Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA POLJSKOG SUDA
Povratak na članak

Poljaci pustili Zakajeva, čečenskog premijera u dijaspori

Rusija ga traži zbog terorizma, ali poljski je sud jučer ustvrdio kako ne postoje osnove da ga se drži u pritvoru

Komentari 17

Avatar ivek
ivek
19:30 17.09.2010.

za kaj si napustil london.. zanji put si bil muriran u kopenhagenu,, ovaj put Bog jedino zna kaj ce stobom

VL
AJ
Ajduk
20:19 17.09.2010.

E sad baco kad te isporuce ima da prekopas po Sibira !

VL
UN
una
20:59 17.09.2010.

Evo jedan zvanican primjer kako majcica Rusija \"demokratski\",terorise i muci svoje gradjane... Čečenija: Istraživanja ukazuju na širenje sistematske upotrebe torture Torture u javnim i tajnim zatvorima u Čečeniji su sve više raširene i sistematski se upotrebljavaju, stoji u najnovijem izvještajuu Human Rights Watcha koji je objavljen danas, baš kad je Komitet UN-a protiv torture zaključio svoj kritički osvrt na Rusiju. „ Ako si zatočen u Čečeniji,suočavaš se sa realnim i trenutnim rizikom od torture,“ kaže Holly Cartner, direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju. HRW kaže da u ovoj opširnoj dokumentaciji se nalazi više od stotinu slučajeva torture, zajedno sa rezultatima istraživanja vodećih ruskih grupa za ljudska prava,a koji dovode do zaključka da je tortura u Čečeniji uobičajena stvar.HRW kaže takodjer da ova otkrića, zajedno sa de facto njihovim nekažnjavanjem, snažno sugerišu raširenost i sistematičnost torture u Čečeniji. Ovaj izvještaj od 16 stranica koji nosi naslov „ Raširenost torture u republici Čečeniji“, upućen je Komitetu UN-a protiv torture. Dokument obradjuje tretman i torturu koja se čini od strane promoskovski čečenskih snaga koji se nalaze pod komandom premijera Ramzana Kadyrova, kao i torturu od strane ruskog policijskog osoblja. U istraživačkoj misiji koja je trajala od aprila do septembra 2006 godine, HRW je dokumentirao 82 slučaja u kojima su snage Ramzana Kadyrova držale u zatočeništvu i vršile torturu nad ljudima, a najvećim dijelom su to činili u ilegalnim i nezakonitim zatvorskim ustanovama. Ovo istraživanje sadrži opis takodjer i najmanje deset takvih nelegalnih zatvora, od kojih se većina nalazi u privatnim kućama regionalnih komandanata koji su lojalni Kadyrovu.

VL
UN
una
21:01 17.09.2010.

“Ako ti nekog držiš tajno zatočenog, mnogo je lakše da ga zlostavljaš“, kaže Cartner. „ Ovo je nelegalno i po ruskim i po medjunarodnim zakonima.“ Snage Ramzana Kadyrova koriste torturu najviše da bi dobili informacije o pobunjeničkim (tj oslobodilačkim) snagama. Neki zatočenicu su pušteni, dok su drugi prisiljeni da se pridruže Kadyrovu. Kadirovljeve snage su takodjer uzimali kao taoce i maltretirali rodjake pobunjenika. HRW je takodje dokumentovao brojne slučajeve u kojima je učestvovalo osoblje ORB-2, jedne od ruskih obavještajnih službi u torturi i mučenju zatočenika u zatvorima. Zatočenici opisuju da su bili podvrgnuti električnim šokovima i teškim batinjanjem sa čizmama, štapovima, plastičnim bocama koje su napunjene vodom ili pijeskom, sa kablovima; neki kažu da su bili mučeni i vatrom. U dodatku izvještaja, veliki broj zatočenika pričao je ekipi HRW-a o psihološkim pritiscima, kao što su prijetnja seksualnim zlostavljanjem ili egzekucijom, kao i prijetnjama da će se nauditi rodjacima zatočenika. Vrlo rijetko vlasti su poduzele bilo šta da se kazne oni koji vrše ovakva zlostavljanja. U slučajevima kada su se žrtve usudile da ulože službenu pritužbu, tužitelj i nadležni organi su odbili da pokrenu službenu istragu, a sudovi su odbacivali optužbe o torturi, čak i onda kada su optužbe bile potkrijepljene medicinskim nalazima ili svjedočenjem žrtvi. HRW takodjer kaže da je u samo jednom slučaju jedan službenik osudjen zbog psihološkog zlostavljana nekoga ko se nalazio u pritvoru

VL
UN
una
21:03 17.09.2010.

Klima nekažnjivosti za ove zločine je pogoršana nastojanjem vlasti da zatvore Čečeniju za vanjski svijet i da se spriječi dokumentovanje ovih zlostavljanja. Prošli mjesec, Rusija je odbila dati dopuštenje specijalnom izvjestitelju UN-a za torturu da obavi nenajavljenu posjetu i da se nadje sa zatočenicima privatno, prisiljavajući ga da odgodi svoju posjetu Rusiji i Čečeniji na neodredjeno. Ovakav način postupka sa specijalnim izvjestiljima UN-a raširen je po cijelom svijetu. HRW apelira UN-ovom Komitetu protiv torture-vodećom svjetskom organizacijom za ljudska prava koja je zadužena za odgovornost država za torturu i neodgovarajući tretman- da pošalje Rusiji jasnu poruku da to mora prestati, te da mora kazniti i spriječiti buduće akte torture. „ Komitet mora iskoristiti priliku i u svom izvještaju pozvati Rusiju da poduzme konkretne korake da se prestane prakticirati tortura, uključujući istrage i privodjenje počinitelja pravdi, i obezbjedjujući nakanadu žrtvama“ kaže Cartner.

VL
UN
una
21:05 17.09.2010.

Svjedočenja „ Tukli su me bez milosti. Stavili su me uza zid, raširili su mi noge i udarali me u međunožje. Kasnije sam vidio da je cijelo međunožje bilo crno od masnica.Skinuli su mi hlače i prijetili su mi daa će me silovati. Ja sam im govorio da me ubiju, ali oni su rekli:“ Ne, mi te nećemo ubiti odmah sada-mi ćemo to raditi sporo, i mi ćemo takodje rasturiti i izrezati tvoga brata.“ Osjećao sam da tokom ispitivanja umirem opet i opet, a oni bi me oživljavali da bi nastavili sa mučenjem ponovo.“ Sulim s. (nije pravo ime nego šifra), bio je zatočen sa svojim bratom Salambek S. (takodje šifra) od strane ORB-a marta 2006.godine. Počeli su me udarati, a onda su donijeli „paklenu mašinu“ i počeli me mučiti električnim šokovima. Prikopčali su žice za moje nožne prste i puštali su struju. Nisam mogao izdržati. Preklinjao sam :“ Dajte mi bilo kakav papir-potpisaću, sve ću potpisati“ Khamid Kh. (šifra), držan u nelegalnom zatvoru gdje su ga mučili pripadnici snaga Ramzana Kadyrova aprila 2006.godine. Svaki izvještaj HRW je još jedan udar u mrtvački kovčeg tzv. „međunarodnog prava“, te raznih udruženja za ljudska prava koja djeluju u okviru UN-a. U ovom slučaju ovo je pljuska cijelom islamskom svijetu, koji dopušta da se ovakve stvari dešavaju njihovoj braći muslimanima. Ovaj izvještaj je samo kap u moru zločina koji se vrše nad Čečenima koji se bore za islam i slobodu.Ali poznajući Čečene i njihovu istoriju jedno je sigurno-oni ne znaju biti pokoreni i oni ne znaju odustati od borbe. Jednostavno oni nisu takav narod. Izvor :HRW

VL
XA
xaron
19:19 18.09.2010.

Ne izgleda nesto izmuceno na slici, a i ako su ga mucili. to su mu radili njegovi Ceceni koji su tamo na vlasti.

VL
OB
-obrisani-
23:35 18.09.2010.

Ova faca odgovorna je za nekoliko stotina nevinih civilnih zrtava a Poljska ga pusta da nekaznjeno ode. Poljska postaje na ovaj nacin saodgovorna za nevine zrtve cenenskog terorizma. Povrh ovoga Poljska potvrdjuje kultne reci Ilije Cvorovica iz balkanskog spijuna kojee se ovde mogu prpisatri Rusima: \"Jeste, ubijali smo vas, ali nismo dovoljno!\".

VL
BA
Babaroga
00:28 19.09.2010.

Poljaci i Rusi se ne vole pa su im ovi iz inata napakostili. Svijet tako funkcionira. Tako funkcioniraju odnosi svih ostalih naroda koji se baš ne ljube - nas i Srba, Rumunji i Mađari, Grci i Turci....Napakostit ćeš gdje možeš, čisto zlobe radi.

VL
HE
Heli
02:40 19.09.2010.

Ceceni su narod koji nestaje u svojoj zemlji.Od 2miliona Cecena koliko ih je bilo prije pocetka pslednjeg rata, ostalo je samo 8 stotina hiljada.Puno pobijeno, dsta raseljeno u susjedne drzave, tako da je Cecenija velika zemlja bez svog naroda.Uskoro ce poceti naseljavaanje Rusa.

VL
OB
-obrisani-
08:50 19.09.2010.

izgleda da će se poljaci ove zime smrzavati zbog nestašice plina,...čečeni su kukavice jer ubijaju nedužnu djecu

VL
Avatar ivek
ivek
10:07 19.09.2010.

@ferdo@ kaj pises glupost.. cerceni su jedini narod koji se bore protiv ruskog kriminala.. teroristicki cin u beslanu di su poginula silna djeca.. naredio je kopile putin.. svaki put kad se nesto ddogodi izmedju ruske mafije optuze cercene

VL
OB
-obrisani-
10:15 19.09.2010.

Evo, sidro zna sto malo ko zna! Samo on i jos poneki njegov drugar iz iste birtije! Dakle, to sto se dogodilo u Beslanu delo je ruskih obavestajnih sluzbi a ne Cecena!? A ovo sto neko kaze da su Ceceni narod koji nestaje: ja ne znam da li je to tacno ali ako jeste onda su sami kreatori svog nestanka. Oduvek su se narodi stvarali i nestajali pa zasto bi sad bilo drugacije. Po darvinistima to je odlicno jer samo najprilagodjeniji prezivljaju.

VL
AS
asdv
10:20 19.09.2010.

koji ruski kriminal pogledaj malo zapadne zemlje sta rade nije to kriminal nego borba za interese izmedu rusije i zapada sta bi trebali sjedit rusi skrstenih ruku i biti promatraci

VL
RI
Riznica
16:47 19.09.2010.

19.09.2010. u 08:50h ferdo je napisao/la: izgleda da će se poljaci ove zime smrzavati zbog nestašice plina,...čečeni su kukavice jer ubijaju nedužnu djecu ------------------------------------------- Jeli to vazi samo za Rusku neduznu djecu dok druga to nisu...Ili zelis da nam kazess da samo jedna djeca (odabrana) treba da zive u miru a da druga to pravo nemaju !!!

VL
SI
Slo_Istran
02:05 20.09.2010.

19.09.2010. u 02:40h Heli je napisao/la: Ceceni su narod koji nestaje u svojoj zemlji.Od 2miliona Cecena koliko ih je bilo prije pocetka pslednjeg rata, ostalo je samo 8 stotina hiljada.Puno pobijeno, dsta raseljeno u susjedne drzave, tako da je Cecenija velika zemlja bez svog naroda.Uskoro ce poceti naseljavaanje Rusa. Ništa novo. Isto je bilo za vrijeme USSR u Estoniji, Latviji i Litvi. Prisvojili su istočnu Prusiju s Konigsbergom (Kaliningradom) na čelu, j.ebali su Latviju (!!) zbog teritorija, neke šume, a zamisli Latvija je popustila iako je to bilo povijesno latvijsko područje(!), s.eru oko arktičkog kruga, jer hoče više nego im pripada, imaju Kavkaz u ruci a tu ne žive Rusi itd. itd.

VL
CH
Chiller
09:32 30.09.2010.

ŠTA SE ČUDITE?? -Rusija pokazuje kome pripada azija i euroazija. I tu nitko nemože ništa. Ali baš ništa. -A oni koji se ne slažu sa majkom Rusijom,prolaze kao Čečeni... Ako treba,istrijebit će oni i zadnji bunt u toj sprdnji odd zemljice,kao i zadnjeg pojedinca voljnog na obračun. -Stoga,neka se pomire,najlakše je. U suprotnom će boljeti glava... Takva politika nije ništa čudno... Amerikanci imaju svojeg Bin Ladena preko kojeg imaju izlike raditi ono šta rade... Rusi imaju Čečene,Ingushetijce,pa od nedavno i Gruzijce kao dobar povod za neke daljnje akcije... A da ne govorim o \"vođama\" koje Rusi kontroliraju,ali kakti - negdje su u bijegu... XD -Samo pripremaju teren i brinu za interese Rusije majke,kao šta dragi nam Ameri brinu za svoje resurse u tuđim državama,šireći demokraciju...preko terorizma kojeg i sami financiraju... Ništa čudno. - Realno. Samo šta su Rusi naučili lekciju i vidjeli gdje su pogriješili u povijesti... da se idući put nebi ponovilo. Sada igraju pametno i influentno.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.