Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZLIJEĐENA MU SUPRUGA

Pozadina eksplozije na Laništu: Bomba ispred stana jednog od glavnih optuženih iz akcije Tebra

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/VL/24SATA
1/27
31.05.2021.
u 15:40

Iako se u kriminalnom podzemlju kao neka vrsta upozorenja obično pale automobili, oni koji su Sučiću željeli poslati poruku ovoga puta su ubacili u višu brzinu, jer nije poznat slučaj kada je netko zbog „upozorenja“ gotovo raznio cijeli kat zgrade

Eksplozija koja je u ponedjeljak u 2.20 sati odjeknula zgradom na zagrebačkom Laništu, a zbog koje je čak pedesetak stanara u to gluho doba noći moralo izaći na ulicu te se veći dio dana nije smjelo vraćati u svoje stanove, podmetnuta je, i to pred stanom supruge Tomislava Sučića (37), jednog od trojice glavnih optuženika iz akcije Tebra koji je iza rešetaka završio u srpnju 2019.  zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju 16 tona marihuane i paležima većeg broja vozila.

Jedan ili više nepoznatih počinitelja pred vratima stana na trećem katu zgrade u gluho doba noći su ostavili eksplozivnu napravu i nakon toga se udaljili s mjesta događaja i aktivirali ju. U detonaciji su gotovo pa potpuno uništeni lift i stan Sučićeve supruge koja je i sama ozlijeđena u ovom događaju.

>> VIDEO Na zagrebačkom Laništu podmetnuta bomba: 50-ak stanara moralo je napustiti zgradu i bit će zbrinuto

- Vidjela sam neku ženu kako je krvave glave po stubištu istrčala iz tog stana, u biti svi koji smo u tom dijelu zgrade gdje je grunulo smo se u jednom trenutku krenuli sudarati po stubištu dok smo izlazili iz zgrade, čak je bilo nestalo i struje na kratko, pa je nastala neka vrsta meteža. Pred zgradom nas se bilo baš puno skupilo, podsjetilo me na one scene kad je bio potres u Zagrebu, nismo imali pojma što se događa, kroz desetak minuta su tu već bili hitna i vatrogasci, mi smo svi prvo mislili da su eksplodirali plinski bojler ili instalacije – prepričala nam je jedna stanarka iz zgrade na Laništu.

Zagrebački centar 112 izvijestio je kako su na mjesto događaja izašli policajci, 11 vatrogasaca JVP-a Novi Zagreb s tri vozila te ekipe hitne pomoći, Plinare i Vodoopskrbe i odvodnje te Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

- Pedesetak stanara izašlo je iz zgrade te će se kasnije riješiti njihovo zbrinjavanje dok su starije osobe i djeca zbrinuti kod susjeda i prijatelja – naveo je Centar u svojoj objavi u ponedjeljak.

Uz već spomenuti potpuno uništeni lift i stan Sučićeve supruge, u eksploziji je oštećeno i desetak ulaznih vrata drugih stanova, a u više njih nastala su oštećenja jer su popucale instalacije pa se voda iz cijevi slijevala po njima. Sav ovaj kaos nastao je, očito je, zbog toga što je upravo Tomislavu Sučiću, koji se u pritvoru nalazi protekle gotovo dvije godine, netko želio dobrano zaprijetiti. Iako se u kriminalnom podzemlju kao neka vrsta upozorenja obično pale automobili, oni koji su Sučiću željeli poslati poruku ovoga puta su ubacili u višu brzinu, jer nije poznat slučaj kada je netko zbog „upozorenja“ gotovo raznio cijeli kat zgrade.

>> FOTO Zgrada na laništu nakon eksplozije

1/27

Sve to dobro zna i sam Sučić, barem ako je suditi prema optužnici koja je protiv njega i još devetnaestero drugih okrivljenika podignuta prošlo ljeto, ali još uvijek nije potvrđena, jer je i sam optužen da je zajedno s Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem ustrojio zločinačku grupu koje je stajala iza više paleža automobila između 2016. i 2019.

Prema optužnici, ta zločinačka grupa odgovorna je  što je krajem 2017. zapaljen Golf „četvorka“ tadašnjeg šefa sigurnosti GNK Dinama Krešimira Antolića. Optuženi su i da su stajali iza  paleža  u siječnju 2018.  kada je izgorio BMW-u „trojka“ u vlasništvu redara noćnog kluba Sokol Marka Z., a vatrene potpise ostavili su i na Mercedesu poduzetnika Želimira Kastelana te VW Passatu pravosudnog policajca Alena M.

- Javna je tajna da Sabljo za nekoliko tisuća eura može organizirati palež bilo čijeg automobila i da za to može angažirati svoje ljude – kazao je Želimir Kastelan tijekom istrage akcije Tebra, pritom misleći na Tomislava Sablju, s kojim je Sučić, prema tvrdnjama USKOK-a  godinama, sve dok zajedno na isti dan nisu i uhićeni, usko surađivao.

Osim za niz paleža njih dvojica terete se i da su organizirali zločinačku grupu koja je prokrijumčarila gotovo 16 tona marihuane vrijedne 11 milijuna eura. Krijumčarenje droge iz Albanije i Crne Gore u Hrvatsku bio im je, tvrdi USKOK, glavni ilegalni biznis. Sabljo i Sučić marihuanu su, osim gotovinom, plaćali, navodi se u optužnici, i tako što su prodavateljima pod račun ostavljali vozila, a jednom čak i brodicu. U sve to bile su upletene i njihove obitelji.

>> VIDEO Unutrašnjost zgrade nakon eksplozije na Laništu

- Tomislav je jučer bio ljutit jer je izgubio 15.000 eura, a sada mora plaćati i odvjetnika i kantinu - jedan je od tajno snimljenih razgovora između Sabljine i Sučićeve supruge koji su navedeni kao dokaz u optužnici.

Sučićevi u zgradi u kojoj se dogodila eksplozija imaju tri stana. Dva stana, koja je USKOK blokirao na početku procesa, glase na Sučićevu partnericu, a jedan na njegovu majku. Sučiću je uz blokirana i druga imovina, vrijedna ukupno 4,5 milijuna eura. Među onim što je blokirano su i Audi A4 i Q5, BMW 740 D, gliser Stingray, apartman na Rabu, te nekoliko zemljišta kod Zagreba i Šibenika.

Ključne riječi

Komentara 29

DU
dugakita
15:45 31.05.2021.

Zagreb, siguran grad. Zahvaljujem se ovim putem pokojnom gradonačelniku što je održavao veze s mafijom i nije bilo incidenata do sada.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
19:23 31.05.2021.

Ma ljudi moji, nije to nista. To samo nasi ugledni poduzetnici komuniciraju na jedan ekscentrican nacin.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
16:33 31.05.2021.

To ti je cijena stanovanja u elitnom naselju kad za komšiju imaš jako, jako poznatu i uglednu osobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije