Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJE KUMA

Plenković je vezu s Pokazom samo trebao prijaviti

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2018.
u 20:09

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv premijera u jednom slučaju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza, kojemu je vjenčani kum, za veleposlanika u Londonu. Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima izrijekom zabranjuje da dužnost koja im je povjerena koriste za probitak osoba s kojima su interesno povezani, a u donošenju odluka koje se tiču tih osoba morali bi se izuzeti. Takvo što jednostavno je izvesti kada je riječ o dužnosnicima nižeg ranga, no ovdje je riječ o imenovanju veleposlanika, što po Ustavu mora potpisati upravo premijer pa je Povjerenstvo odlučilo da će o tome je li se Plenković u ovom slučaju mogao izuzeti zatražiti mišljenje ustavnopravnih stručnjaka. 

Pooštreni uvjeti

Neovisno o tome je li se mogao izuzeti od imenovanja kuma, Povjerenstvo je odlučilo propitati je li premijer pri tom imenovanju povrijedio dužnost koja mu je povjerena. Tumače da je Plenković trebao upozoriti i javnost i tijela koja su uključena u proceduru imenovanja veleposlanika, od Ministarstva vanjskih poslova do predsjednice RH. Također, drže da se prije samog potpisivanja Pokazova imenovanja trebao obratiti Povjerenstvu, koje bi ga onda uputilo kako postupiti.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, suglasan je s mišljenjem Povjerenstva da se Plenković u ovoj situaciji nije mogao izuzeti jer je riječ u ustavnom prerogativu premijera. Tumači, međutim, da bi Povjerenstvo, da ga je Plenković unaprijed upitao što učiniti, odgovorilo da on ne može potpisati imenovanje svojeg kuma jer, kaže, zakon to onemogućuje kad je riječ o povezanim osobama. 

– Premijer ih upravo zato i nije pitao za mišljenje – uvjeren je Palić, no takvo tumačenje u intervjuu za Večernji TV demantirala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

– Ne, mi nemamo takve ovlasti – odgovorila je Novaković na pitanje bi li se moglo dogoditi da Povjerenstvo premijeru zabrani imenovanje povezane osobe iako se iz tog imenovanja ne može izuzeti. Dakle, premijer se ne može izuzeti, a Povjerenstvo mu ne bi zabranilo da ga je deklarirao. Novaković, međutim, odbija tumačenje da je pokretanje postupka cjepidlačenje

– Ne, riječ je o preventivi, transparentnosti i percepciji javnosti, pogotovo kada se radi o postupanju dužnosnika na ovakvim visokim funkcijama – kaže Novaković.

Pokretanje postupka odmah je komentirao i sam Plenković, koji misli da je riječ o neargumentiranu i nepotrebnu postupku. Posebno se “obrušio” na podnositelja prijave, Mostova zastupnika Miru Bulja.

‘Nezaslužena kazna’

– Da sam, primjerice, bio u rodu s gospodinom koji me zbog ovog slučaja prijavio, da sam njega imenovao veleposlanikom u Ujedinjenoj Kraljevini s njegovim sjajnim kvalifikacijama, prihvatio bih da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje. To bi bilo strašno i katastrofa za državu, diplomaciju i politiku – poručio je premijer.

Na optužbe o neargumentiranosti postupka šefica Povjerenstva uzvraća – svatko ima pravo na svoje mišljenje i ponavlja da je dužnosnicima najbolje da se u svim sličnim situacijama obraćaju Povjerenstvu. Što se tiče premijerove izjave da je Vlada Povjerenstvu poslala traženo očitovanje o ovom slučaju, Novaković kaže da ne zna što se dogodilo, ali da očitovanje do njih nije stiglo

>> Pogledajte okršaj Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića u Saboru


 

Komentara 101

Avatar siva_sova
siva_sova
10:54 23.11.2018.

povjerenstvo koje je birao plenki odlučuje o tome da li je on nekog zaposli preko veze...

PA
Panonski
11:19 23.11.2018.

HDZ-ovo povjerenstvo naravno odlučilo da nije kriv

DU
Deleted user
11:17 23.11.2018.

Vidi njega! I on ima kuma! Ha ha ha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije