Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grubišno Polje

Plimni val rijeke Ilove progutao košnice i preplavio oranice

'Podravina-bilogora, 18.5.2010. Grubisno Polje, Bujica je osim livade i kukuruza unistila i vise od stotinu kosnica u kojim su uginule pcele Snimio: MIchel Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
18.05.2010.
u 16:00

Ivanu Vujeviću iz Ivanova Sela propalo 14 hektara livada, pet hektara kukuruza i više od stotinu pčelinjih košnica - šteta čak 20 000 eura.

Samo dva dana nakon što je pijavica poharala dio Grubišnoga Polja, ružno vrijeme s dugotrajnom kišom odlučilo je pokazati zube žiteljima prigradskih naselja uz rijeku Ilovu. Nabujala rijeka duž svojega toka izlila se iz korita i poplavila livade, polja i poljoprivredna dobra.

Podivljala Ilova

Da je riječ o šteti do sada neviđenih razmjera, posvjedočio je Ivan Vujević (30) iz Ivanova Sela, čije će se poljoprivredno gospodarstvo dugo oporavljati. Naime, kako je opisao, u velikom jezeru stvorenom izlijevanjem Ilove između Ivanova Sela i Rašenice, čija se površina mjerila u desetinama hektara, a dubina od pola do metra i pol, pa i više, našlo se i njegovih 14 hektara livade, pet hektara mladoga kukuruza te više od stotinu košnica.

- Sve je nepovratno uništeno! Kukuruz neću moći spasiti, livade neupotrebljive, uginule su sve pčele a med upropašten. Šteta je najmanje 20 000 eura. Zamislite, neću imati balu sijena za krave - kaže razočarano Vujević.

Drži čudnom činjenicu da je i do sada bilo dana u kojima su padale obilne kiše, ali da u posljednjih tridesetak godina, nakon što je posljednji put uređen tok Ilove, nije zabilježena takva poplava.

- Još je čudnije što se sva ta vodurina u samo nekoliko sati povukla ostavivši pustoš. Stoga se ne mogu oteti dojmu da je sve to nizvodno, po svemu sudeći na ribnjacima, zakuhao ljudski faktor, a ne samo priroda - kaže Vujević.

Dodaje da su vlasnici zemlje uz Ilovu posljednjih godina nebrojeno puta apelirali da se uredi njezin tok uzvodno od mosta, budući se da svake uruši po nekoliko metara livade. Zbog brojnih šteta nastalih izlijevanjem Ilove telefon u grubišnopoljskoj gradskoj upravi posljednjih dana ne prestaje zvoniti.

Stoga je jučer bjelovarsko-bilogorskom županu Miroslavu Čačiji upućeno privremeno izvješće sa zahtjevom za proglašenjem elementarne nepogode.

- Čim župan donese takvu odluku, po mjesnim odborima u Grubišnom Polju, Velikim Zdencima i Rašenici organizirat ćemo prijavu štete - kaže Željko Margeta, gradski pročelnik za stambeno komunalne poslove.

Proglašena elementarna nepogoda

Zbog višemilijunskih šteta koje je, od posljedica poplava i olujnog vjetra, prošlog vikenda pretrpjelo stanovništvo Virovitičko-podravske županije, župan Tomislav Tolušić u ponedjeljak je proglasio stanje elementarne nepogode za gradove Slatinu i Orahovicu te općine Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci. Najviše su stradale poljoprivredne kulture te obiteljske kuće i gospodarski objekti u koje je prodrla voda. Od lokalnih vlasti župan Tolušić zatražio je da procijene nastale štete te da mjerodavnom ministarstvu dostave podatke najkasnije do 7. srpnja ove godine. (dš)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije