Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA POLJSKOG SUDA

Poljaci pustili Zakajeva, čečenskog premijera u dijaspori

zaki
AFP
17.09.2010.
u 16:02

Rusija ga traži zbog terorizma, ali poljski je sud jučer ustvrdio kako ne postoje osnove da ga se drži u pritvoru

Čečenski lider Ahmed Zakajev pušten je jučer, samo dan nakon što je priveden, iz policijskog pritvora u Poljskoj. Rusija ga traži zbog terorizma, ali poljski je sud jučer ustvrdio kako ne postoje osnove da ga se drži u pritvoru, odbacivši na taj način ruski zahtjev.

Zakajev inače živi u egzilu u Velikoj Britaniji, nakon što je poslije ranjavanja napustio Čečeniju. U Poljsku je Zakajev, čečenski premijer u dijaspori, došao na svjetski kongres Čečenaca. Iz Rusije je istodobno stigao zahtjev za izručenjem.

Ključne riječi

Komentara 17

AJ
Ajduk
20:19 17.09.2010.

E sad baco kad te isporuce ima da prekopas po Sibira !

UN
una
20:59 17.09.2010.

Evo jedan zvanican primjer kako majcica Rusija \"demokratski\",terorise i muci svoje gradjane... Čečenija: Istraživanja ukazuju na širenje sistematske upotrebe torture Torture u javnim i tajnim zatvorima u Čečeniji su sve više raširene i sistematski se upotrebljavaju, stoji u najnovijem izvještajuu Human Rights Watcha koji je objavljen danas, baš kad je Komitet UN-a protiv torture zaključio svoj kritički osvrt na Rusiju. „ Ako si zatočen u Čečeniji,suočavaš se sa realnim i trenutnim rizikom od torture,“ kaže Holly Cartner, direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju. HRW kaže da u ovoj opširnoj dokumentaciji se nalazi više od stotinu slučajeva torture, zajedno sa rezultatima istraživanja vodećih ruskih grupa za ljudska prava,a koji dovode do zaključka da je tortura u Čečeniji uobičajena stvar.HRW kaže takodjer da ova otkrića, zajedno sa de facto njihovim nekažnjavanjem, snažno sugerišu raširenost i sistematičnost torture u Čečeniji. Ovaj izvještaj od 16 stranica koji nosi naslov „ Raširenost torture u republici Čečeniji“, upućen je Komitetu UN-a protiv torture. Dokument obradjuje tretman i torturu koja se čini od strane promoskovski čečenskih snaga koji se nalaze pod komandom premijera Ramzana Kadyrova, kao i torturu od strane ruskog policijskog osoblja. U istraživačkoj misiji koja je trajala od aprila do septembra 2006 godine, HRW je dokumentirao 82 slučaja u kojima su snage Ramzana Kadyrova držale u zatočeništvu i vršile torturu nad ljudima, a najvećim dijelom su to činili u ilegalnim i nezakonitim zatvorskim ustanovama. Ovo istraživanje sadrži opis takodjer i najmanje deset takvih nelegalnih zatvora, od kojih se većina nalazi u privatnim kućama regionalnih komandanata koji su lojalni Kadyrovu.

Avatar ivek
ivek
19:30 17.09.2010.

za kaj si napustil london.. zanji put si bil muriran u kopenhagenu,, ovaj put Bog jedino zna kaj ce stobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije