Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene pravilnika

Počela primjena izmijenjenog i dopunjenog Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje

Foto: Goran Kovačić/Pixell
1/3
11.02.2021.
u 13:07

"Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva za gradnju skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa”, navode iz Udruge Prijatelji životinja

Počela je primjena izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, stoji u priopćenju Udruge Prijatelji životinja.

– Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede što je pri izradi novog Pravilnika, kao i njegovih izmjena, prihvatilo mnoge primjedbe predstavnika naše udruge i udruga koje uspješno vode skloništa. Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva što se tiče izgradnje skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa – navode iz Udruge.
Kažu da je novi Pravilnik o skloništima, s izmjenama i dopunama, veliki pomak nabolje u odnosu na stari Pravilnik iz 2004. godine.

– Životinje koje završe u skloništima ionako su već mnogo propatile i treba im omogućiti što bolje uvjete tijekom njihova privremenog boravka prije udomljenja. Zato smo insistirali da novi Pravilnik stavi naglasak na otvorenost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa zahtijevajući manje infrastrukturne uvjete. Težište je na ophođenju sa životinjama, transparentnom radu i oglašavanju te udomljavanju životinja – ističu. 
Među pozitivnim novostima izdvajaju da je, osim u zatvorenom prostoru, regulirano držanje pasa i u vanjskim natkrivenim i otvorenim prostorima gdje se mogu postaviti kućice za pse. Propisano je privremeno udomljavanje i smještaj životinja, pri čemu privremeni udomitelji mogu čuvati 10 do 20 pasa ili mačaka starijih od šest mjeseci namijenjenih udomljavanju, no životinje trebaju biti ugovorom vezane za sklonište. 
– Hrana i voda za životinje moraju biti prilagođeni njihovoj vrsti, dobi i zdravstvenom stanju. Životinjama moraju biti na raspolaganju odgovarajući predmeti kojima se zanimaju. Skloništa moraju imati i prostor za svakodnevno slobodno kretanje i socijalizaciju pasa. Ženke s mladunčadi, kao i bolesne i agresivne životinje, moraju se smjestiti odvojeno od drugih životinja. Štencima i mačićima tijekom prvih mjesec dana života treba osigurati grijanje ili odgovarajuću temperaturu prostora i toplinski izolirano ležište. U prostorijama za smještaj životinja mora biti osiguran sustav prozračivanja, a po potrebi i klimatizacijski susta –  nabrajaju Prijatelji životinja neke promjene.


U skloništima se mora spriječiti razmnožavanje životinja te se svi psi i mačke moraju kastrirati. Regulirana je i kastracija slobodnoživućih mačaka. Nađenoj ozlijeđenoj životinji trebaju osigurati veterinarsku pomoć odmah, a najkasnije unutar dva sata od primitka prijave. Udomitelju opasnog psa moraju dati pisanu uputu o njegovu držanju u skladu s Pravilnikom o opasnim psima. Prijatelji životinja kažu da je važno i to što skloništa moraju biti otvorena za javnost u dvije smjene, u redovitom radnom vremenu najmanje četiri sata dnevno, od čega dvaput tjedno u popodnevnim satima. Dužna su voditi brojne evidencije, što pridonosi transparentnosti u radu i postupanju sa životinjama. Trebaju osigurati edukaciju javnosti o odgovornoj skrbi za životinje, oglašavanje životinja i aktivno traženje udomitelja putem sredstava javnog priopćavanja, internetskih mreža ili drugih načina širenja informacija te promociju skloništa i udomljavanja životinja. 
– Također, trebaju osigurati osposobljavanje za djelatnike koji skrbe o životinjama u skloništu, a za volontere interno osposobljavanje za skrb o životinjama i postupanje s njima. U skloništu se moraju sastaviti i provoditi standardne procedure, izložene na vidljivome mjestu za djelatnike skloništa i volontere, kako bi se osiguralo da se kroz navođenje odgovornosti pojedinih osoba sva postupanja sa životinjama u svrhu osiguravanja njihova zdravlja i dobrobiti provode najmanje u skladu s odredbama Pravilnika – navode te nastavljaju:
– Važna je vijest i da se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima moraju evidentirati putem Jedinstvenog informacijskog centra kako bi se sve životinje i sve informacije o njima mogle naći na jednome mjestu. Također, skloništa moraju evidentirati sve izlaske na teren i intervencije te moraju mjesečno dostavljati izvještaj jedinicama lokalne samouprave s kojima su sklopile ugovor. „Pritom sklonište mora osigurati dovoljno kapaciteta zasebno za potrebe svake jedinice lokalne samouprave s kojom je sklopilo ugovor, čime bi se trebalo spriječiti pretrpavanje skloništa i ugrožavanje dobrobiti životinja – pojašnjavaju Prijatelji životinja.
Pozivaju postojeća skloništa da usklade svoj rad s odredbama Pravilnika, a udruge i jedinice lokalne samouprave da u skladu s njim krenu u registraciju novih potrebnih skloništa koja se sada mogu znatno jednostavnije registrirati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije