Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte dokumentarac 'Križni put - zločin bez kazne': Istina o bleiburškim marševima smrti

Scenarij filma temeljen je na strašnim sudbinama preživjelih svjedoka različite dobi i statusa, kao i svjedočanstava pripadnika partizanskih postrojbi
16. svibnja 2020. u 19:41 13 komentara 8538 prikaza
Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne

Drugi svjetski rat službeno je završen 9. svibnja 1945., no brojna pitanja i dalje su ostala otvorena. Ratni pobjednici morali su riješiti geopolitičke odnose i dominaciju na područjima koja su pripadala poraženoj strani, a njihova velika obveza bio je i odnos prema pripadnicima poraženih snaga.

OGRADE ŠTITILE KATEDRALU U Sarajevu održana misa za žrtve Bleiburga. Kardinal Puljić: U prvom redu želimo moliti

Pismeni dogovori potpisani su za stolovima političkih konferencija i prije završetka ratnih operacija, no njihova provedba nije išla tako glatko. U taj kontekst treba smjestiti i događaje s kraja Drugog svjetskog rata i neposredno nakon završetka ratnih operacija koji su danas poznati pod nazivom Bleiburška tragedija. Taj naziv obuhvaća: opkoljavanje i zarobljavanje postrojbi Trećeg Reicha i Oružanih snaga Nezavisne države Hrvatske na području Celje - Slovenjgredec - Dravograd - Bleiburg, izručivanje zarobljenika iz savezničkih logora u Austriji (npr Viktring pokraj Klagenfurta) te križni put, tj. marševi smrti.

Dokumentarni film "Križni put - zločin bez kazne" cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti, a možete ga pogledati večeras u 20 sati na YouTube kanalu Večernjeg lista.

Točan broj žrtava još nije utvrđen, no zasigurno se može reći da su pogubljeni deseci tisuća pripadnika neprijateljskih vojnika, ideoloških neprijatelja i civila.

Scenarij filma autora Miljenka Manjkasa temeljen je na strašnim sudbinama trojice preživjelih svjedoka različite dobi i statusa. Prvi je pripadnik domobranske postrobe, a poslije vojnik Wehrmachta,. Drugi, tada 17-godišnji pitomac domobranske vojne škole. Treći je bio 10-godišnji dječak kad je ranjen na izbjegličkom putu već prije Celja.

U filmu su zastupljena i svjedočanstva pripadnika partizanskih postrojbi. U filmu se pojavljuju i dnevnici OZN-e.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Amen:

    Nikada ne stati pod Sotoninu komandu i ubiti.Nikada biti vojnik strave i užasa.

  • bombaatomska:

    Jučer u Brdovcu otkopani klinci ,17,18 godina iz Svibnja 1945.Pokoj im duše našle a ubojice nikada.

  • pericl:

    Počinilac svakog zločin treba biti kažnjen. Ubiti ranjene ... zatim zarobljenike ... zatim žene trudne ... bilo je i djece. Svi oni nisu imali oružje u rukama. Ljudi se predali. Zarobljenika se ne ubija ali su Partizani to napravili.... Tko ... prikaži još!ko je odgovarao za zločine slućaj Križni Put ???