Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preživio pokušaj rušenja

Povoljno zdravstveno osiguranje svim Amerikancima: Američki Vrhovni sud potvrdio Obamacare

Supreme Court puts off an election-year decision on Obamacare
Foto: Mark Wilson/Newscom/PIXSELL
1/3
17.06.2021.
u 18:29

Konzervativni sudac Samuel Alito nije se složio s većinom, uz Neila Gorsucha, suca kojeg je imenovao Trump

Američki Vrhovni sud podržao je u četvrtak zakon koji omogućuje povoljno zdravstveno osiguranje svim Amerikancima, odbacivši pokušaje Teksasa i još 17 saveznih država pod vlašću republikanaca da sruše Obamacare.

To je treći put od 2010. da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi (ACA), jedna od najvećih ostavština bivšeg predsjednika Baracka Obame, preživio pokušaje rušenja na sudu.

Tužbu republikanaca podupro je bivši predsjednik Donald Trump koji je bio obećao da će povući zakon kada je 2016. došao na vlast.

Zakonom se zabranjuje osiguravajućim kućama da uskraćuju usluge onima koji imaju nekih zdravstvenih tegoba. Uz to je milijunima Amerikanaca s niskim prihodima omogućio pristup zdravstvenom osiguranju.

Suci su većinom sedam prema dva odlučili da podnositelji nemaju zakonsku osnovu za tužbu i stoga se nisu ni bavili pitanjem ustavnosti ključne odredbe zakona.

Po tzv. individualnom mandatu milijuni ljudi u SAD-u morali su kupiti zdravstveno osiguranje ili se u suprotnom suočiti s novčanim kaznama.

Ta je odredba ostala u zakonu, no kazne zapravo nema jer ju je Kongres pod kontrolom republikanaca 2017. sveo na nulu.

Stav sudaca je sročio Stephen Breyer, liberalni sudac na sudu. "Problem nije isključivo tehnički...Radilo se o prijetnji općem autoritetu neizabranih sudaca da nadziru odluke izabrane vlade."

Konzervativni sudac Samuel Alito nije se složio s većinom, uz Neila Gorsucha, suca kojeg je imenovao Trump.

Ranije ovoga mjeseca, Bijela kuća je objavila da je zdravstvenim osiguranjem zahvaljujući Obamacareu pokriven rekordni 31 milijun Amerikanaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije