Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrvice

Poslali su nam mrvice, a odroni zemlje i dalje prijete

Klizište
Vjeran Zganec - Rogulja/PIXSELL
04.06.2011.
u 11:14

Prema troškovniku za sanaciju će nam trebati oko 10 milijuna kuna. Morat ćemo sjesti sa županijom za stol i dogovoriti kako dalje jer općina toliko novca nema - kaže načelnik Stanislav Rebernik

 

Vlada je općini Štrigovi uplatila na račun točno 194.183 kune naknade za posljedice elementarne nepogode koja je prošle zime nanijela velike štete. To je svega 12 posto iznosa na koji je posebno povjerenstvo procijenilo štete na infrastrukturi, opremi i građevinskim objektima, izazvanih klizištima i odronom zemljišta u prosincu prošle godine! Oko 116.000 kuna podijelit će se vlasnicima poljoprivrednog zemljišta, uglavnom vinogradarima, a 78.000 vlasnicima oštećenih kuća.To su, kažu, samo mrvice koje će pokriti samo manji dio šteta. - Moći ćemo samo kupiti cement i zazidati pukotine, a odroni i dalje prijete - kažu ogorčeni stanari.

Odron zemlje najviše je pogodio kuću Anice Turk u Grabrovniku. Popucali su zidovi, a zemlja je zatrpala dvorište. Nakon zime klizište miruju, no Anica strepi od novih obilnih kiša, a posebno od topljenja snijega u zimskim mjesecima. Izračunato je da bi samo za zaštitu te jedne kuće trebalo 300.000 kuna, u što su uključeni radovi na iskopu kanala ispred građevine, odvodnje i slično. Sva je sreća, kaže Anica, što su zidovi kuće stare četrdesetak godina debeli 35 centimetara, jer da su tanji, kuće više ne bi bilo. Razmišljalo se i kupnji druge kuće i preseljenu Anice i njezinih sinova na novu lokaciju, što bi čak bilo i jeftinije od sanacije klizišta koja ne može garantirati da novih nevolja neće biti.

Uz kuću obitelji Turk, ugrožena je i kuća obitelji Škvorc na brijegu, a stanar treće, nešto starije kuće, već se iselio jer je šteta bila tako velika da se u njoj više nije moglo živjeti. Zidovi su popucali i mogla bi se svaki tren srušiti.

- Iskreno, poučeni dosadašnjim iskustvima očekivali smo i manje! No, novac su dobile samo privatne osobe, a općina za sanaciju klizišta i puta nije dobila ni kune. Novac koji je poslala Vlada samo je ublažavanje problema, a a glavni problemi ostaju. Prema troškovniku za sanaciju će nam trebati oko 10 milijuna kuna. Morat ćemo sjesti sa županijom za stol i dogovoriti kako dalje jer općina toliko novca nema - kaže načelnik Stanislav Rebernik. Inače, Vlada je za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda ukupno isplatila 19 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije