Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Piloti SAD-a vježbat će brišući let i gađanje – u Slunju

Četiri koridora – Letjet će pravcima od Pule, Oliba, do Cresa, u Slavoniji, od Pule do Zagreba i od Pokupskog do Vodica
07. veljače 2013. u 11:36 17 komentara 247 prikaza
vojska
Foto: Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Borbeni zrakoplovi američkog ratnog zrakoplovstva iz njihovih eskadrila i zračnih snaga za Europu i Afriku uvježbavat će brišući let u zračnom prostoru Hrvatske i gađanje na vojnom poligonu u Slunju.

Tako stoji u već pripremljenom tekstu provedbenog sporazuma koji je, na svojoj 75. sjednici, negdje pred kraj dnevnog reda, u srijedu prihvatila hrvatska vlada. Uime MORH-a sporazum će potpisati brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a, a s američke strane general bojnik James W. Hyatt, ravnatelj u stožeru USAF-a u bazi Ramstein u Njemačkoj. Hyatt je zadužen za operacije, strateško odvraćanje i nuklearno integriranje. Radi se, dakle, i o postrojbama US Air Forcea koje su, primjerice, korištene u operacijama nad Libijom te sada kao potpora francuskoj akciji u Maliju u Africi.

Let 100 m iznad zemlje

Američki borbeni zrakoplovi već su obavljali treninge, pa i zajedničke vježbe, s HRZ-om u Hrvatskoj, na temelju memoranduma potpisanog još 2004. godine, no bila je riječ o zrakoplovima s nosača ili su dolazili na trening iz baze u talijanskom Avianu. U MORH-u kažu da je i sada riječ većinom o avionima iz Aviana, no dolazit će i iz Njemačke te nekih drugih baza snaga SAD-a. Kada zrakoplovi USAF-a počnu dolaziti iz njemačkog Ramsteina, to neće značiti da će biti i stacionirani u RH. Slijetanje i rabljenje naših aerodroma nije zasad planirano, premda se navode zračne luke “dostupne kao zamjenske u hitnom slučaju: Rijeka, Pula i Zadar”.

U sporazumu se navodi da će “gostujuće postrojbe USAFE/AFAFRICA koristiti isti zračni prostor i rute brišućeg leta koje su objavljene... za hrvatsku vojnu obuku za operacije na velikim i malim visinama”. Brišući let provodit će se na objavljenim rutama u zoni širine 3 nautičke milje i od otprilike 100 do 300 metara iznad površine zemlje. Sporazum točno definira i koje će naoružanje moći koristiti američke “gostujuće postrojbe” tijekom obuke nad Hrvatskom. Mogu koristiti – strojnice svih kalibara te zrakoplovne topove do 30 mm, s tim da to isključuje uporabu zapaljivog streljiva. Avioni mogu koristiti i vježbovne, betonske zrakoplovne bombe do 250 kg (s ili bez dimnih označivača).

Vlada RH osigurala se i navela i što je strogo zabranjeno koristiti u borbenoj obuci Amerikanaca: korištenje streljiva, raketa ili bombi koje sadrže osiromašeni uran, aerosol, kasetne bombe ili druge otrovne/radioaktivne supstancije ili agense koji će utjecati na biljke i životinje. U sporazumu je, naravno, i najrazumljiviji hrvatski uvjet – da američki piloti neće moći vježbati i provoditi obuku u RH tijekom turističke sezone. Korištenje vojnog poligona i brišući letovi zabranjeni su, dakle, od 1. srpnja do 15. rujna.

Naplata se ne spominje

Hrvatske snage nadzirat će vježbe i obuku američkih pilota te organizirati čišćenje poligona od ostataka iskorištena streljiva. Nitko ne spominje eventualnu naplatu te obuke Amerikancima, no, hrvatske Oružane snage sigurno će dobiti nešto zauzvrat. Za početak, naši će vojnici sudjelovati u navođenju i označavanju ciljeva Amerikancima.

>>Propala ideja o malom Pentagonu preko Save

>>MORH uputio poziv muškarcima za upis u vojnu evidenciju

Ograničenja: Brišućeg leta nema n

Ograničenja: Brišućeg leta nema nad Plitvicama

Američkim zračnim snagama za Afriku smanjuje se prostor za obuku. One će nalijetati u RH uglavnom iz Njemačke, a iz Aviana će nalijetati, uglavnom F-16 zračnih snaga SAD-a za Europu. U Ramsteinu te snage lete na borbenim zrakoplovima tipa F-16, F-15E, te A-10, poznatijima kao “ubojice tenkova”. Za uvježbavanje brišućih letova Amerikanci će koristiti nenaseljena područja u 4 koridora: U Slavoniji – Križ-Cerna-Gorjani, na moru Pula-Cres-Olib-Pag-Vodnjan, pravac Pula-Senj-Ogulin-Jastrebarsko-Zagreb i pravac Pokupsko-Slunj-Jezerane-Gračac-Vodice. Te pravce inače rabe i zrakoplovi HRZ-a. U sporazumu stoji da prelijetanje Nacionalnog parka Plitvice, grada i većih naselja treba izbjegavati (ako je planirano ispod 3000 metara zabranjeno je). Očekuje se da će manje vježbe početi i ove, no prava “eksploatacija” našeg zračnog prostora i poligona u Slunju dogodit će se iduće godine. Do kraja rujna isplanirat će se planovi obuke i letenja, a hrvatska strana mora ih odobriti do kraja studenog ove godine. Potpisnik s američke strane, general Hyatt pilot je s 3700 sati letenja, od čega 700 borbenih u Iraku i Afganistanu, a zadnje je odlikovanje dobio za akciju NATO-a u bivšoj Jugoslaviji.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Nini istrijan:

  Odlicno,nedostajalo nam je zagadjivanje obale i zemljsita.Sta lova sve ne radi!

 • Avatar banovina
  banovina:

  Živjelo zauvijek prijateljstvo Amerikanaca-Hrvata-Njemaca !

 • miro 73:

  Nek amerikanci samo treniraju.Bar ce ovi prekodunavci malo razmisliti prije nego ponovo budu punili puske i pozivali se da brane srpsku nejac.