Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biovega apelira

Povučene dječje žitarice – vratite ih na prodajno mjesto

žitarice
Biovega
27.09.2012.
u 13:55

Odluku o povlačenju s tržiša donijelo je Ministarstvo poljoprivrede. Opoziv se radi zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost

S tržišta se povlači proizvod proizvođača dječje hrane Holle baby food "Pahuljice od tri vrste žitarica", izvijestili su iz Biovege, tvrtke koja uvozi sporne žitarice. 

Odluku o povlačenju s tržišta donijelo je Ministarstvo poljoprivrede. Opoziv se radi zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost s obzirom na to da je u jednom uzorku pronađen mikotoksin (Okratoksin A). Rezultati su pokazali 1.1 µg/kg, a najviša je dopuštena koncentracija 0,5 µg/kg.

Kupce mole da proizvod vrate na mjesto kupnje, a dobit će novac ili ga mogu zamijeniti za nešto drugo. 

Točan je naziv proizvoda Bio dječja kašica/pahuljice od tri vrste žitarica (Bio – Babybrei 3-Korn), oznake lota: R11171, roka trajanja: 25.04.2013., proizvođača Holle baby food. 

Iz EU RASFF-a primljena je hitna obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda s tržišta EU zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost jer je analizom u državnom laboratoriju za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Luksemburgu ustanovljena količina okratoksina A (OTA) u iznosu od 1,1 μg/kg. Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani, najveća dopuštena količina okratoksina A za prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu za dojenčad i malu djecu iznosi 0,5 μg/kg.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja te rezultate laboratorijskog ispitivanja proizvoda, utvrđena količina okratoksina A (OTA) može imati negativan utjecaj na zdravlje ciljane potrošačke populacije – djece zbog njihove male tjelesne mase, izvijestili su iz ministarstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije