Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesor bežovan:

Političke stranke su privilegirane pa su i njihove financije takve

'09.11.2008., Zagreb - Okrugli stol o nekretninama, Centar nekretnina. Drazen Nikolic, predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga, Gojko Bezovan profesor na Pravnom fakultetu. Photo: Tatjana Tadic/Posl
Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/Pixsell
07.03.2013.
u 11:25

Stranačke je financije puno lakše srediti nego državne, za što treba odlučnosti, znanja, povjerenja, a to može učiniti mali broj ljudi

– U stabilnim demokracijama postoji poduzetnički okvir djelovanja i razvoja političkih stranaka. Stranke često \"prihoduju\" različite, vidljive i nevidljive, donacije koje javnost pak drži da su na granici klijentelizma, korupcije i sukoba interesa. Međutim, stranački ustroj podrazumijeva odgovorno gospodarenje imovinom, davanjem imovine u najam, kao i ulaganje u svoje članstvo kroz programe izobrazbe i osposobljavanja. Nije mi poznato koliko su naše stranke ustrojene na poduzetničkoj osnovi, koliko odgovorno gospodare svojom imovinom te koliko ulažu u svoje članstvo. Ako je o tome suditi temeljem činjenica koje se iznose na procesu Sanaderu i ako slične prakse postoje u drugim strankama, onda imamo puno razloga za zabrinutost. S druge strane, stranačke je financije puno lakše srediti nego državne. Za državne financije treba odlučnosti, dijaloga, znanja, vizije, uvjerljivog javnog govora, povjerenja relevantnih dionika, a to ne može napraviti mali broj ljudi, a ni od danas do sutra. A vidi se, a to građani osjećaju na svojoj koži, da tom zadatku političke elite nisu dorasle – komentira dr. Gojko Bežovan, profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu.

– Privilegirana pozicija u sređivanju stranačkih poslova čini se neupitnom. Stranke dijele povlaštena mjesta u javnim poduzećima bez kriterija, gotovo redovito ignorirajući struku i odatle se generiraju pouzdani stranački prihodi – objašnjava Bežovan razloge \"uspješnosti\" stranačkih financija, dok su državne u debelom minusu.

– Naše su političke elite promovirane bez ikakve selekcije i mnogima od njih politika je jedini zanat od kojeg mogu živjeti. U medijima je potrebno otvoriti prostor za dijalog o ključnim pitanjima razvoja zemlje uz sudjelovanje relevantnih sugovornika. Alternativa je ulica, odnosno krvave pikanterije o kojima će mediji informirati svoju publiku – dodaje Bežovan. 

>> Propadaju obrti i poduzeća, a političke stranke u debelom plusu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije