Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorene ceste

Poplave u središnjoj Americi, vodostaj rijeka i dalje u porastu

Poplava
Foto: Hina
31.12.2015.
u 09:00

U Missouriju je voda došla do krovova zgrada, guverner Jay Nixon poplave nazvao nezapamćenima u povijesti države i ocijenio ih iznimno opasnima

Rijeke nabujale zbog obilnih oborina prisilile su stotine stanovnika središnje Amerike da napuste domove, prijeteći stoci i usjevima, a pod vodom su  brojne građevine, nakon višednevnih vremenskih nepogoda u kojima su smrtno stradale 24 osobe.

Očekuje se da će vodostaj nekoliko većih rijeka, među kojima i Mississippija porasti ili dosegnuti rekordnu razinu dok se bujice slijevaju prema Meksičkom zaljevu, izvijestila je Državna meteorološka služba. Zbog vodenih bujica zatvorene su brojne ceste te dijelovi međudržavne ceste Interstate 44 koja povezuje zapadni Teksas i St. Louis.

U Missouriju je voda došla do krovova zgrada. Ondje je guverner Jay Nixon poplave nazvao nezapamćenima u povijesti države i ocijenio ih iznimno opasnima. Iz Valley Parka, zapadno od St. Louisa evakuirano je 300 stanovnika zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Meramec. Crveni križ u tom je gradu u srijedu otvorio skloništa za njih. 

Guverner Louisiane Bobby Jindal objavio je izvanredno stanje s obzirom na to da se vodene bujice kreću i prema toj saveznoj državi. Upozorenja su izdana i za dijelove obiju Karolina i Georgije. 

Od posljedica poplava u Missouriju, Illinoisu, Arkansasu i Oklahomu dosad su smrtno stradale najmanje 24 osobe.

Poljoprivredni stučnjaci tvrde da će, ako se voda ne povuče za tjedan dana, biti uništeni svi usjevi u poplavljenim područjima, Vodena bujica u Illlinoisu je odnijela 2500 svinja, koje je bilo nemoguće spasiti, rekla je glasnogovornica državne udruge proizvođača svinjetine, Jennifer Tirey. 

Tijekom vikenda kod Thebesa u Illinoisu očekuje se porast vodostaja Mississippija za oko 46 cm, objavila je Državna meteorološka služba.

>> NASA: Posljedice El Nina mogle bi biti jednako pogubne kao 1998.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:51 31.12.2015.

A što su ono rekli u SAD-u? Da nema globalnih klimatskih promjena? Došao Vrag po svoje.

NE
Nepokolebljiv
17:44 31.12.2015.

Za neznalice je poucno prouciti granice medu americkim drzavama Mississipi i Luisiana i Arkansas! Te granice Americe su ucrtane sredinom rijecnog toka prije 150 -200 godina pa si pogledajte detaljno gdje su danas - mjestimicno i desetak i vise kilometara od sredine danasnjeg toka rijeke! Slicna situacija je svuda u svijetu! Dobar primjer je trenutni tok Dunava i granica Hrvatske i Vojvodine pa cete vidjeti da se Dunav "setao" izmedu Sonte i Tikvesa u rasponu od 20-tak km. Slicnih primjera cete naci koliko vam srce zeli sirom svijeta samo negdje cete vidjeti promjene toka i od 100-tinjak km!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije