Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon pola godine paralize grada i predsjedničke kampanje, Milan Bandić opet je u fotelji gradonačelnika

Povratak gubitnika Bandića: Vraćam se, Zagrebe, tebi

'11.01.2009.Zagreb - Dan nakon predsjednickih izbora, gubitnik Milan Bandic otrcao je svoju ranojutarnju turu u Kuslanovoj ulici, te je potom dosao na prvi dan posla kao stari gradonacelnik.Jelena Pav
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/4
12.01.2010.
u 00:07

Milan Bandić svoj je povratak započeo standardno - ranojutarnjim trčanjem sa suradnicima i psom, odlaskom u ured gdje je odmah okupio svoju ekipu i održao kolegij na kojemu su raspravljali o idućim potezima.

Gradonačelnik Milan Bandić nakon dva mjeseca i pet dana, koliko je prošlo od njegove kandidature na predsjedničkim izborima, vratio se u fotelju šefa grada. Iako mu je, praktično gledajući, nitko ne može oduzeti, teško će, nakon političkog pada, vratiti političku snagu jer je okružen opozicijom u Gradskoj skupštini i Skupštini Zagrebačkog holdinga koja se u međuvremenu formirala.

Uobičajeni ritam
Umjesto očajavanja i zamaranja učinjenim pogrešnim koracima, jučer je nastojao skrenuti misli. Radni dan odradio je kao da se predsjednički izbori nikad nisu ni dogodili. U zoru je sa svojim suradnicima otrčao jutarnji trening nakon čega je došao u ured. Na javne događaje, koji prije nisu mogli proći bez njega, nije odlazio. U deset sati je sa zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević i pročelnicima ureda održao kolegij o idućim potezima koje moraju povući u upravljanju gradom. Ivu Jelušića, zamjenika iz tabora svoje bivše stranke, o sastanku su obavijestili 20 minuta prije deset sati, pa on na njega nije stigao, kazao nam je sam Jelušić.

– U radnoj sam kolotečini i o porazu ne razmišljam. Za koji dan uhvatit ćemo ritam i sve dovesti u red, i što se tiče Holdinga i ostalog – najavio je Bandić. Na pitanje hoće li osnovati novu stranku i s njom izaći na parlamentarne izbore kazao je da u ovom trenutku o tome ne želi govoriti.

– Neću napraviti nijednu pogrešku. Dobio sam 900 tisuća glasova i znat ću to kapitalizirati – kazao nam je Bandić i najavio da će do kraja tjedna donijeti nove odluke i poslati ih skupštinskim zastupnicima. Iako je službeno u kampanji bio dva mjeseca, grad je zapravo bio paraliziran još od njegove pobjede na lokalnim izborima. Odluke su se donosile dvostruko rjeđe nego što je to bio slučaj prije izbora, kada je Poglavarstvo zasjedalo svakog tjedna.

Ima još oružja
On je vrijeme provodio obilazeći gradove po Hrvatskoj i donoseći im darove kao zagrebački gradonačelnik. Iako je sada gubitnik i nema potporu ni u Skupštini ni u Holdingu, teško je vjerovati da će Bandić pognuti glavu i bespogovorno slušati prijedloge zastupnika ili vodstva Holdinga. Ako ništa drugo, u rukama mu je ostalo oružje određivanja visine cijena komunalnih usluga. Tako bi, umjesto da ih povisi i time spasi katastrofalan Holdingov budžet, mogao te cijene namjerno smanjiti i time sebi skupiti bodove kod građana, a plan poslovanja te tvrtke dovesti u pitanje.

Jelušić: Imam veći legitimitet od gradonačelnika
Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić ne očekuje da će Milan Bandić s njim surađivati u vođenju grada.

– Ja imam veći legitimitet jer je očito SDP-ova lista na lokalnim izborima dobila više glasova nego on sam. No, nikad se nije sa mnom konzultirao niti me pitao za mišljenje, pa će tako biti i sad – predviđa Jelušić. Iako je Jelena Pavičić Vukičević najavila da će se sama povući iz SDP-a, a i vodstvo stranke najavilo je da će nakon izbora ispisati članove koji su bili podrška Bandiću, još nema promjena.

– Danas smo dobili 60 zahtjeva za upis u stranku. A za ispisivanje iz stranke dobili smo samo zahtjev Ivice Pančića – rekao je Jelušić i dodao da će SDP Bandiću pružiti ruku suradnje i prihvatiti dobre prijedloge:

– Prvo treba pružiti ruku, a onda ćemo vidjeti.

Komentara 56

ST
stampedo
07:33 12.01.2010.

Pa nedugo su bili izboli lokalnog tipa, kolko se sjećam i biralo se neposredno ime- ne stranka- dakle glavni građani su izabrali, ja sam glasal tu gde su \"olakšavali\" moju Podravku... nisam ja za Bandića glasoval- pa stoga birali ime-e- ime im ostaje možemo reći \"brend\" čak!!!!

BR
brle
09:16 12.01.2010.

...kako li je samo tesko biti prezren u svom okruzenju! za ovakvim likom samo majka moze ceznuti

MO
momak23
09:52 12.01.2010.

bandić se vraća u svoj brlog,nakon rike preostaje mu samo delati sa građanima zagreba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije