Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavljeni prosvjed u vukovaru

Plenković ne želi prosvjed u Vukovaru

Grgo Jelavic/PIXSELL
12.09.2018.
u 13:50

– Svi smo se složili da se ratni zločini moraju riješiti, ali dali smo podršku Plenkoviću da prosvjed nije način rješavanja problema –

Penavu je jučer na sastanak primio Božinović, ali i Jandroković, Brkić te Kuščević. Najava tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada koji organizira Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik tog grada, izazvala je paniku u vrhu HDZ-a premda se na sve načine taj dojam nastoji ublažiti.

Da je situacija kritična, svjedoči i to što su Penavu jučer na sastanke "priveli" najvažniji stranački dužnosnici. Prvo je bio kod Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, a zatim i na sastanku s Jandrokovićem, Brkićem i Kuščevićem (glavnim tajnikom, zamjenikom predsjednika HDZ-a i političkim tajnikom). Božinović je Penavi predstavio tim koji radi na slučaju Ovčare, mjestu pokolja ranjenika iz vukovarske bolnice, a HDZ-ova najjača stranačka trojka pokušala ga je uvjeriti da bi prosvjed koji je najavio mogao biti predmet manipulacije i iskorišten od raznih interesnih skupina kao napad na Vladu i HDZ.

– Od prosvjeda ne odustajem jer onda bih pristao na teze da je riječ o nekakvom stranačkom obračunu, što je potpuno degutantno. Svjestan sam da bi moglo biti manipulacija i zato će prosvjed biti posve apolitičan, ali što je alternativna: šutnja idućih 27 godina? Na to nikako ne pristajem – rekao nam je Ivan Penava jučer nakon sastanaka. Koliko su HDZ-ovi čelnici zatečeni time što će organizirati prosvjed, toliko je i on, nastavio je, zatečen što u priču o prosvjedu uvlače priče o stranačkim obračunima.

– I u HDZ-u su danas na sastancima ostali bez teksta kada sam im prepričao sudbine Vukovaraca i s čime se ljudi u Vukovaru svakodnevno susreću. A ako će posljedica prosvjeda biti sankcije protiv mene, k vragu, neka budu. Što je jedna politička karijera spram sudbine stradalih i obitelji stradalih u Domovinskom ratu – poručio je Penava.

Na preksinoćnjem sastanku u Banskim dvorima, na kojem je Andrej Plenković okupio uže vodstvo HDZ-a, Penavina najava neposluha zbog nesankcioniranja ratnih zločina u Vukovaru bila je jedna od glavnih tema. Plenković je, prenose nam izvori, poručio da do prosvjeda ne smije doći jer postavlja pitanje kako to da se nije prosvjedovalo prijašnjih godina, nego baš nakon dvije godine HDZ-ove vlasti u državi.

– Svi smo se složili da se ratni zločini moraju riješiti, ali dali smo podršku Plenkoviću da prosvjed nije način rješavanja problema – rekao nam je jedan stranački potpredsjednik. Ključno je pitanje što se sve može izroditi iz tog prosvjeda. Izvori iz HDZ-a uvjereni su da Penava nema "plan bušenja Plenkovića", međutim svjesni su da taj prosvjed može postati platforma nezadovoljnoj desnici i konzervativcima...

Neće biti nikakvih sankcija. Razgovarao sam s Penavom, objasnio mi je koji su to razlozi i frustracije koje imaju Vukovarci i nastavit ćemo taj dijalog – rekao je Jandroković..

>> Pogledajte video - Branitelji se u centru Sarajeva sukobili s policijom

Komentara 15

MO
Morany
14:39 12.09.2018.

plemenit cilj, krive metode. penava traži da se procesuiraju ratni zločin(c)i , onda neka se DORH uhvati posla, prošlo je 27 godina, nisu problemi od jučer

PA
PavasTea
14:41 12.09.2018.

prosvjedi su legitimni, ali se najcesce pretvore u folklor kao magnet svakvih likova, egzibicionista, sitnih politikanata... ono sto treba jest da pravosuđe počne raditi svoj posao. bez pritiska, ali bolje nego do sada

AN
AngelaM
14:50 12.09.2018.

Iva PŠ uvik ima visoke izvore iz hdza. ako je bia sastanak užeg vodstva hdza, onda ili postoji krtica ili iva fabricira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije