Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pomažemo napuštenim životinjama i želimo da sva skloništa budu prazna

Porukama "Ljubav se ne kupuje" na svojim kamionima varaždinska Čistoća priključila se kampanji udomljavanja napuštenih životinja
30. ožujka 2019. u 11:00 1 komentara 297 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/3

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća na originalan način priključila se kampanji "Ljubav se ne kupuje". Na vozilima te tvrtke oslikani su vizuali kampanje koju na taj način dodatno promoviraju.

– Ugodno nas je iznenadio mail varaždinske Čistoće. Zamolili su nas da im pošaljemo pripreme za plakate kampanje "Ljubav se ne kupuje", objašnjavajući kako su već nekoliko godina aktivni u zaštiti životinja i žele konkretno pridonijeti – kaže Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja.

Varaždinci su tek kasnije otkrili da će se poruke naći na njihovim kamionima. Djelatnici tvrtke Čistoća žive u skladu s idejom o suživotu sa životinjama, što se može vidjeti kroz njihov sasvim običan dan na poslu. U krugu tvrtke dočekuju ih tri pseća i 20-ak mačjih prijatelja o kojima djelatnici skrbe.

– Briga o ozlijeđenim, bolesnim ili skotnim mačkama često postane opravdanje i razlog njihovim vlasnicima da ih prestanu nazivati svojim ljubimcima pa ih izbacuju iz domova, ostavljajući ih na raznim mjestima na periferiji Varaždina. Neke mačke same pronađu put do naše tvrtke, dok neke radnici pokupe na terenu u veoma lošem stanju. Nakon zdravstvenog tretmana, oporavka i sterilizacije pokušavamo im pronaći zauvijek dom, dok ga neke od mačaka već imaju kod nas. Izravnom promocijom slogana "Udomi, ne kupuj" želimo pomoći napuštenim životinjama i pokazati da se svi zajedno trebamo uključiti kako bi sva skloništa bila prazna – rekla je Jelena Vadla, suradnik za zaštitu okoliša u Čistoći.

Grad Varaždin je među gradovima i općinama koji su propisali trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, a najavljeno je i subvencioniranje kastracije i promocije udomljavanja.

– Na području Varaždina djeluje udruga Spas čije je sklonište pretrpano nekada nečijim, a sada odbačenim psima i mačkama. Stoga inicijativa Čistoće daje nadu da će poruka "Ljubav se ne kupuje" na njihovim kamionima doći do mnogih srca građana Varaždinske županije, ali i da će obići cijelu Hrvatsku – ističe Barbara Jagec iz udruge Sklonište dobrote iz Čakovca, grada koji je također propisao trajnu sterilizaciju i provodi kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Kampanja "Ljubav se ne kupuje" osmišljena je zbog promocije udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje. Podržava ju Mreža za zaštitu životinja koja okuplja 50 hrvatskih udruga za zaštitu životinja. Žele potaknuti pražnjenje skloništa, ali i skrenuti pozornost na neprimjerenost i okrutnost trgovine životinjama. Poručuju da životinje nisu igračke, već naši životni suputnici, članovi obitelji i dragocjeni prijatelji.

 

Primjer odraslima Devetogodišnja Mia pokrenula akciju i prikupila 2000 kuna za pse iz skloništa
Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Tračalo
    Tračalo:

    Tko udomljuje psa treba biti upoznat sa činjenicama da pas zahtjeva cjelodnevnu brigu, vođenje u šetnju, igranje i dresiranje,hranjenje sa odgovarajućom hranom, redovito vođenje veteriinaru, cijepljenje, čišćenje njegovih drekova sa pločnika, kupanje, šišanje , češljanje, ako je u stanu glodatt ... prikaži još! će i zapišavati namještaj, u stanu će svuda biti njegovih dlaka i sline, cijela obitelj će imati posla i prvi problem kome ga ostaviti kad se ide na godišnji odmor. Tada najčešće vlasnici ga odbace i on postane lutalica. Prijatelji koji ne vole pse više vam neće doći u posjetu i neće vas zvati da idete njima sa psom. I sve to za to da vam veselo maše repom kad treba hranu ili ga treba voditi van na pišanje. I tako cca 15 godina do njegove smrti. Ako uzimate psa onda najbolje mlado štene a ne već starog češće loše formiranog psa. I kako ga odgojite takav će vam biti.