Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohlepa i neukus

Iznad Nadanova zimskog bazena u vili vise dupini

dupini
Foto: Večernji list
18.11.2013.
u 17:20

Kod jednog uprljane umjetnine stajale uz konzerve, kod drugog uz preparirane životinje

Nakon što je policija dopustila da jedan od naših medija snimi sadržaj tajne sobe za pohranu blaga bivšeg šefa HGK Nadana Vidoševića, a sada MUP-ova uhićenika, postalo je jasno nešto što se nije očekivalo – Vidošević bi ipak mogao biti naš mali Gurlitt, odnosno čovjek kod kojega je u Münchenu pronađeno zapanjujuće slikarsko blago koje broji više od 1400 umjetnina najvećih svjetskih genija.

Nema Vidošević toliko blago, ali ima niz vrlo vrijednih slika, važnih u hrvatskoj povijesti umjetnosti, važnih kao nacionalno blago.

Susretljiv, spretan, ali...

Ima, nažalost, još jednu vezu s Corneliusom Gurlittom kod kojega su slike u stanu otkrivene uz kutije s hranom, sokovima i konzervama, uprljane, ali, na sreću, ne i oštećene. Vidoševićeve su umjetničke slike smještene, naime, uz preparirane životinje, također velike vrijednosti, ali nespojive s djelima čija pohrana u idealnim muzeološkim uvjetima zahtijeva čist zrak, određenu temperaturu, vlagu, slabu izloženost svjetlosti. Sasvim sigurno da dlake Vidoševićevih životinja to ne osiguravaju. Muzealci i stručnjaci za umjetnost hvalili su Vidoševićevu susretljivost pri vrlo otvorenom i transparentnom posuđivanju umjetničkih vrijednosti koje posjeduje za izložbe i retrospektive.

Hvalilo se Vidoševićevu spretnost u trgovanju i sposobnost da bez posrednika nabavi umjetninu za najmanju cijenu. Za sebe i HGK. Čijim novcem, to i dalje ostaje posao policije. No pretpostavljamo da nitko od pravih stručnjaka ne bi ostao miran na to da je vidio da vrijedne slike žive u animalističkom okruženju.

Iz ZOO vrta u depo

Nema sumnje da će umjetnički sadržaj sobe koju smo do jučer naivno zvali privatnim depoom, biti primjereno muzejski deponiran, kao što su radi istrage deponirane i umjetnine koje je posjedovao bivši hrvatski premijer dr. Ivo Sanader. A nakon svega, u kaosu prepariranih medvjeda, jelenjih torza i rogova, bizona i tustih ptica, naslaganih uz vrijedne skulpture, ostaje nam ipak ocjena da je pohlepa u našeg Nadana bila ravna Gurlittovoj. No, slaba je to utjeha žrtvama zemlje u kojoj je biti političarom postalo i ostalo najunosniji biznis.

Komentara 14

DU
Deleted user
18:59 18.11.2013.

Nadan bi se mogao na sudu braniti da boluje od kleptomanije. Pa onda da dobije liječenje od par mjeseci umjesto doživotne!?

MI
mica1111
19:11 18.11.2013.

...moliću lijepo kakvi to dupini vise iznad Nadanovog bazena...oni napuhani ko baloni...kaj sad čak i crteže objavljujete jer ne smijete ukradene fotke,ha? ...ajde,sad pokažite i kakav prastari Nadanov autić s kojim se igrao ko mala beba da nam pokažete kakoo ni kao mali nije imao ukusa... ...i kakav vam je to početak članka,kojim je to novinama dozvoljeno da snime interijer,kad ste danas lijepo objavili da je policajac koji je to snimio suspendiran i optužen za zloupotrebu službenog položaja...

Avatar dovidovic
dovidovic
18:06 18.11.2013.

Samo mo recite kad će Mesićevo blago na USKOK-ov pretres?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije