Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipat

Policajci seksualno zlostavljali novinarku i slomili joj obje ruke

prosvjed, egipat (1)
AFP/PIXSELL
25.11.2011.
u 19:09

Iako su vojne vlasti u četvrtak proglasile Kamala Ganzourija novim egipatskim premijerom, to nije u potpunosti zadovoljilo zahtjeve Egipćana koji i dalje sumnjaju u namjere vladajućih

Mona Eltahawy, egipatska novinarka koja radi u SAD-u, tvrdi da ju je, dok je izvještavala s trga Tahrir, policija zlostavljala, uhitila i držala u pritvoru 12 sati. Petorica ili šestorica policajaca i obavještajaca usto su je, kaže, dok su joj oči bile povezane, seksualno zlostavljala i slomila joj ruke. Pustili su je uz ispriku, no nisu objasnili zašto je bila uhićena.

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika danas se okupilo na središnjem kairskom trgu kako bi još jednom iskazali nepovjerenje prema vojnim vlastima i zatražili odgodu izbora koji bi se trebali održati sljedeći tjedan, izvijestio je BBC.

Ako je suditi po današnjem danu, ali i prošlotjednim zbivanjima, pred Egipćanima je još jedan buran vikend koji je počeo okupljanjem velikog broja građana na središnjem mjestu prosvjeda – trgu Tahriru.

Iako su vojne vlasti u četvrtak proglasile Kamala Ganzourija novim egipatskim premijerom te potvrdile održavanje izbora, to nije u potpunosti zadovoljilo zahtjeve Egipćana koji i dalje sumnjaju u namjere vladajućih te zahtijevaju njihovo potpuno povlačenje sa svih vodećih pozicija u državi. Upravo je taj potez vojnih vlasti – da se izbori ubrzaju i održe čim prije – izazvao najviše sumnji u namjere vladajućih, pogotovo jer je Vrhovno vijeće vojnih snaga odgovorno za prijenos vlasti s vojne na civilnu.

Proglašeni premijer Ganzouri izjavio je da nema namjeru formiranja novog kabineta prije izbornih rezultata.

Podršku prosvjednicima uputio je i veliki imam Al-Azhara, najveći sunitski autoritet u muslimanskom svijetu, koji je poručio prosvjednicima da se moli za njihovu pobjedu.

S druge strane, mnoge utjecajne grupe poput Muslimanskog bratstva, za koje se drži da bi na izborima moglo osvojiti veliku podršku građana, ne prosvjeduju, već žele da se izbori održe po rasporedu.

Kako prenosi New York Times, administracija američkog predsjednika Baracka Obame u petak se prvi put oglasila u slučaju nemira u Egiptu pri čemu je od vojnih vlasti zatražila hitno povlačenje s položaja.

– Sjedinjene Američke Države čvrsto vjeruju da nova egipatska vlada mora biti osnažena pravim autoritetom i to čim prije. Smatramo da se potpuni transfer vlasti prema civilnoj vladavini mora izvršiti čim prije  i to u duhu pravde i legitimnih zahtjeva egipatskog naroda – kaže se u priopćenju iz Bijele kuće.

Komentara 6

AA
aabbcc
20:50 25.11.2011.

_________________________________________ A kaj ce jos i njoj policajci objasnjavati da je zavladala amerska demokracija i u Egiptu.....

TO
Toni50
18:22 25.11.2011.

Deseci tisuća prosvjednika traže odgodu izbora u Egiptu , žele diktaturu vojnu huntu. Ja deseci tisuča ali zato ostali milioni su protiv njih samo ne demonstriraju !

OB
-obrisani-
20:42 25.11.2011.

Arapi polako uvidjaju da su bili prevareni i da su sve te revolucije bile podvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije