Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NEVOLJE

Požar na Biokovu se širi

požar kod Vodica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/14
24.08.2017.
u 21:20

Vjetar na Biokovu često mijenja smjer i pomaže širenju vatre, te će uz pomoć zračnih snaga vatrogasci sutra i idućih dana pokušati obuzdati širenje vatre, a onda krenuti u sanaciju požarišta

Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji, danas se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera i dva Airtractora, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. 

S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera

Tijek dana pratite u nastavku:

21:15 -  Požar na Biokovu na teško pristupačnom terenu, južno od vrha Šibenika,  na visini od oko 1400 metara i dalje se širi, a gori borova šuma, nisko raslinje i trava te nakupine raznog granja, trave i borovih iglica u škrapama i planinskim udubinama, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji vodi gašenje.

 Požar je danas pokušalo obuzdati gotovo stotinu vatrogasaca koje je helikopter HRZ s opremom prevezao iz Makarske na Biokovu.  Air-tractor im je u ,,kruški,, dopremao vodu, a predvečer su dva kanadera s nekoliko ,,vodenih bombi, dijelom obuzdali vatru na primorskom dijelu Biokova. Na požarištu je osim vatrogasaca do večeras bilo 10 pripadnika HGSS-a te dio radnika Parka prirode Biokovu i Hrvatskih šuma

   Glavina je rekao kako nije zadovoljan sa stanjem na požarištu dodajući da će gašenje zbog nepristupačnosti terena koji je od najbliže ceste udaljen gotovo tri sata hoda, potrajati nekoliko dana. Vjetar na Biokovu često mijenja smjer i pomaže širenju vatre, te će uz pomoć zračnih snaga vatrogasci sutra i idućih dana pokušati obuzdati širenje vatre, a onda krenuti u sanaciju požarišta

16.50 - Požar kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, koji se u četvrtak ponovno razbuktao, popodne gasi šest protupožarnih aviona - četiri kanadera CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO). Letačke posade koordiniranim akcijama čine sve kako bi zaustavili širenje vatre i obranili naselja i kuće, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.  Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja. Nastavlja se gašenje požara i na Biokovu, gdje je angažiran Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta. Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

15.15 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s pet protupožarnih aviona angažirane su na najnovijem požarištu kod Vodica u, a u gašenju sudjeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, priopćili su iz MORH-a.

Na požarištu Biokovo požar gasi Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

14.50 - Zbog požara koji je izbio na predjelu Leć u zaleđu Vodica bez struje su ostale Vodice i Zaton kao i većina mjesta u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije, piše Šibenik.In

- Na trenu je 30 vatrogasaca sa 30 vozila, a požar iz zraka gase i dva air tractora. Kuće nisu ugrožene - kazali su u Županijskom centru 112. Požar se brzo širi, a u pomoć vatrogascima na terenu stiže i jedan kanader. 

Na terenu se nalazi pet vatrogasaca iz JVP Vodice s tri vozila te šest vodičkih DVD-ovaca s dva vozila. Uz JVP Šibenik, pridružili su im se i vatrogasci iz svih okolnih DVD-ova: Tisno, Grebaštica, Bilice, Pirovac, Brodarica i Zaton.

14.30 - Na području Zadarske županije trenutačno je aktivan požar na području Dobropoljaca, u Općini Lišane Ostrovičke, požar je pod nadzorom gasitelja i nema opasnosti za ljude i objekte, priopćio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik zadarskog župana Šime Vicković. Vatrogasne ekipe koje nisu na požarištu su u pripravnosti. I danas kao i proteklih dana, Zadarska županija uz pomoć županijskog Crvenog križa, Opće bolnice Zadar i Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, osigurala je gasiteljima tople obroke, ističe se u priopćenju.

13.45 -  S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je u četvrtak županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, nakon što je ranije danas izvijestio detaljnije o aktivnostima vatrogasnih postrojba.

požar kod Vodica
1/15

Prema Ostovićevim riječima požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit". Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

"Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost", rekao je Ostović. Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit. Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je u četvrtak Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

12.32 -  Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji danas se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera  protupožarnih snaga (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

 U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a.. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 266 požara - 91 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju MORH-a.

9.50 - Protupožarni zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga RH od jutra su angažirane na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, gdje gase požare na Biokovu i  Dobropoljcima kod Lišana Ostrovičkih, izvijestio je u četvrtak MORH.  Požar na hrptu Biokova gasi Airtractor AT-802,  a zbog nepristupačnosti terena tamo je poslan i helikopter Mi-8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme.

U Zadarskoj županiji kod Lišana Ostrovičkih požar gasi kanader iz sastava zračnih snaga 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestio je MORH.

9.14 - "Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom", kažu u Centru 112.

Građani bi trebali aktivnije sudjelovati
 
Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana. Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ističe da je stanje na Promini mirno i nema otvorene vatre, a cijelu noć na tom su području bila organizirana dežurstva. 

Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen, a najkompliciranija je situacija kod sela Ležajići i Kistanja, gdje su vatrogasci ostali cijelu noć na terenu.  Šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu je podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj.
 "To znači da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji", kazao je župan Pauk.

7.20 - Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava.

Gori manji dio šume takozvanog crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1400 metara nadmorske visine, gdje nema nikakve pristupne ceste, već samo loš pješački put.

Jutros će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

Komentara 60

DU
Deleted user
09:26 24.08.2017.

Do kada cemo trpiti tu srbocetnicku piromansku agresiju

MI
Mimizo
13:48 24.08.2017.

zašto ne brišete komentare onih koji se naslađuju nevolji ljudi zbog požara kao ovaj provokator balkanski srbin sramite se većernji

GU
Gustirna
13:36 24.08.2017.

Zamislite, jugomediji i cetnicki saveznivi vec su je osudili na zlocin iz mrznje...inace svoje cetnike uopce ne osudjuju nego su neuracunjivi i pale zato sto zele vidjeti kako gori vatra...bando cetnicka....i poslije svih cetnickih paljevina samo je budala mogla miskiti da nece biti osvete...naracito kada su cetnicki saveznici poceli minozirati cetnicke teroristicke paljevine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije