Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
založno pravo za kredit

Povučen zahtjev za ovrhom dijela HND-ovih nekretnina

Zagreb: Konferencija za medije "Pokušaj otimanja imovine HND-u"
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
25.09.2019.
u 13:12

Stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija u podnesu ističe kako vjeruje u brzo namirenje iz kredita koji podiže HND

Upraviteljica stečajne mase U.T.T. Europe 92, koja je dobila spor protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), izvijestila je Trgovački sud da je povučen zahtjev za ovrhu nekretnina Novinarskog doma kako bi HND mogao upisati založno pravo za kredit za plaćanje dosuđenog iznosa.

Pravomoćnom presudom iz lipnja prošle godine, nakon 25-godišnjeg spora zbog najma i preuređenja prostora u Novinarskom domu, HND-u je naloženo da stečajnoj masi iza tvrtke U.T.T. Europa 92 isplati 126.616 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993. kad je ta tvrtka podigla tužbu.

Budući da zatezne kamate još nisu bile izračunate, HND je tada procjenjivao da će ukupni iznos koji će morati platiti biti veći od 320.000 eura, odnosno 2,5 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija u podnesu ističe kako vjeruje u brzo namirenje iz kredita koji podiže HND.

''Sama visina tražbine u ovom trenutku nije točno utvrđena, ali grubom kalkulacijom smo zaključili da se radi o iznosu preko 3.200.000 kuna'', ističe se u podnesku.

HND tvrdi da je žrtva pljačke koja se odvija 25 godina

Vodstvo HND-a posljednji se put oglasilo o tom sporu u kolovozu ocijenivši kako je HND ''žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina'', a kulminirala je gubitkom sudskog spora i presudom na temelju krivotvorenih dokumenata.

Ocijenivši to pokušajem otimanja imovine, vodstvo HND je podsjetilo da je taj spor započeo još u srpnju 1990. kada je bio potpisan ugovor o zakupu prostora u Novinarskom domu s trojicom povratnika iz Njemačke koji su prezentirali plan preuređenja prostora u atraktivni ugostiteljski objekt.

No, nakon što nisu završili radove niti plaćali zakupninu, HND je tim poduzetnicima 1993. otkazao ugovor i sudskim putem ih deložirao, a oni su pokrenuli spor potražujući naknadu štete na ime, kako u HND-u ističu, njihovih tobožnjih investicija. Čelnici Novinarskog društva tada su istaknuli kako su došli do dokaza da je jedan od računa na kojima se temeljila presuda, kao i priloženi arhitektonski projekt, krivotvoren.

Spor dobila tvrtka bez OIB-a

Predstavnici Novinarskog društva kazali su kako je HND odmah po saznanju za krivotvorine podnio kaznenu prijavu DORH-u , ističući da tvrtka poduzetnika koja je dobila spor nema čak ni svoj OIB. S druge strane, u posljednjem podnesku stečajne upraviteljice Zuzije naglašava razloge ''nestalog'' OIB-a, kao i probleme koji iz toga proizlaze.

''Naime, u presudi tužitelj je naznačen s nazivom 'Stečajna masa U.T.T Europa 92 d.o.o. u stečaju' dok je upisana tvrtka 'Stečajna masa iza U.T.T. Europa 92 d.o.o.'. Stečajna masa je u postupku ispravka pogrešno naznačene tvrtke u sudskom registru. Također, u presudi je naveden OIB brisanog društva U.T.T. Europa 92 d.o.o jer je u parničnom postupku Stečajnoj masi automatski dodijeljen OIB brisanog društva s obzirom da ono do 2018. nije bilo upisano u sudski registar'', ističe se u podnesku u kojem se proziva i Financijska agencija (Fina).

''Kako Fina iznova odbija provesti zahtjev za naplatu iz razloga strogog i nepotrebnog formalizma, Stečajna masa će podnijeti pritužbu na rad Fine te prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave Općinskom građanskom sudu u Zagrebu'', istaknuto je u podnesku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije