Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu fondovi

Potpisan ugovor o dodjeli 200 milijuna kuna za nabavu mega računala

Blaženka Divjak
Patrik Macek/PIXSELL
18.07.2018.
u 14:10

'Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove'

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je svečano potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu mega računala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U  sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je tijekom svečanosti.

"Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dodavši da se projektom osigurava potrebna infrastruktura za to.

Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove, naglasila je Divjak.

Projektom ćemo omogućiti znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj da budu usredotočene na razvoj svoje djelatnosti, istraživačke projekte i postizanje izvrsnosti, kazala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

>> Pogledajte i galeriju fotografija velikog dočeka Vatrenih

Blaženka Divjak
1/74

Komentara 12

DU
Deleted user
17:13 18.07.2018.

Opet ova spodoba bez legitimiteta i legaliteta pravi narod budalama. "Hrvatska uplati novac u eu proracun ...onda hrvati sa milijun dokumenata povlace iz eu fondova..."

Avatar FalusBonus
FalusBonus
20:20 18.07.2018.

Baš me zanima koliko uhljeba od jednom mogu na mega računalu igrati pasijans

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
20:19 18.07.2018.

Ne treba nam mega računalo da vidimo da smo u dreku do grla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije