Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva osumnjičena

Poznavatelji umjetnina nudili lažna djela Dušana Džamonje

džamonja skulptura
Foto: MUP
1/3
01.06.2010.
u 10:52

Kad sam uvidio da je riječ o krivotvorini nisam je javno izlagao, a kip je provjeren na moju inicijativu - tvrdi suvlasnik galerije Grubić.

ZAGREB – Damir Grubić, suvlasnik Galerije Grubić i predsjednik Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama te Darko Starešina, predsjednik umjetničke udruge “Fortuna art”, osumnjičeni su da su pokušali, svaki odvojeno, prodati krivotvorine kipara Dušana Džamonje, čiji original vrijedi 130.000 kuna (policija nije navodila identitet).

D. Grubić nabavio je krivotvorenu skulpturu. Kupcu ju je ponudio kao original u zamjenu za slike vrijedne 70.000 kuna. Kupac je išao provjeriti autentičnost slike u ateljeu F. Džamonje, sina pokojnoga kipara, koji je ustanovio da je riječ o krivotvorini. D. Starešina također je nabavio krivotvorenu skulpturu i potkraj veljače 2010. ponudio ju je kupcu za slike vrijedne 20 tisuća kuna.

Obojica su nam rekli kako, nisu znali da je riječ o krivotvorinama. nego je i na njihovu inicijativu i u dogovoru s kupcima - s kojima su trebali mijenjati skulpture za druge umjetnine - provjerena autentičnost umjetnina u ateljeu sina pokojnog umjetnika.

– Dvije godine nakon što sam utvrdio da je kip krivotvoren, držao sam ga u kući i nisam ga izlagao. To se dalo provjeriti na moju inicijativu. Popušio sam svoje novce - tvrdi D. Grubić.

 – Vidio sam tu skulpturu na Britancu pa sam ju kupio. Trebao sam original trampiti za tri grafike s Duškom Babićem. Dogovorili smo se da će skulptura ići na provjeru u atelje. Ne razumijem se u skulpture - tvrdi D.Starešina.

Krivotvorine se ne mogu prepoznati golim okom, ali se u dimenzijama, rasporedu elemenata i nedostatku olovnog žiga kao autorove signature razlikuju od orginala. Policija tvrdi da su obojica dovoljno stručni, te su zato mogli zaključiti da su posjedovali krivotvorine.

Komentara 1

OB
ojdana bojanić
23:08 01.06.2010.

Pa to se može desiti svakom živom čovjeku.Malo ljudi se razumije u umjetnine,pa čak i naši povjesničari umjetnosti koji put teško dokažu šta je original a šta kopija.Država treba imati inspekcijsku službu pri Ministarstvu kulture ,koja bi vršila nadzor nad galerijama ,onda bi bilo manje prevara kupaca. U konkretnom slučaju prvi prodavač je prevario kupca i tako se daljnjom trgovinom nastavlja prevara ,samo je pitanje da li svjesno ili nesvjesno. To je sitni problem. Policija se treba pozabaviti sa slučajem nestanka slika iz Umjetničke galerije i to se do danas nije otkrilo,znači ko je jamio jamio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije