Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMULACIJA

Pogledajte animaciju: Kako se širio jučerašnji razorni potres

Foto: Screenshot/YouTube
1/5
30.12.2020.
u 13:36

Potres se dogodio u 12.19 sati kada su Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres s epicentrom kod Petrinje.

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i seizmologiju rekonstruirao je širenje snažnog potresa koji je jučer zabilježen kod Petrinje.

U animaciji koju su objavili vidi se kako se potres širio Hrvatskom sve do Italije.

- Plava boja označava kretanje tla prema dolje dok crvena boja pokazuje kretanje tla prema gore. Gradacija boja, s druge strane predstavlja različite vrijednosti okomite brzine. Što je boja intenzivnija, tlo se brže kreće prema gore, odnosno prema dolje - stoji u opisu animacije objavljene na YouTubeu.

1/64

- Animacija prikazuje neravnomjernu raspodjelu brzine kretanja tla, odnosno točke jednako udaljene od epicentra ne podliježu istoj vrsti naprezanja. To je zbog lokalnih uvjeta (topografija, vrsta tla) koji mogu značajno utjecati na širenje seizmičkih valova - stoji u opisu.

Potres se dogodio u 12.19 sati kada su Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske, a nastala je velika materijalna šteta. Poginulo je sedam osoba, a ozlijeđeno više njih.

Ključne riječi

Komentara 9

UL
ultravires
17:51 30.12.2020.

Mogli su se barem potruditi i kartu pogledati gdje je Petrinja, oni potres smjestili kod Jaske.

Avatar zoster1
zoster1
16:34 30.12.2020.

Tako to rade pravi seizmičari, a ne ovi naši kao babe Vange...Seizmičku službu treba raspustiti jer ionako nemaju niti jednu relevantnu ili pouzdanu informaciju..Sve je kod njih "možda", "ne zna se", "nismo sigurni"...itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije