Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisan ugovor o dodjeli 200 milijuna kuna za nabavu mega računala

'Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove'
18. srpnja 2018. u 14:10 12 komentara 794 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je svečano potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu mega računala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

OBRAZOVANJE Divjak: Inzistirat ćemo na prilagođavanju upisnih kvota

U  sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je tijekom svečanosti.

"Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dodavši da se projektom osigurava potrebna infrastruktura za to.

Blaženka Divjak Divjak u Saboru 'Nitko neće ostati bez posla, uvodi se red u sustav'

Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove, naglasila je Divjak.

Projektom ćemo omogućiti znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj da budu usredotočene na razvoj svoje djelatnosti, istraživačke projekte i postizanje izvrsnosti, kazala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja PROMO Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

>> Pogledajte i galeriju fotografija velikog dočeka Vatrenih

Blaženka Divjak
1 / 74
Dan za povijest: senzacionalan doček Vatrenih
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  Opet ova spodoba bez legitimiteta i legaliteta pravi narod budalama. "Hrvatska uplati novac u eu proracun ...onda hrvati sa milijun dokumenata povlace iz eu fondova..."

 • Avatar FalusBonus
  FalusBonus:

  Baš me zanima koliko uhljeba od jednom mogu na mega računalu igrati pasijans

 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Ne treba nam mega računalo da vidimo da smo u dreku do grla