Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posjedujete zračnu pušku? MUP ima važnu obavijest za vas

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.
17. rujna 2019. u 20:22 33 komentara 90962 prikaza
Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenoga.

Ilustracija vinkovci Godinama u kući skrivao bombe: Sada mu prijeti pet godina zatvora

Također ističu da se oružje i streljivo kategorije "C" to jest zračne puške i pištolji moraju čuvati u stambenom ili drugom prostoru  koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Drugačiji ribolov Dječak poznat po ulovima iz rijeke, no na njegovim 'udicama' nisu ribe...

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana propisao je da su građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Ten-kre:

  Ah, dobro je. To se na mene ne odnosi. VBR i T-72 su u šupi a to se ne računa.

 • Avatar majkuvam
  majkuvam:

  A što je sa kuhinjskim noževima,čak i tupim?Koji genijalac iz MUP-a je ovo izmislio?

 • than:

  Iskreno, nemam niti pojma gdje mi je zračnica. Nabavio ju pokojni stari kada sam se bavio streljaštvom još tamo u osnovnoj školi. Možda ju je neko i drpio u međuvremenu. Ne kužim uopće poantu ovoga, ali mi smo rekorderi u ... prikaži još! brzini implementiranja besmislenih zakona, ali zato vječiti studenti kada treba implementirati zakone od kojih ljudi imaju koristi.