Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potreban nam je referentni centar

13. ožujka 2007. u 19:44 5 prikaza

Udruga za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani Nada iz Zagreba djeluje od 2002. godine, okuplja oko 240 obitelji i svakodnevno telefonski pruža pomoć stotinama djevojaka i mladića.

 Redovito šaljem dopise ministarstvima, Saboru, Vladi, bolnicama..., ali moj mi trud sve više nalikuje na borbu s vjetrenjačama. Ne trebaju nama dati novac, ali je vrijeme da se počne institucionalno brinuti o oboljelima  objašnjava tajnik Udruge Nada Hrvoje Rendulić, inače otac djevojke koja se šest godina bori s bulimijom. Nije  začuđen, kaže, smrću djevojke iz Stobreča, jer se u Hrvatskoj anoreksičarke i bulimičarke samo održavaju na životu, umjesto da se liječe.

 U liječenju poremećaja prehrane trebaju sudjelovati gastroenterolog, endokrinolog, ginekolog i psihijatar. No u nas pacijenti trebaju sve postupno liječiti, umjesto da sva četiri stručnjaka djeluju u isto vrijeme  objašnjava H. Rendulić. Dodatni je problem što u Hrvatskoj ne postoji liječnik koji se bavi samo poremećajem u prehrani.

 U Veroni postoji referentni centar, u kojem su svi stručnjaci na jednome mjestu i bave se samo anoreksijom i bulimijom. Zauzimam se za to, ali ministar mi Ljubičić  odgovara da nitko nije podnio službeni zahtjev za njegovim osnivanjem  zaključuje Rendulić.

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke