Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hodočašće sv. Anti

Pješačili 15 kilometara po nesnosnoj vrućini za obnovu i povratak u Posavinu

Hodočašće u Gornje Močile
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
12.06.2019.
u 16:30

Dani svetog Ante Padovanskog koje organizira župa sv. Ante u Gornjim Močilama, višednevna su manifestacija protkana bogatim religijskim, kulturno-zabavnim i sportskim programom

Ja sam iz tog kraja, tamo sam rođen i tamo sam doživio do rata 1992. godine, odnosno do trenutka kada su svi Posavljaci morali napustiti svoje krajeve. Svake godine sudjelujem u hodočašću i često se vraćam u svoje mjesto, ali gledajući iz perspektive čovjeka koji živi i radi u Hrvatskoj, trajan povratak u ovom trenutku nije realan – rekao je Brođanin Mario Soldan.

On je jedan od pedesetak vjernika koji su danas (srijeda) po nesnosnoj vrućini i sparini s velikim križem pješačili od slavonskobrodskog prigradskog naselja Podvinja do petnaestak kilometara udaljenih Gornjih Močila. Hodočašće se svake godine održava u sklopu tradicionalnih Dana svetog Ante Padovanskog u povratničkoj župi Gornja Močila – Sijekovac u Bosanskoj Posavini.

Noseći sa sobom veliki križ, hodočasnici su simbolično povezali dvije župe svetog Ante, dvije obale Save i dvije države, Hrvatsku i BiH. Nitko od njih ne želi zaboraviti svoj kraj i pomažu koliko mogu da barem onima malobrojnima koji koji tamo žive i koji se imaju namjeru vratiti stvore što bolje uvjete za život. A poslije, kažu, tko zna.

Ispraćajući hodočasnike, podvinjski župnik Josaphat N. Mosha, koji je u Hrvatsku prije jedanaest godina došao kao misionar iz daleke Tanzanije, pozvao ih je da se sjete s kojom su nakanom poduzeli taj sveti poduhvat.

- Mjesta koja želimo pohoditi dokaz su naše pobožnosti. Onamo vjernici često odlaze i vraćaju se radosni i spremni za izvršavanje djela ljubavi. Međutim, mi hodočasnici moramo nešto pridonijeti i vjernicima koji ondje stalno žive. Moramo dati primjer svoje vjere, ufanje ljubavi, da domaćini i doseljenici jedni druge obogate i uzajamno se nadograđuju. U tome je posebno važna vaša žrtva, hodanje do tamo - poručio je pater Josaphat.

Dani svetog Ante Padovanskog, koje organizira župa sv. Ante u Gornjim Močilima, višednevna su manifestacija protkana bogatim religijskim, kulturno-zabavnim i sportskim programom. Neprekidno se održava već 13 godina, otkako je na čelo župe došao vlč. Ivan Tolj.

- Mi svake godine uoči blagdana svetog Ante hodočastimo u Močila. Molimo se za osobne potrebe, ali i za život u Bosanskoj Posavini i sve ono što je potrebno za obnovu i povratak – rekao je pater Tolj.

Hodočašće u sklopu Dana sv. Ante Padovanskog

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mliniski
mliniski
08:15 13.06.2019.

Trebali ste ostati tamo pa iduće godine ne bi opet pješačili

VJ
vjernicibrkićlucićitomašević
21:28 12.06.2019.

mogu i 150. valentić,škegro,šeks i ekipa raselili slavoniju u kojoj su vlast u svim općinama imali hrvati a i u koju se je uvijek dolazilo a vratiti će se kao u posavinu u kojoj hrvati nisu na vlasti u nijednojnoj općini i u kraj u koji se nikada nije ulagalo(bar u hrvatske sredine)

Avatar Tračalo
Tračalo
05:47 13.06.2019.

Koka briga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije