Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedmi dan

Potraga za Antonijom: pronađene ljudske kosti stare 30-ak godina

potraga, antonia bilic (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
03.07.2011.
u 11:47

Razinu jezera na Brljanu smanjili 20-ak centimetara, a Antoniju Bilić traži 200 ljudi.

BRLJANE - Sedmi dan velike pretrage i 26. dan potrage za nestalom djevojkom Antonijom Bilić zasad nije donio rezultata. I danas je oko 200 ljudi: policajaca, članova HGSS-a, vatrogasaca i drugih pretraživalo područje oko Brljanskog jezera, Roški slap i druge predjele oko toka rijeke Krke, ali je potraga proširena i na neke druge lokacije, primjerice na područja uz cestu od Obrovca prema Kistanjama, oko Radučića, Ervenika, Macura i Mokrog Polja. Središnji događaj je ipak bilo jučer započeto ispumpavanja dijela jezera na Brljanu, neposredno uz tamošnje mostove.

- Do sada smo razinu jezera na Brljanu smanjili za oko 20 do 30 centimetara. Trenutačno vodu ispumpava tridesetak pumpi. Ako bude potrebe donijet ćemo još pumpi iz drugih dijelova Hrvatske, koje onda moramo spuštati u jezero, a svaka teži nekoliko stotina kilograma - među ostalim je oko 11 sati pojasnio Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, kako se odvija ispumpavanje, odnosno prelijevanje dijela jezera na Brljanu.

Kako je poznato, šibenski vatrogasci su u subotu započeli uklanjati vodu iz dijela jezera i prelijevati je u jedno manje jezero, ne bi li na taj način došli do jasnijeg uvida u moguće tragove koje bio povezali s nestankom 17-godišnje Antonije Bilić. Koliko će potrajati taj vatrogasni posao zasad nije jasno, vatrogasci su ugodno iznenađeni brzinom kojom opada razina vode, no svejedno bi se taj posao mogao protegnuti na više dana, kako je rečeno.

To je pak postalo jasno i nama kad smo obišli mjesto događaja: posvuda uokolo su brujale snažne vatrogasne crpke, a oko mostova se već jasno vide tragovi isušivanja. Ispod mostova i uzduž obale su i dalje gusto raspoređeni policijski specijalci koji promatraju opadanje razine jezera, ne bi li ugledali nekakav sumnjiv trag. Članovi HGSS-a s psima tragačima su se šetali po tko zna koji put tim područjem, a posvuda u gustišu i šipražju su dosita nepristupačan teren pregledavali tragači, od kojih su neki bili vidno izmoreni neprekidnom potragom koja sad traje već tjedan dana. Inače, iz policije su i za danas najavili kako javnosti i predstavnicima medija neće davati nikakve obavijesti o tijeku akcije, niti će dopustiti obilazak mjesta potrage. No ipak, nešto kasnije, nakon intervencije 'iz Zagreba', policija je ipak pojasnila što se radilo 26. dana potrage za djevojkom.

- I dalje traje intezivna pretraga na ovom području. Članovi Javne vatrogasne postrojbe sa svojom tehnikom, odnosno pumpama ispumpavamo dijelove jezera uz most. To radimo uz pristanak Ministarstva kulture, odnosno Nacionalnog parka Krka, koji su odobrili postupak kojim se ne bi trebao ugroziti eko-sustav. Isušujemo jezero kako bi isključili svaku moguću sumnju da se ovdje nalaze neki tragovi . Isušivanjem se nailazi na razno smeće, crkotine štakora, miševa, ovaca, krava - kazao je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske.

Ipak, neslužbeno doznajemo kako su ronioci u jednom trenutku pronašli i ljudske ostatke, odnosno kosti (bedrene kosti, ključna kost, kralježnica...) koje su se tamo nalazile najmanje tridesetak godina. Ipak, i ti su ostaci odneseni na vještačenje, a vrlo vjerojatno bi se moglo raditi i osobama koje su proglašene nestalima na ovom području još prije više desetljeća. Kosti nisu nađene na jezeru nego na drugoj lokaciji.

Doznajemo i kako se obitelj jednog ranije nestalog muškarca već javljala pripadnicima HGSS-a, raspitujući se jesu li u potrazi možda naišli na nečije ostatke. Načelnik Kostanić je ponovio kako će potraga biti nastavljena sve dok se ne nađe Antonija Bilić, pa makar i u slučaju da je negdje živa, možda oteta ili prodana u 'bijelo roblje'.

- Ukoliko to ne učinimo, nitko neće biti zadovoljan. Roditelji nikada neće znati što se dogodilo njihovom djetetu, a bilo bi i puno prostora za razne špekulacije oko toga što joj se dogodilo. Moram reći da je policija svoj posao u ovom slučaju odradila i 120 posto. Čak i ponavljamo neke radnje koje smo obavili više puta, no tako će biti dok potraga ne bude gotova. Ako policija više ne bude imala što činiti, traganje ćemo prepustiti drugim stručnim službama - među ostalim je kazao Kostanić.

U policiji nisu zadovoljni ni s informacijama koje se protežu kroz medije, pri čemu spominju i povezivanja slučaja Dragana Paravinje sa prije dvije godine Vjere Malikove, Slovakinje koja je nedaleko od Murtera pronađena mrtva nakon dulje potrage. Među sudionicima potrage i okolnom stanovništvom se i dalje javlja sumnja u istinitost iskaza Dragana Paravinje. Neki smatraju kako je možda izmislio glavninu priče, te kako iza toga stoji već spominjana priča kako je Paravinja upoznat s detaljima zločina koje su Srbi počinili tijekom prošlog rata na Ovčari, Srebrenici i drugdje.

- Čuo sam za to. Paravinja se inače svim silama nastoji izbjeći mogućnost da bude izručen Srbiji - kazao je načelnik Kostanić.

Veliki broj članova HGSS-a, za koje malo tko u Hrvatskoj zna da oni svoje naporne zadaće zapravo obavljaju volonterski, pristigao je iz svih dijelova Hrvatske, pa i iz Mostara. Iz HGSS-ova stožera na uzvisini iznad Brljanskog jezera su grupice spašavatelja neprestano odlazile u raznim smjerovima, dok je voditelj potrage dr. Hrvoje Dujmić analizirao prikupljene podatke.

- Danas smo tu sa 14 pasa. Radimo vrlo studiozno, obilazimo i područja na kojima smo bili već više puta. Dakako, neki ljudi su i pomalo umorni: tu su od prvog dana - kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Za ponedjeljak se predviđa i dolazak 24 specijalnih ronioca iz Oružanih snaga RH, no iz nepoznatih razloga još uvijek nisu angažirani speleo ronioci HGSS-a koji su najbolje obučeni za pretraživanje podvodnih kanala, rukavaca, špilja i tzv. džepova kakvim rijeka Krka obiluje. Nekima se postupak isušivanja jezera pak čini besmislenim i nepotrebnim, no, kako je rečeno, policija jednostavno želi 'isključiti svaku sumnju'.

Ključne riječi

Komentara 70

Avatar Rubirosa
Rubirosa
12:13 03.07.2011.

Tražeći Antoniju gorska služba, psi tragači i policija pronašli su pet nestalih osoba kao i jednu 16-godišnjakinju, koja je srećom živa i zdrava........ Dali bi ih trazili da nije nestala Antonija i da se nije digla tolika buka oko nestanka?!

CR
crocro
12:19 03.07.2011.

Trebali su javnost izvjestiti o informacijama koje je javnost primila. A to je da li je isplativije prihvatiti vanjsku ponudu stručnjaka koji su obećali gotovo 100 %-tan uspjeh pronalaska ako jezero nešto krije pod uvjetom da im se osigura dobar signal ili je isplativije ispumpavati 3 jezera. Koje će posljedice biti za jezera ako u njima ima živih biljnih i životinjskih vrsta. Treba se netko očitovati zašto nije prihvaćena vanjska pomoć i zašto je donesena odluka da se radi i postupa upravo tako kako sada rade i postupaju. Sigurno postoji glavni čovjek koji odlučuje o svemu i čije se ideje provode u djela.

TR
trckaralo
12:06 03.07.2011.

Nema leša - nema ni zločina. Dok ne pronađu Antonijine ostatke mogu mu stavit soli na rep, i advokat početnik će ga osloboditi jednom rečenicom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije