Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poruke iz Kumrovca: Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje

Kumrovcem nije odjekivalo "Žikino kolo", no nostalgija je ipak napravila svoje pa se oko Titova spomenika zapjevalo "Jugoslavijo, Jugoslavijo!"
26. svibnja 2012. u 14:00 2026 komentara 411 prikaza
kumrovec (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Već od ranog jutra u Kumrovec su se slijevale kolone Titovih obožavatelja, ponajviše iz Istre te susjedne Slovenije, ali i iz Bosne i Hercegovine. Više od osam tisuća ljudi okupilo se danas u Kumrovcu kako bi obilježilo 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita.

Ispred općine Kumovec goste je dočekao načelnik Kumrovca Dragutin Ulama.

– Nadam se da sve vas koji ste danas došli k nama, novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije obeshrabrio da dođete. I on će sigurno, sada kada je zasjeo na čelnu funkciju HDZ-a, ublažiti svoju retoriku prema Kumrovcu i "plesanju Žikinog kola" jer je postigao svoj cilj i postao predsjednikom HDZ-a – rekao je načelnik Ulama.

Goran Milić iz Poreča sa svojim crvenim transparentom već devetu godinu zaredom pohodi na Dan mladosti Titov rođendan u Kumrovcu.

– Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje. Danas svi mrze i pljuju po Titu, no kad je on vladao u Jugoslaviji nije bilo takvog siromaštva, svi su imali posao i puno se bolje živjelo. Radim kao zaštitar, imam plaću od 2500 kuna i kako mogu s tom plaćom danas živjeti - komentirao je Milić i zavapio: - Tito, vrati nam se da ponovo počnemo živjeti kao ljudi!

Iz susjedne slovenske općine Bistrice ob Sotli u Kumrovec je dopješačilo 200-injak Titovih obožavatelja, a tu je bilo i 15-ak nedavno osnovanih "slovenskih partizana“ Gorjanske čete iz Šenjerneja.

– Naš je premijer Janez Janša u zadnje vrijeme postao stroga desnica i krenuli smo s osnivanjem partizanskih četa po Sloveniji, da se nikad ne zaborave partizani. Po Titu danas svi pljuju. No, mrtvog lava svi diraju, a živog nitko - rekao nam je Milan Kranjc iz slovenske Gorjanske čete.

Uz Titov Dan mladosti u Kumrovcu su se mogle kupiti i Titove majice po cijeni od 25 do 40 kuna, Titove slike i knjige. Pješačilo se i po stazama Titova djetinjstva, otvorena je i izložba "Tito na poštanskim markama", a sve je završilo koncertom za mlade. Kumrovcem nije odjekivalo "Žikino kolo", no nostalgija je ipak napravila svoje, pa se oko Titova spomenika zapjevala i zaplesala "Jugoslavijo, Jugoslavijo!"

Tokio: Vaterpolo, Hrvatska - Srbija
REAKCIJE SUSJEDA
Pogledajte što pišu srpski mediji nakon poraza od Hrvatske i kako su prihvatili naš trijumf
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada