Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Počela primjena izmijenjenog i dopunjenog Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje

"Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva za gradnju skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa”, navode iz Udruge Prijatelji životinja
11. veljače 2021. u 13:07 0 komentara 303 prikaza
Foto: Goran Kovačić/Pixell
Pogledajte galeriju 1/3

Počela je primjena izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, stoji u priopćenju Udruge Prijatelji životinja.

– Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede što je pri izradi novog Pravilnika, kao i njegovih izmjena, prihvatilo mnoge primjedbe predstavnika naše udruge i udruga koje uspješno vode skloništa. Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva što se tiče izgradnje skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa – navode iz Udruge.
Kažu da je novi Pravilnik o skloništima, s izmjenama i dopunama, veliki pomak nabolje u odnosu na stari Pravilnik iz 2004. godine.

– Životinje koje završe u skloništima ionako su već mnogo propatile i treba im omogućiti što bolje uvjete tijekom njihova privremenog boravka prije udomljenja. Zato smo insistirali da novi Pravilnik stavi naglasak na otvorenost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa zahtijevajući manje infrastrukturne uvjete. Težište je na ophođenju sa životinjama, transparentnom radu i oglašavanju te udomljavanju životinja – ističu. 
Među pozitivnim novostima izdvajaju da je, osim u zatvorenom prostoru, regulirano držanje pasa i u vanjskim natkrivenim i otvorenim prostorima gdje se mogu postaviti kućice za pse. Propisano je privremeno udomljavanje i smještaj životinja, pri čemu privremeni udomitelji mogu čuvati 10 do 20 pasa ili mačaka starijih od šest mjeseci namijenjenih udomljavanju, no životinje trebaju biti ugovorom vezane za sklonište. 
– Hrana i voda za životinje moraju biti prilagođeni njihovoj vrsti, dobi i zdravstvenom stanju. Životinjama moraju biti na raspolaganju odgovarajući predmeti kojima se zanimaju. Skloništa moraju imati i prostor za svakodnevno slobodno kretanje i socijalizaciju pasa. Ženke s mladunčadi, kao i bolesne i agresivne životinje, moraju se smjestiti odvojeno od drugih životinja. Štencima i mačićima tijekom prvih mjesec dana života treba osigurati grijanje ili odgovarajuću temperaturu prostora i toplinski izolirano ležište. U prostorijama za smještaj životinja mora biti osiguran sustav prozračivanja, a po potrebi i klimatizacijski susta –  nabrajaju Prijatelji životinja neke promjene.

Štenci u Borovom naselju provođenje zakona Gradovi plaćaju skloništa, a životinje s ulica i dalje spašavaju volonteri


U skloništima se mora spriječiti razmnožavanje životinja te se svi psi i mačke moraju kastrirati. Regulirana je i kastracija slobodnoživućih mačaka. Nađenoj ozlijeđenoj životinji trebaju osigurati veterinarsku pomoć odmah, a najkasnije unutar dva sata od primitka prijave. Udomitelju opasnog psa moraju dati pisanu uputu o njegovu držanju u skladu s Pravilnikom o opasnim psima. Prijatelji životinja kažu da je važno i to što skloništa moraju biti otvorena za javnost u dvije smjene, u redovitom radnom vremenu najmanje četiri sata dnevno, od čega dvaput tjedno u popodnevnim satima. Dužna su voditi brojne evidencije, što pridonosi transparentnosti u radu i postupanju sa životinjama. Trebaju osigurati edukaciju javnosti o odgovornoj skrbi za životinje, oglašavanje životinja i aktivno traženje udomitelja putem sredstava javnog priopćavanja, internetskih mreža ili drugih načina širenja informacija te promociju skloništa i udomljavanja životinja. 
– Također, trebaju osigurati osposobljavanje za djelatnike koji skrbe o životinjama u skloništu, a za volontere interno osposobljavanje za skrb o životinjama i postupanje s njima. U skloništu se moraju sastaviti i provoditi standardne procedure, izložene na vidljivome mjestu za djelatnike skloništa i volontere, kako bi se osiguralo da se kroz navođenje odgovornosti pojedinih osoba sva postupanja sa životinjama u svrhu osiguravanja njihova zdravlja i dobrobiti provode najmanje u skladu s odredbama Pravilnika – navode te nastavljaju:
– Važna je vijest i da se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima moraju evidentirati putem Jedinstvenog informacijskog centra kako bi se sve životinje i sve informacije o njima mogle naći na jednome mjestu. Također, skloništa moraju evidentirati sve izlaske na teren i intervencije te moraju mjesečno dostavljati izvještaj jedinicama lokalne samouprave s kojima su sklopile ugovor. „Pritom sklonište mora osigurati dovoljno kapaciteta zasebno za potrebe svake jedinice lokalne samouprave s kojom je sklopilo ugovor, čime bi se trebalo spriječiti pretrpavanje skloništa i ugrožavanje dobrobiti životinja – pojašnjavaju Prijatelji životinja.
Pozivaju postojeća skloništa da usklade svoj rad s odredbama Pravilnika, a udruge i jedinice lokalne samouprave da u skladu s njim krenu u registraciju novih potrebnih skloništa koja se sada mogu znatno jednostavnije registrirati.

Provođenje zakona Pas danima bio na ulici, Općina ga zbrinula tek nakon objave na Facebooku prolaze bez kazne Zlostavljanje životinja u ruralnim područjima uglavnom se ne prijavljuje

 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.