Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
US Air Force nad RH

Piloti SAD-a vježbat će brišući let i gađanje – u Slunju

vojska
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
07.02.2013.
u 11:36

Četiri koridora – Letjet će pravcima od Pule, Oliba, do Cresa, u Slavoniji, od Pule do Zagreba i od Pokupskog do Vodica

Borbeni zrakoplovi američkog ratnog zrakoplovstva iz njihovih eskadrila i zračnih snaga za Europu i Afriku uvježbavat će brišući let u zračnom prostoru Hrvatske i gađanje na vojnom poligonu u Slunju.

Tako stoji u već pripremljenom tekstu provedbenog sporazuma koji je, na svojoj 75. sjednici, negdje pred kraj dnevnog reda, u srijedu prihvatila hrvatska vlada. Uime MORH-a sporazum će potpisati brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a, a s američke strane general bojnik James W. Hyatt, ravnatelj u stožeru USAF-a u bazi Ramstein u Njemačkoj. Hyatt je zadužen za operacije, strateško odvraćanje i nuklearno integriranje. Radi se, dakle, i o postrojbama US Air Forcea koje su, primjerice, korištene u operacijama nad Libijom te sada kao potpora francuskoj akciji u Maliju u Africi.

Let 100 m iznad zemlje

Američki borbeni zrakoplovi već su obavljali treninge, pa i zajedničke vježbe, s HRZ-om u Hrvatskoj, na temelju memoranduma potpisanog još 2004. godine, no bila je riječ o zrakoplovima s nosača ili su dolazili na trening iz baze u talijanskom Avianu. U MORH-u kažu da je i sada riječ većinom o avionima iz Aviana, no dolazit će i iz Njemačke te nekih drugih baza snaga SAD-a. Kada zrakoplovi USAF-a počnu dolaziti iz njemačkog Ramsteina, to neće značiti da će biti i stacionirani u RH. Slijetanje i rabljenje naših aerodroma nije zasad planirano, premda se navode zračne luke “dostupne kao zamjenske u hitnom slučaju: Rijeka, Pula i Zadar”.

U sporazumu se navodi da će “gostujuće postrojbe USAFE/AFAFRICA koristiti isti zračni prostor i rute brišućeg leta koje su objavljene... za hrvatsku vojnu obuku za operacije na velikim i malim visinama”. Brišući let provodit će se na objavljenim rutama u zoni širine 3 nautičke milje i od otprilike 100 do 300 metara iznad površine zemlje. Sporazum točno definira i koje će naoružanje moći koristiti američke “gostujuće postrojbe” tijekom obuke nad Hrvatskom. Mogu koristiti – strojnice svih kalibara te zrakoplovne topove do 30 mm, s tim da to isključuje uporabu zapaljivog streljiva. Avioni mogu koristiti i vježbovne, betonske zrakoplovne bombe do 250 kg (s ili bez dimnih označivača).

Vlada RH osigurala se i navela i što je strogo zabranjeno koristiti u borbenoj obuci Amerikanaca: korištenje streljiva, raketa ili bombi koje sadrže osiromašeni uran, aerosol, kasetne bombe ili druge otrovne/radioaktivne supstancije ili agense koji će utjecati na biljke i životinje. U sporazumu je, naravno, i najrazumljiviji hrvatski uvjet – da američki piloti neće moći vježbati i provoditi obuku u RH tijekom turističke sezone. Korištenje vojnog poligona i brišući letovi zabranjeni su, dakle, od 1. srpnja do 15. rujna.

Naplata se ne spominje

Hrvatske snage nadzirat će vježbe i obuku američkih pilota te organizirati čišćenje poligona od ostataka iskorištena streljiva. Nitko ne spominje eventualnu naplatu te obuke Amerikancima, no, hrvatske Oružane snage sigurno će dobiti nešto zauzvrat. Za početak, naši će vojnici sudjelovati u navođenju i označavanju ciljeva Amerikancima.

>>Propala ideja o malom Pentagonu preko Save

>>MORH uputio poziv muškarcima za upis u vojnu evidenciju

Komentara 17

NI
Nini istrijan
17:02 07.02.2013.

Odlicno,nedostajalo nam je zagadjivanje obale i zemljsita.Sta lova sve ne radi!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:32 07.02.2013.

Živjelo zauvijek prijateljstvo Amerikanaca-Hrvata-Njemaca !

M7
miro 73
14:18 07.02.2013.

Nek amerikanci samo treniraju.Bar ce ovi prekodunavci malo razmisliti prije nego ponovo budu punili puske i pozivali se da brane srpsku nejac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije