Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen dinko mikulić

Pomoćnik ministra branitelja za stanove tražio mito od 250.000 €

Dinko Mikulić, Fred Matić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
28.12.2012.
u 16:50

Odlučan sam da se svi, za koje se opravdano sumnja, izvedu pred lice pravde, nebitno je tko su i što su, kazao je ministar Matić.

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita, USKOK je u petak donio nalog o provođenju istrage protiv Dinka Mikulića, pomoćnika ministra branitelja u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U Ministarstvu je radio još od 2000. godine kada ga je doveo ondašnji ministar Ivica Pančić, no prema navodima USKOK-a, u nečasne se radnje uputio pet godina nakon imenovanja. Naime, od 2005. sve do prosinca 2012., za svoje je “usluge” tražio više od milijun i pol kuna mita odnosno 250 tisuća eura. Tijekom dana Mikulić je i uhićen, što je na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdio i ministar Predrag Matić.

Perfidan zločin

– U ovu složenu i dugotrajnu istragu DORH-a odnosno USKOK-a Ministarstvo branitelja bilo je aktivno uključeno te smo tijesno surađivali s tijelima progona. Malo je zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu branitelja a osobito ratnih vojnih invalida a upravo smo takve zločine izgleda otkrili u ministarstvu. Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo istrazi ali želim u ime Vlade osuditi svako nečasno i koruptivno ponašanje. Ne želeći unaprijed osuditi nikoga, no budući da je riječ o dužnosniku ministarstva imenovanom na moj prijedlog, imam potrebu reći da sam odlučan da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja i da svi za koje se opravdano sumnja da se izvedu pred lice pravde, nebitno je tko su i što su. Objava registra branitelja bila je prvi korak ove vlade prema transparentnijoj politici prema braniteljima, a ova akcija USKOK-a i policije poklapa se s našim snažnim opredijeljenjem da se odvoji žito od kukolja – kazao je ministar Matić, dodajući da će dužnosnik biti suspendiran.

Fiktivni računi

Kako doznajemo, osnovano se sumnja da je osumnjičeni Mikulić, kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove, u proteklih sedam godina kao protuuslugu da bi pri odabiru prodavatelja stanova mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, bilo odabrano to društvo kao prodavatelj stanova na području Varaždina, zbog čega je od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio mito. Prilikom kupovine stanova 2005. i 2006. od člana Uprave i suvlasnika društva isplaćeno mu je 50.000 eura. Potom je 2008. godine zatražio 100.000 eura, te ubrzo osigurao da Ministarstvo uputi prijedlog Vladi o potrebi kupnje stanova od iste tvrtke. Nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora Mikulić je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati novih 100.000 eura. Nakon što su se vlasnici tvrtke požalili da nemaju tog novca, zatražio je da mu se u toj vrijednosti preda nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa prema njegovoj uputi.

>>'Ja sam ministar branitelja. Nisam ministar lažnih branitelja'

>>Pitajte najteže invalide što misle o lažnjacima! Uljezi nisu dobrodošli

Komentara 146

SR
Sreleng
17:20 28.12.2012.

Maaaaaa nijeeeeee mogućeeeeee???? Hahahaha, pa kad su MU dali mjesto min.gospodarstva,to je otprilike kao kad daš lisici da čuva kokošinjac....

OB
-obrisani-
17:30 28.12.2012.

a zakaj smo ono mi ratovali ????......za ovakvu pljačkašku Državu ??? . objasnite to majkama koje traže kosti svoje djece........

OB
-obrisani-
17:18 28.12.2012.

nedaj bože...adezeovce smijeniti... . to je politički revašizam.....jer su to sve.....poštenjačine kakvih svijet nije vidio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije