Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER NAKON VLADE

Plenković o Vanđeliću: Jasno je kao dan da se bavi politikom. Treba se baviti onime za što je postavljen

Zagreb: Plenković i Dombrovskis obratili se medijima nakon sjednice Nacionalnog vijeća
Marko Lukunic/PIXSELL
16.09.2021.
u 13:57

Plenković kaže i kako je predsjednik Milanović odustao od kandidature profesorice Turković za predsjednicu Vrhovnog suda nakon što je čuo da će ona imati podršku Vlade

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sjednice Vlade.

– Ponovio bih apel našim sugrađanima; iskoristimo sva cjepiva koja su na raspolaganju, cijepite se, naročito građani starije životne dobi. Svi podaci upućuju na razloge zašto je dobro cijepiti se – rekao je na početku. Apelirao je još jednom da se pridržava epidemioloških mjera u školama.

– Molimo roditelje i sve da bez obzira na privatne stavove poštuju stavove epidemiologa i struke, nastojimo pomoći našoj djeci da što normalnije i što dulje vodimo nastavu po modelu A, u školama. Jako smo dobro analizirali situaciju do sada, želimo da učenici budu u razredima, taj oblik nastave najbolji je za normalan razvoj, život, normalno obrazovanje i odgoj – kazao je.

Na pitanje opterećuju li odnosi između Fonda i Vlade samu obnovu, odgovorio je:

– Svi koji su za to nadležni rade na tome, ono što je najvažnije jest da je Vlada političko tijelo, ministar ima politički mandat, svi ostali nemaju politički mandat, svako se treba držati onoga za što je nadležan, a ne baviti se politikom.

Misli li da se Vanđelić bavi politkom?

– To je jasno kao dan – tvrdi premijer.

Kaže kako su ministar Horvat i sve njegove službe dobili zadatak s izmjenom zakona, da stvari kreću naprijed.

– Mora krenuti neovisno o osobama, to nije pitanje osoba nego odgovornosti da pomognemo ljudima u konstrukcijskoj obnovi – rekao je.

– Vanđelić se treba baviti onim za što je tamo postavljen – istaknuo je.

O predsjedniku Vrhovnog suda kaže da će se obaviti konzultacije. Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao kako ne zna o čemu je premijer govorio kada je spomenuo gospođu Turković kao kandidatkinju koju bi odmah podržali.

– Što je on rekao? Da ne zna tko je ta osoba? Malo ću ponoviti tu temu jer sam jučer namjerno izašao s tim da skinemo taj pritisak s HDZ-a. Profesorica Turković ugledna je profesorica kaznenog prava s Pravnog fakultetu u Zagrebu, osam je godina sutkinja za europska prava u Strasbourgu. U vremenu koje je iza nas, kada su se obavljale konzultacije na Pantovčaku za predsjednika Vrhovnog suda, tada je veći broj ljudi bio kontaktiran. Jedna od osoba bila je i profesorica Turković. Njena dodatna kvaliteta jest što ima fenomenalan scan točaka u hrvatskom pravosuđu koje su dobre, ali i koje nisu dobre. Taj poziv koji je ostvario predsjednik Milanović prema njoj jako je dobar. On sam ju je zvao. Profesorica Turković osoba je koja poštuje pravni poredak, razumije što je to procedura. Predsjednik predlaže, Hrvatski sabor odlučuje. Budući da ni u jednom trenutku predsjednik nije kontaktirao Vladu ni mene, ta je konzultacija izostala, o bilo kome. Profesorica Turković, kojoj je bilo ponuđeno da bude kandidatkinja, kao pravnica bila je u kontaktu sa mnom, ja sam bez nekih većih konzultacija s bilo kim drugim rekao: "Ako ste to vi, vi ćete imati našu potporu." Kad je taj feedback došao do Milanovića, on je očito odustao od toga. To govorim da hrvatska javnost zna činjenice, što je istina. Neki su se pitali zašto to tek danas govorimo? Rješavali smo problem konstruktivno. Nismo je spominjali, čuvali smo njen dignitet, dostojanstvo, njezinu reputaciju, pa i reputaciju Hrvatske. Iz toga kuta, nakon što tjednima i mjesecima imate orkestriranu kampanju prema HDZ-u koji je zaštitnik korumpiranog pravosuđa, moramo malo stati na loptu i reći dosta s teorijama zavjere, nebulozama. Tko je onaj tko je konstruktivan i čeka neku vrstu signala da se dogovorimo. Ako parlamentarna većina nekog ne želi izabrati, nikad taj prijedlog neće proći. Kako je njezino ime izašlo u novinama, činilo mi se da je nakon jučerašnjih insinuacija dobro da hrvatska javnost bude s tim upoznata. Meni je bizarno da predsjednik na to pitanje odgovori: "Tko je ta osoba?" rekao je Plenković.

Kad će ravnatelji dobiti upute za COVID potvrde?

– Ministar zdravstva će to odrediti sukladno zakonu. Od listopada su potvrde na snazi – rekao je i dodao kako je zadovoljan ministrom Berošem kao i cijelom Vladom.

VIDEO Beroš zaposlenima u zdravstvu: Na radno mjesto moći ćete doći pod jednim od tri uvjeta!

Komentara 42

Avatar Mali Berica
Mali Berica
14:42 16.09.2021.

Srbija se mora ispričati za agresiju i zločine, moraju reći gdje su kosti naših nestalih, moraju platiti 100 milijardi eura ratne štete, prema tome manite se gluposti i uhvatite se posla,

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
15:03 16.09.2021.

Ovo dociranje i prežvakavanje starih tema me ne interesira. Mene interesira koji smo u EU po potrošnji i BDP-u?

Avatar Asterix
Asterix
14:32 16.09.2021.

Vanđelić nije naučio sjediti skrštenih ruku. Nakon što je višekratno upozorio na neučinkovitost ministarstva i neprovedivost zakona, za Plenkovića je to bavljenje politikom. Vanđeliću, daj ostavku, ne treba ti to u životu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije