Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET KRIZA
Povratak na članak

Poslodavci uvozom neće na dugi rok ograničiti rast plaća

Dobar dio pada konkurentnosti uzrokovala je preskupa država, koja konačno mora shvatiti da mora rezati svoj aparat jer ga više neće imati tko plaćati

Komentari 5

ST
stefj
23:04 11.01.2020.

Za svake vlade slušamo da će se rasteretiti gospodarstvo, ovo je prva koje je i napravila minorno rasterećenje u nekim segmentima... Problem je što svaka vlada jaču državu, diže poreze ili parafiskalne namete, jača birokraciju, itd. Došli smo do toga da porez čine skoro polovinu gospodarske aktivnosti, što je za ovako malu i nerazvijenu zemlju pogubno... Imamo zemlje koje nam mogu biti uzor gdje su reforme uspješno provedene, npr. Irska ili Estonija. No mi se ponašamo poput Grčke prije kolapsa - stalno raste broj državnih i javnih zaposlenika, kao i njihova primanja i prava... Imamo primanja u javnom sektoru viša nekih 25% od privatnog (prosjek), a da ne pričamo o preko 500 dodataka na plaću koje se dobiju u tom sektoru... Grčka se raspala kada više nisu mogli financirati javne strukture, mi smo jako blizu toga. Više se ne može smanjiti niti jedan porez, svu novostvorenu vrijednost (i više od toga) država preusmjeri u primanja u javnom sektoru... Nema novaca za avione, za otkup INA-e (možda i bolje), za bilo kakvu investiciju. A istovremeno smo poput otoka gubavaca za investitore, osim turizma apsolutno ništa se ne isplati kod nas raditi... Država smo gdje birokracija, mediji i političari kažnjavaju rad, zapravo cijeli javno sektor se grozi rada i izvrsnosti. Kod nas se raznim pravima može više zaraditi nego poštenim radom. Najgore je to što javnost ne oprašta i osuđuje bilo kakav uspjeh.

VL
KO
Kokoiduhovi
09:42 12.01.2020.

Državna uprava ( ne županijska a napose ne gradska) ne dobiva osim regresa i božićnice te dara za djecu, niti jedan, niti jedini jedan neoporezivi primitak. Osnovice za plaće su iste kao i u javnim službama. Naravno da je istina istina da je državna ( a vjerujem i ostale) uprave, prepuna neprofesionalnih,nestručnih neradnika koji nastoje da im dan prođe što brže u klepetanju,tračanju,površnom odrađivanju, pregledu Facebook-a i drugog, planiranju kave,gableca i sl. To je živa istina. Kada bi svaki 6 mjeseci netko radio stručnu i dubinsku provjeru rada i znanja tih službenika - našlo bi se podloge za mnoge otkaze. Ali; mi smo "pravna država" te bi se odmah neki lik počeo bacati i valjati po hodnicima, sazvao društvo za zaštitu ovog i onog...jer tražiti da se radi stručno, profesionalno..znači da i onaj tko traži tako radi. Utopija.

VL
ZO
Zooltan
09:15 12.01.2020.

Poslodavci pljačkaju vlastitu firmu trpajući previše dobiti u svoj džep

VL
CA
car099
09:54 12.01.2020.

državni službenici hoće veće plaće, sve ih je više, a oni koji omogućuju te njihove plaće (realni sektor)-njih je sve manje. Zato stalno dižemo nove kredite i trošimo zarađene novce na kamate. Naravno, tu su i pljačke (npr. bandićeve advenske kućice), politički uhljebi, branitelji itd. - hrpa nih koji samo troše novac a ništa ne zarađuju. Dok možemo dizati nove kredite da pokrijemo minuse to će nekako ići dalje, ali jednom će puknuti i država bankrotirati.

VL
VH
volim.hrvatsku
00:41 12.01.2020.

Stef , izvrsno si sve napisao !!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.