Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nešto novo

Pokrenut pogon prve elektrane na vodik u svijetu

vodik
Silvije Tomašević
14.07.2010.
u 08:09

U njezinu gradnju uloženo je 50 milijuna eura i proizvodit će 60 milijuna kilovatsati godišnje, čime se može zadovoljiti potrošnja 20.000 obitelji.

Pokraj Venecije puštena je u pogon prva elektrana na vodik na svijetu, koja će opskrbljivati električnom energijom više od 20.000 obitelji. U Fusini pokraj Venecije, gdje se nalazi petrokemijski kompleks Marghera, puštena je u pogon elektrana na vodik snage 16 Mw. U njezinu gradnju uloženo je 50 milijuna eura i proizvodit će 60 milijuna kilovatsati godišnje čime se može zadovoljiti potrošnja 20.000 obitelji.

- Riječ je o inženjerskom biseru jedinstvenom na svijetu. Istina, ova je tehnologija pet puta skuplja od one koja se upotrebljava za normalni pogon, ali moramo nastaviti ulagati u istraživanja - rekao je Fulvio Conti, upravitelj naftno-energetske kompanije Enel.

Ključne riječi

Komentara 12

JU
JUBITU
12:18 14.07.2010.

Macaktom, nemoj komentirat ono o čemu nemaš pojma, vodik se uopće ne dobiva iz nafte već iz vode.

JA
Jazuji
12:52 14.07.2010.

JUBITU nisi ni ti ništa bolji, znaš li koliko bi se el. energije potrošilo za dobivanje tolike količine iz vodika kolika je potrebna za ovakvo postrojenje, jednostavno bi morali napraviti bar dva puta veću elektranu koja bi radila vodik za ovu manju. pročitaj si ovo pa ćeš možda znati i ti o čemu se tu u stvari radi : V. se u industrijskom mjerilu dobiva katalitičkom reakcijom vodene pare s ugljikovodicima prirodnoga plina pri visokoj temperaturi i visokom tlaku ili reakcijom teškog ulja i drugih ostataka destilacije nafte s kisikom, a samo rijetko i rasplinjavanjem ugljena u plinskom generatoru. Tako nastaje smjesa vodika i ugljikova monoksida (sintezni plin), koja služi kao sirovina za proizvodnju amonijaka, metanola i dr. spojeva. Razmjerno čisti v. (volumni udjel 97 do 99,5%) iz te se smjese dobiva uklanjanjem ugljikova monoksida katalitičkom oksidacijom, a u trgovinu dolazi u čeličnim bocama pod tlakom. Vrlo čisti v. (> 99,5%) jednostavno se proizvodi elektrolizom vode, ali se elektroliza u tu svrhu primjenjuje rijetko (češće kao metoda za dobivanje teške vode, D2O), jer na cijenu tako proizvedenoga vodika jako utječe cijena el. energije. U laboratoriju se v. najlakše dobiva djelovanjem mineralnih kiselina na cink. U posebnim uvjetima može se dobiti i vrlo nestabilni, atomski vodik, koji se, za razliku od molekularnoga, sastoji od pojedinačnih atoma. Najveće količine vodika rabe se za sintezu amonijaka i metanola te za proizvodnju motornih goriva hidrogenacijom ugljena, nafte i katrana

MA
Macaktom
10:27 14.07.2010.

kakva glupost iz nafte izdvajaju vodik i nakon toga vodik spaljuju u termoelektrani i čude se što je postupak 5 x skuplji to ne samo da je glupo nego je retardirano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije