Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTELI MU 3800 EURA

Poznati hrvatski poduzetnik nova je žrtva internetske prijevare: 'Lopovi su sve mudriji'

Saša Cvetojević
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
12.02.2020.
u 13:44

Čini se kako su cyber-prevaranti odlučili ići u korak s vremenom

Posljednjih godina u Hrvatskoj, ali i drugim svjetskim državama, prevladan je, barem u jednom segmentu, strah od internetskih prijevara. Naime, fraza o "nigerijskom princu" koji se javlja "daljnjoj rodbini" diljem svijeta već je toliko globalno prepoznata da je ušla u mainstream i postala sinonimom za računalnu prijevaru.

Međutim, čini se kako su cyber-prevaranti odlučili ići ukorak s vremenom. Njihove iznude, krađe i manipulacije danas izgledaju gotovo besprijekorno. Toliko su detaljno isplanirane i plasirane da bi uz odsustvo opreza na njih mogli pasti i oni najiskusniji.

Takvo iskustvo na svom Facebook profilu podijelio je poznati hrvatski poduzetnik Saša Cvetojević.

''Nakon dugog izmicanja i svih provjera te zaštita, i mi smo nasjeli na scum i platili nekom 'Nigerijcu'. No, štetu snosim ja, ne proračun općine. Vjerujem da ću još na taj iznos i počastiti proračun nekim porezom'', napisao je Cvetojević na Facebooku nakon što je u tren oka ostao bez 3800 eura koje je poslao "stranom partneru" s kojim njegova tvrtka surađuje dulje vrijeme.

 

U nastavku je objasnio kako je dobio e-mail od osobe s kojom je u redovnoj komunikaciji. Naravno, nije bila riječ o poslovnom partneru nego o iskusnom prevarantu.

''Bili su izuzetno uvjerljivi, fejkali su sličan e-mail čak i izgled same poruke je bio sličnog stila poput boja, fonta i boldanih dijelova. Sve su bolji i bolji. Znao je da čekamo predračun pa ga je i poslao, uz napomenu da su mijenjali IBAN i račun", opisao je Cvetojević dodavši kako je prevarant očito imao pristup e-mailovima ili je neko vrijeme pratio komunikaciju budući da je ona sadržajno i stilski bila identična s onom kakvu je on razmjenjivao s poslovnim partnerima. 

Komentara 34

ŽA
Žac123
14:53 12.02.2020.

Je li to onaj saša sa facebooka, koji odlučuje čiji će se profili kažnjavati i postovi brisati brisati? Samo neka te je, čestitka majstoru.

Avatar taqa
taqa
14:55 12.02.2020.

E,moj Saša! Cvetko! Ne cvate cveće ni u vaše preduzeće!

DU
Deleted user
14:17 12.02.2020.

Poznati?! Hrvatski?! Poduzetnik?! Svašta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije