Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Podsjeća ih na nacizam: Potez policijskog načelnika naišao na val kritika

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2020.
u 07:30

Policijska uprava u Stuttgartu kazala je u nedjelju da je utvrđivanje obiteljske pozadine osumnjičenih rutinska procedura.

Njemačka policija potvrdila je u nedjelju da u istrazi o nasilju u nedavnim antirasističkim prosvjedima u Stuttgartu provjerava i moguće migrantske korijene mladih prosvjednika.

Policijsko istraživanje 'obiteljskog stabla' posebno je osjetljiva tema u Njemačkoj budući da su tu praksu koristili nacisti kako bi pronašli građane židovskog porijekla. 

Stoga je subotnje izvješće lista Stuttgarter Zeitung da je policijski načelnik u Stuttgartu najavio istragu obiteljskog porijekla osumnjičenih za sudjelovanje u sukobima s policijom u sklopu antirasističkih prosvjeda krajem lipnja potaknulo val kritika na račun policije.

Prosvjedi protiv policije organizirani su u lipnju širom Njemačke u znak solidarnosti sa žrtvama policijske brutalnosti nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u a oni u Stuttgartu bili su posebno nasilni. 

U prosvjedima oštećeno je odnosno opljačkano 30 trgovina a 19 je policajaca ozlijeđeno dok su pokušali razdvojiti skupinu od nekoliko stotina mladih.

Policijska uprava u Stuttgartu kazala je u nedjelju da je utvrđivanje obiteljske pozadine osumnjičenih rutinska procedura.

U ministarstvu unutarnjih poslova tvrde da policija istragom želi utvrditi u kakvim uvjetima i obiteljskim prilikama osumnjičeni žive kako bi shvatila motive za sudjelovanje u neredima.

"U određenim slučajevima nacionalnost roditelja osumnjičenih provjerava se upitom u registar kako bi se utvrdilo postoji li pozadina povezana s migracijom", kazao je ministar unutarnjih poslova savezne zemlje Baden Wuerttemberg Thomas Strobl.

Ne može se govoriti o istrazi "obiteljskog stabla", policija nastoji utvrditi jesu li roditelji osumnjičenika rođeni u Njemačkoj, dodao je Strobl. 

Ključne riječi

Komentara 12

GE
Gensoman1000
08:02 13.07.2020.

Prosvjednici (?) koji pljackaju, pale i ruse spomenike vise podsjecaju na naciste nego policija koja radi svoj posao.

LK
Lee.Kershaw
08:54 13.07.2020.

Podsječa ih, sada bih napisao na što. Gdje su te "ovce" bile kada je bio nacizam? To su "idioti na kvadrat" koji samo pljačkaju. Samo budala može zanijekati da migranti nisu drugačijih običaja, pa i tamo gdje kamenuju žene drže se svojih vjerskih, kulturnih... tradicija. Što smiješ u U.S., ne smiješ u EU. A što onda reči za one iz trečih zemalja koji nikada nisu prije napuštali svoju zemlju?

DU
Deleted user
09:32 13.07.2020.

Već smo tak daleko stigli da se u ime nekakvog "antirasizma", "antifašizma" i anti-ne-znam-čega mogu demolirati cijeli gradovi, pljačkati kaj se stigne, uništavati kulturna dobra a svi koji se tome suprostave su nacisti! Pametnome dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije