Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

PowerUp za rješenja kojima će se ubrzati zelena energetska tranzicija poslovnog sektora

PowerUp
31.03.2023.
u 09:00

E.ON Hrvatska organizira PowerUp konferenciju, 24. travnja u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, na kojoj će se okupiti donositelji odluka i stručnjaci iz poslovnog i energetskog sektora s namjerom razmjene najboljih praksi s hrvatskog i europskih tržišta o iskorištavanju potencijala obnovljivih izvora energije koje Hrvatska ima, ali ne iskorištava u svom punom kapacitetu.

Svoja razmišljanja i rješenja će s okupljenima podijeliti sugovornici iz poslovnog sektora, stručnih institucija, financijskog sektora i iz E.ON grupe sve s ciljem pronalaska rješenja za bržu energetsku tranziciju hrvatskog poslovnog sektora i tržišta. Raspravljat će se o gorućim izazovima prelaska na obnovljive izvore energije, ali i konkretnim rješenjima primjenjivima već danas za bolju energetsku učinkovitost, veću neovisnost i smanjenje emisija CO2.

O potencijalu našeg tržišta na konferenciji će govoriti i Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, koja je ovom prilikom istaknula: „Iako energetska tranzicija i obveza dekarbonizacije te smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima nosi značajne izazove, ulaganjem u energetsku učinkovitost i vlastite proizvodne energetske kapacitete možemo stvoriti čvrste temelje za dugoročno održivi rast hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujući iznimnim resursima obnovljivih izvora energije, Hrvatska ima odlične preduvjete za uspješnu energetsku tranziciju, no još moramo napraviti puno koraka kako bismo to i ostvarili. Iskorištavanje tih potencijala zahtijevat će značajna ulaganja u energetsku infrastrukturu, kao i odvažnije promicanje razvoja obnovljive energije. Prvenstveno je potrebna znatno veća suradnja svih dionika kako bi se otklonile regulatorne i administrativne prepreke.“

„Zelena energetska tranzicija jedina je opcija koju kao društvo i kao civilizacija imamo. Od zelene tranzicije koristi trebaju imati svi te zato nudimo i nove poslovne modele za industriju i građane i provodimo projekt Solar Jobs koji nudi obrazovanje za poslove u sektoru solarnih projekata. OIEH smatra da imamo prostor i mogućnost za razvoj 6000 MW projekata OIE kroz 5 do 7 godina i tako osiguramo energetsku samodostatnost Hrvatske. E.ON PowerUp konferencija okuplja ključne dionike sektore i čast nam sudjelovati i ponuditi nova rješenja i nove okvire razvoja OIE projekata“, izjavila je Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske koja će sudjelovati u panel raspravi na konferenciji te dodatno pojasniti što sve OIEH čini da potakne bržu primjenu obnovljivih izvora energije.

„E.ON u Hrvatskoj kao i u Europi drži vodeću poziciju u sektoru energetskih infrastrukturnih rješenja za poslovne kupce. Naša predanost ciljevima energetske tranzicije podrazumijeva dekarbonizaciju kao i sigurnost opskrbe što nas čini neizostavnim partnerom vodećim kompanijama u gotovo svim sektorima. U Hrvatskoj smo prvi napravili snažan iskorak promičući sunčanu energiju te postali partner prvog izbora na tržištu sunčane energije. Međutim naš doseg je puno veći s cijelim spektrom energetskih rješenja koja E.ON pruža kupcima na tržištima na kojima je prisutan. Sljedeći korak u Hrvatskoj i regiji je upravo donošenje novih modela kao i drugih rješenja potrebnih za energetsku učinkovitost s jedne strane te s druge strane elektrifikaciju i potpuno zadovoljenje energetskih potrebna naših partnera i kupaca iz obnovljivih izvora energije. Na konferenciji ćemo predstaviti najbolje primjere prakse, ogromne potencijale koje možemo pružiti na hrvatskom i regionalnom tržištu te pokazati zašto je E.ON pravi partner za energetsku tranziciju“, izjavio je Vedran Belamarić, direktor energetskih infrastrukturnih rješenja E.ON-a Hrvatska.

"Energetska tranzicija podrazumijeva izgradnju partnerstva s našim kupcima kako bi postigli zadane ciljeve sveukupne zelene tranzicije. Našim rješenjima i savjetima pomažemo kupcima da postignu energetsku neovisnost koja se pokazala iznimno važnom u vremenima izrazite promjenjivosti cijena energenata na tržištima. S obzirom na sveprisutnu elektrifikaciju svih industrija, posebice u prometu, i ubrzane ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije, inovacije i razvoj tehnologija u energetskom sektoru doprinijet će zasigurno razvoju novih poslovnih modela poput PPA ugovora s kojima se već sad susrećemo i koje nudimo našim poslovnim kupcima. Upravo će o inovacijama i poslovnim transformacijama nužnima za nošenje sa suvremenim izazovima na tržištu, koji su se pokazali nepredvidljivima, biti riječ na konferenciji i drago mi je da ću u ime E.ON-a imati priliku predstaviti iste", izjavio je Vladimir Sabo, direktor maloprodajnih rješenja za kupce, E.ON-a Hrvatska.

Organizator konferencije je E.ON Hrvatska, dio E.ON grupe koja djeluje na 15 tržišta i zapošljava 72 tisuće stručnjaka koji vrijedno rade da isporuče energetska rješenja za preko 50 milijuna kupaca. Vjerujemo u svijetlu energetsku budućnost i da će dio ovih rješenja donijeti takvu budućnost i na naše tržište.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije