Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Pobili dvije obitelji 1992.: Jedan dobio 15 godina, drugi oslobođen optužbi

Slobodan Mutić
Foto: U.S. Attorney's Office
16.12.2019.
u 13:28

- Nedvojbeno je da jer Perenčević zaslužio znatno veću kaznu od one na koju je osuđen - rekao je sudac Tomislav Juriša. No, prema kaznenom zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja zločina, maksimalna kazna zatvora bila je 20 godina zatvora

Dragan Perenčević jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno  osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, dok je istom presudom sudskog vijeća pod presjedanjem Tomislava Juriše, Slobodan Mutić oslobođen optužbi te mu je ukinut istražni zatvor u kojem je bio od veljače 2018. kada ga je SAD izručio Hrvatskoj. Perenčeviću se sudilo u odsutnosti jer je u Srbiji.

Prema optužnici njih su se dvojica teretila da su 1992. zajedno sudjelovali u ubojstvu Stjepana i Paule Cindrić što se okvalificiralo kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Teretili su se da su 6. siječnja 1992. upali u kuću obitelji Cindrić u Petrinji. Mutić je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a Perenčević pripadnik vojske tzv. RSK. Izveli su bračni par Cindrić iz kuće te ih odvezli u Joševicu gdje su ih ubili.  Osim toga, Perenčević se teretio i da je u noći na  23. studenog 1991. upao u kuću obitelji Križević gdje je ubio Ivana, Anu i Damira Križevića. Za ubojstvo bračnog para Cindrić je osuđen na 11 godina, a za ubojstvo Križevića na 13 godina pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina zatvora jer je  jedinstvena kazna uvijek manja od zbroja pojedinačnih kazni.

- Nedvojbeno je da jer Perenčević zaslužio znatno veću kaznu od one na koju je osuđen - rekao je sudac Tomislav Juriša.

No, prema kaznenom zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjenja zločina, maksimalna kazna zatvora bila je 20 godina zatvora.

- Neposrednih očevidaca nije bilo. Nakon niza iskaza svjedoka i dokumentacije sud je  zatvorio krug indicija i zaključio da je Perenčević nedvojbeno kriv dok se u odnosu na Mutića takav krug indicija nije zatvorio -  rekao je sudac obrazlažući presudu.

Inače, protiv obojice je vođena istraga zbog navedenih ubojstva i pred tijelima tzv. SAO Krajine, a dokazi koji su tada prikupljeni bili su odlučujući za presudu protiv Perenčevića. Riječ je o čahurama koje su pronađene na mjestu zločina, a koje su ispaljene iz automatske puške koju je zadužio upravo Dragan Perenčević. Takvih dokaza kod Mutića nije bilo.

Domovinski rat - Zapadna Slavonija: 'Baka je mislila da smo četnici pa je otkrila da Beli Orlovi pripremaju zasjedu. Gotovina je tada ranjen'

Komentara 5

MV
matija.vidakovic
13:46 16.12.2019.

koliko je poznato D:Komšić je dobio 40 godina za ubistvo JEDNE osobe!!!!A što, ovi srpski teroristi pošto su ubili više osoba , HRVATA iz mržnje , dobivaju manju osudu upola!!!(15 godina)!!!ŠTO je to popust HRVATSKOG sudstva na količinu ubijenih HRVATAVATA ,prema srpskim teroristima!!???A drugoga oslobodili, kao on je bio sa ovim srpskim ubojicom ,ale eto nije pucao ,već je gulio krumpir u kuhinji i pripremao mezu!!!!!!!????

PO
pozornik66
18:39 16.12.2019.

Optužili nedostupnog a onoga dostupnog šta je izručen iz SAD-a oslobodili, hr sudstvo pod utjecajem ....

ZV
zvonimir13
16:27 18.12.2019.

Slobodan koji je priveden da kod nas prati suđenje je oslobođen a ovaj Perenčević koji je osuđen na 15 god. suđenje je pratio u odsutnosti iz Srbije koja nema namjeru izručivati svoje građane ! smrdi na političku trgovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije