg odmora.

U Alkarskim dvorima predjsednicu Republike, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića dočekao je predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Od oporbe u Sinju su danas u Sinju viđeni Mostovci Božo Petrov i Miro Bulj.

"Ovdje nismo radi skupljanja političkih bodova. Možda ove veće stranke koje sebe zovu većim i jesu. Tu sam radi prijatelji i zato što je Sinj moj grad. Tu smo proveo dio djetinjstva i uvijek mi je drago doći ovdje posebno na Alku", kazao je Petrov.

Bulj je rekao da je vezan uz Alku kao Sinjanin i bivši alkarski momak. Upozorio je da taj kraj odumire i iskazao vjerovanje da državni vrh neće biti smo na Alci već i da će pomoći cijelu godinu u brojnim pitanjima.

Na prijemu su bile i ministrice gospodarstva i regionalnog razvoja Martina Dalić i Gabrijela Žalac., ministri obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, branitelja Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Tolušić, Tomo Medved.

Program 302. Sinjske alke počeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti, potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715. godine, kao i za poginule u Domovinskom ratu, te preminule članove Viteškog alkarskog društva (VAD), alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozivao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast grada Sinja na Alku.

Kako se neslužbeno doznaje Viteško alkarsko društvo ozbiljno razmišlja da se Alka od sljedeće godine održava u noćnom terminu.


 

Komentara 18

ZV
ZvonkoPu
20:25 06.08.2017.

/bravo

ST
stipe123
17:56 06.08.2017.

I u Sinju je respektabilna publika, kao da su đaci prvaci svaki drugi nema zubiće.

DA
danijelrukavina4
21:50 06.08.2017.

Čestitke pobjedniku alke. Idemo se malo šaliti. Znate li razliku između Imotskog i Sinja. U Sinju se "trči" alka , u Imotskom se "vozi" alka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije