Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IKONA HRVATA

Po Franji Tuđmanu nazvano 50-ak trgova, 40-ak ulica, 10 obala, 7 šetnica...

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
10.02.2020.
u 17:20

Sve više javnih prostora dobiva ime po prvom hrvatskom predsjedniku, a u Međimurju je dobio svoj prvi trg

Dva od tri međimurska grada, i to oba u kojima je na vlasti HDZ, pokrenula su u posljednjih nekoliko mjeseci inicijative da se dijelovi grada nazovu po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Gradsko vijeće Preloga već je izglasalo da se još neuređeni trg nazove Trg dr. Franje Tuđmana, a u Murskom Središću gradonačelnik Dražen Srpak predlaže da se po dr. Tuđmanu nazove šetnica uz rijeku Muru.

– Kako šetnica u najsjevernijem gradu na sjevernim vratima Republike Hrvatske još nema ime, stručni kolegij gradonačelnika smatra da se, s obzirom na uređenost i geografski položaj, ona treba imenovati. Mnogi hrvatski gradovi, općine, naselja, trgovi i ulice, između ostalog i najveća zračna luka u Hrvatskoj, u Zagrebu, nose ime prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja moderne Hrvatske. Stoga se Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova u Gradu Murskom Središću predlaže da se šetnica uz rijeku Muru imenuje u Šetnica dr. Franje Tuđmana – zaključak je s kolegija gradonačelnika Srpaka. Odluka o imenovanju šetnice trebala bi se naći na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća. Prihvati li takav prijedlog, Šetnica dr. Franje Tuđmana prolazit će blizu Ulice Josipa Broza Tita, koja je prije tri godine “preživjela” pokušaj da je se nazove Ulicom Republike Hrvatske.

– Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neće izazivati polemike – rekao nam je 2017. gradonačelnik Srpak obrazlažući prijedlog se preimenuje središnja gradska ulica koja vodi prema Sloveniji. No od toga zasad ništa, ulica se i dalje zove po Josipu Brozu Titu. Kako će proći prijedlog o šetalištu i hoće li se Mursko Središće pridružiti Varaždinu, Samoboru, Dubrovniku, Karlovcu... koji već otprije imaju šetališta s imenom dr. Tuđmana, doznat će se za koji tjedan. U centru Preloga čestica površine 4740 četvornih metara iza zgrade gradske uprave dosad se vodila kao Trg kralja Tomislava. Kako na novoimenovanom Trgu dr. Franje Tuđmana nema kuća i poslovnih prostora, neće se morati mijenjati osobne iskaznice i drugi dokumenti pa neće biti ni dodatnih troškova. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek ističe da je Međimurje u Hrvatskoj povijesti prepoznato kao jedan od najljepših dijelova Hrvatske.

“Uvijek i sve za Hrvatsku...”

– Osoba dr. Franje Tuđmana svojom pojavom i zalaganjem, ostvarenjem i osamostaljenjem hrvatske domovine definitivno je Međimurje ugradila u hrvatski nacionalni, kulturni, a sad posebno i gospodarski prostor Hrvatske – obrazložio je Kolarek svoj prijedlog i dodao da je prvi predsjednik Međimurje zasvagda uključio u hrvatski nacionalni korpus.

– Vjerujem da smo svi svjesni da nosimo i odgovornost da otac hrvatske države ovdje u Prelogu, kao predvodniku u mnogo čemu, prije svih u Međimurju dobije svoj trg – poručio je Kolarek. Na sjednici Gradskog vijeća odluka je donesena, no uz primjedbe vijećnika SDP-a i HNS-a. Nisu osporavali doprinos u stvaranju Hrvatske, no smatraju da je važnije prvo urediti trg koji je sad još šljunčano parkiralište, a tek onda izabrati ime. Kolarek je uzvratio da će se trg urediti, da će se projekt kandidirati za novac iz fondova Europske unije te postati moderno okupljalište građana. Prelog je prvi u Međimurju 2015. dobio i spomenik dr. Tuđmanu. U prigradskom naselju Cirkovljanu tada je otkrivena bista s postoljem na kojem su uklesane njegove riječi: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što.” U Čakovcu, najvećem međimurskom gradu, u kojem je na vlasti SDP, prvi predsjednik nema ni ulicu ni trg.

Prijepor oko “dr.”

Po dr. Tuđmanu je diljem države nazvano je dosad pedesetak trgova, četrdesetak ulica, desetak obala, sedam šetnica, šest parkova, tri mosta... Prva je, prema dostupnim podacima, po njemu nazvana ulica u Vukovaru na dan njegove smrti u prosincu 1999. godine. Uz povremene prijepore o zaslugama za dobivanje ulice, na sjednicama gradskih vijeća pojavili bi se i oni jezični. Tako se u Križevcima 2015. na sjednici Gradskog vijeća povela rasprava treba li uz ime i prezime navesti i titulu “dr.” Na kraju se odlučeno da se akademski naziv ne navodi jer se, kako je objasnila predsjednica povjerenstva, time ne umanjuje njegova veličina.

Komentara 16

KA
Kal
17:36 10.02.2020.

Pa neće po Mesiću.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:43 10.02.2020.

Nije to ta Hrvatska koju smo sanjali.......

DU
Deleted user
17:52 10.02.2020.

Završit će to kao s Titom. Iz jedne krajnosti u drugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije