Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pomorac Furčić vratio se kući: Više od 2 godine proveo u zatvorima u Libiji

Prvi časnik palube Ivan Furčić uhićen je prije 2,5 godine u Libiji s ostalim članovima posade broda MV Sovereign M pod optužbom krijumčarenja goriva.
22. svibnja 2018. u 15:33 2 komentara 852 prikaza
Tanker
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Splitski pomorac Ivan Furčić, koji se nakon više od dvije godine provedene u zatvorima u Libiji, u utorak vratio kući u Split, osjeća se u redu, ali mu je potreban mir, priopćio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Tanker bio u libiji Hrvatski pomorac nakon dvije godine zatočeništva vratio se u Hrvatsku!

"Zahvaljujemo ministarstvu i ambasadi na odlično odrađenom poslu prilikom povratka Ivana u Hrvatsku. Ovim putem molimo medije da poštuju privatnost obitelji Furčić te da im omoguće u ovom trenutku toliko potrebni mir", rekao je brat Ivana Furčića, Tomislav.

Prvi časnik palube Ivan Furčić uhićen je prije 2,5 godine u Libiji s ostalim članovima posade broda MV Sovereign M pod optužbom krijumčarenja goriva.

Koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) za Hrvatsku Romano Perić, koji je od početka bio uključen u slučaj Furčić, izjavio je kako mu je drago što je agoniji Ivana Furčića i njegove obitelji došao kraj i da je sve, s obzirom na okolnosti u Libiji, sretno završilo.

"Ovaj i slični slučajevi poruka su pomorcima da prije ukrcaja provjere kompaniju i mjesta plovidbe kako se ne bi doveli u potencijalno opasnu situaciju“, rekao je Perić.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izrazio je zadovoljstvo što je Ivan konačno slobodan nakon više od dvije godine provedene u zatvoru.

Upozorio je da je i dalje u ovom trenutku još puno pomoraca u zatvorima diljem svijeta. "Kriminalizacija pomoraca je rastući problem s kojim se moramo boriti na svjetskoj razini“, rekao je.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je da je Furčićev povratak iz Libije rezultat kontinuiranih napora niza hrvatskih institucija i dužnosnika.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u utorak da je Furčićev povratak rezultat kontinuiranih napora niza hrvatskih institucija i dužnosnika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s premijerom Libije Al-Sarrajem u New Yorku prošle godine o potpori za povratak gospodina Furčića u Hrvatsku. Isto tako, i ministrica Pejčinović Burić je u nizu bilateralnih sastanaka tražila rješenja ovog važnog pitanja.

"Posebno bismo željeli istaknuti da je Hrvatska u ovom slučaju dobila pomoć od Italije te da se do ovog rješenja došlo nizom poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sigurnosnih službi, drugih nadležnih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima", navodi MVEP.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je, dodaje se, od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta.

Splitski pomorac je radio na malteškom brodu “Sovereign M” i proživljavao dvogodišnju dramu otkako je ljeti 2015. godine brod bez tereta bio zaustavljen ispred libijske obale, a cijelu posadu je uhitila jedna od tamošnjih plemenskih milicija i pod optužbom da su namjeravali krijumčariti naftne derivate odvela u zatvor.

Sindikat pomoraca Hrvatske je također od početka bio uključen u slučaj, i u dogovoru s obitelji pomorca je vijest plasirao u javnost te je zatražio međunarodnu pomoć, tj. uključio Međunarodnu federaciju transportnih radnika (ITF), stoji u priopćenju.

Tanker
1 / 9
USS John S. McCain
tanker Gorio danima Iranski tanker iznenada buknuo pa potonuo tanker Udar na moru Eksplozija na tankeru koji danima gori – prijeti ekološka katastrofa Brodotrogir dug 183 metra Brodotrogir završio opremanje tankera vrijedno 30 milijuna dolara
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar stinkyink
    stinkyink:

    nisam zno da je navego na ratnom brodu, ahahaaa vi ste u vecernjem stvarno fenomeni kod uredjivanja stranica.

  • Avatar uz_kavicu
    uz_kavicu:

    Sretan mu dolazak kući i ne ponovilo se!