Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od nedjelje ljetno računanje vremena, evo promjena za vozače i putnike

Ljetno računanje vremena u 2018. počinje 25. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata
24. ožujka 2018. u 08:30 1 komentara 4110 prikaza
Foto: Thinkstock

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed u nedjelju, 25. ožujka, počet će ljetno računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

navodno je stiglo Možda vam se tako ne čini, ali upravo je stiglo proljeće!

Ljetno računanje vremena u 2018. počinje 25. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata. S ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Prelaskom na ljetno vrijeme dolazi i do promjena u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi. Zbog pomicanja sata i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Zbog pomicanja vremena međunarodni vlakovi br. 499 (München – Zagreb Glavni kolodvor) i 415 (Zürich – Zagreb GK – Beograd) te brzi vlakovi br. 820 i 821 na relaciji Split – Zagreb GK i obratno kasnit će u dolasku sat vremena. Brzi vlak br. 740 na relaciji Vinkovci – Zagreb GK kasnit će u polasku četiri minute (redoviti polazak u 2,56 sati), dok će putnički vlak br. 3001 na relaciji Varaždin – Zagreb GK kasniti u polasku 20 minuta (redoviti polazak u 2,40 sati), priopćio je HŽ.

Ilustracija Ljetno vrijeme Ne zaboravite – u nedjelju se pomiče sat Gordan Jandroković Burno u Saboru Jandroković se izderao na stranačkog kolegu: 'Kakvo je to ponašanje?' Santiago Canizares EMOTIVNA PORUKA OCA Tragedija legendarnog vratara: Preminuo mu petogodišnji sin
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
    ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

    I da izmislimo godinu 1916 , kada se također primjenjivalo ljetno racunanje vremena u cijelom svijetu osim u 5_6 srednjo Afričkih država , 100 godina kasnije pohvalno možemo primjetit da jedino HŽ ima problema s tom pojavom . A inče ... prikaži još! su točniji u polasku i odlasku od Kineske željeznice samo jednostavno za ovu anomaliju nisu još našli riješenje.