Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po Nakićevu naputku

Pacijente maltretiraju uputnicama

Dario Nakić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
02.07.2016.
u 21:51

Ukidanjem uputnice C1 za svaki pregled u bolnici mora se svom doktoru po novu uputnicu

Uputnica C1 koja je garantirala upravo kako i piše, “Pregled i cjelovita obrada”, odlukom Ministarstva zdravlja dobila je ograničenje na jednu specijalnost. To znači da pacijenti s takvom uputnicom zadnjih desetak dana, ako im, primjerice, kardiolog kaže da bi trebali i pregled neurologa, moraju ponovno ići svojem obiteljskom liječniku pa natrag se naručiti u bolnicu.

Iz Udruge hrvatskih pacijenata kažu da je to “maltretiranje i ponižavanje pacijenata kao stoke sitnog zuba”, kako stoji u njihovu otvorenom pismu tehničkom ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću kojeg mole da ne šeta ponovno pacijente od bolnice do obiteljskog liječnika. Iz Ministarstva odgovaraju kako se tom mjerom želi povećati učinkovitost, tj. da taj naputak treba spriječiti upravo – šetanje pacijenata.

– Ovakvim naputkom zapravo se izbjegava lutanje pacijenata u sustavu jer se mogu naći u situaciji da mjesecima mogu biti na bolničkoj dijagnostičkoj obradi a da njihovi liječnici obiteljske medicine ne dobiju pravovremenu informaciju što se s njima zapravo događa. Smatramo poželjnim da upravo liječnici obiteljske medicine prvenstveno vode brigu o svojim pacijentima jer su oni najbolje upućeni u zdravstveno stanje svojih pacijenata – odgovaraju iz Ministarstva. A upravo su obiteljski liječnici upozorili na ovu izmjenu i javno apelirali da se C1 vrati na staro jer se s takvom uputnicom teško bolesnim ljudima omogućuje jednostavnije i brže obavljanje cijele potrebne dijagnostike u bolnici. Njihovo mišljenje ne dijele bolnički liječnici kojima se dolazi s takvom uputnicom jer je bolnički sustav opterećen do te mjere, kaže dr. Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, da bolnice više ne smiju služiti za obavljanje “sistematskih pregleda”.

– Bolesnici se u upućuju kardiolozima za npr. regulaciju terapije zbog povišenog krvnog tlaka, što je suvišno pokraj liječnika obiteljske medicine. Jako je važno da liječnici obiteljske medicine budu u kontinuitetu s obradom svojih bolesnika, kakva je praksa u zemljama EU i svijeta – komentira dr. Barić.

Jasno je kako se spuštanjem pacijenata na razinu obiteljskih liječnika odnosno primarne zdravstvene zaštite u suštini nastoje smanjiti troškovi i skratiti liste čekanja. Dvije su to rak-rane hrvatskog zdravstva koje će dočekati i budućeg ministra zdravlja, a pacijenti će se dotad u svakom slučaju “šetati”. Valja napomenuti da su iz ove izmjene izuzeti onkološki bolesnici i oni s transplantacijskih lista. 

Komentara 19

DU
Deleted user
22:22 02.07.2016.

Zločinci. Pljačkaju bolesne, ljudi umiru zbog nepostojanja adekvatne pravovremene zdravstvene zaštite. Rade na uništenju nacije a nitko za ništa ne odgovara. Samo se cerekaju s novinskih fotografija i malih ekrana, rugaju nam se .

MJ
milivoj.jelenc
22:19 02.07.2016.

I to malo vremena sto su proveli na vlast bilo im je dovoljno da uniste sve pozitivne pomake u zdrastvu. Nakicu ti si jedan obican nesposobni luftbrenzer

RG
RuzaSapina56@gmail.com
23:06 02.07.2016.

Smiješan mi je Hrvatski program zdravstva . Zašto privatnicima ne plaća osiguranje isto kao i h bolnicama pa nebi bilo lista za čekanje . Tako je svugdje u svijetu!Ako si osiguran možeš izabrati Hoćeš li privatno ili u bolnice na pretrage sve snosi osiguranje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije