Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Piloti i stjuardese idu u štrajk, uprava CA odustaje od otkaza?

Iz CA su priopćili da je za sutrašnje letove predbilježeno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, dakle jedna petina svih predbilježenih putnika.
13. svibnja 2013. u 13:47 0 komentara 14 prikaza
ca,piloti,stjuardese,portal (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje nisu se jutros u Ministarstvu rada uspjeli dogovoriti s upravom Croatia Airlinesa pa nisu odustali od štrajka najavljenog za sutra.

– Naš je osnovni uvjet zadržavanje prava iz prošlog kolektivnog ugovora koji je vrijedio do 1. travnja – kazao je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić. On je ostavio mogućnost da se tijekom dana nastave pregovori s upravom i da se štrajk otkaže, ako se udovolji uvjetima sindikata. – Zasad nije došlo do pomaka, no to ne znači da ga neće biti. Svjesni smo da štrajk nije ni u interesu kompanije ni u interesu nas radnika, no to je krajnja mjera na koju smo prisiljeni kako bismo ostvarili naše zahtjeve – kazao je Bilić.

Jednosatni štrajk

Zemaljsko osoblje CA u utorak će štrajkati samo jedan sat, od 11 do 12 sati, a piloti i stjuardese u akciju će krenuti u šest ujutro i štrajkat će do ispunjenja uvjeta. Time bi većina zrakoplova hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika trebala ostati na zemlji.

Odustaju od otkaza?

Član Uprave CA-a Zlatko Širac najavio je da bi uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. svibnja masovno otvarale bolovanje, što je u poslodavca izazvalo sumnju da je riječ o nezakonitom prosvjedu protiv novog kolektivnog ugovora. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu, rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom, javlja HRT.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu pristali na novi kolektivni ugovor koji im je ponudila uprava, a nakon što je pokušaj mirenja propao, sindikalci su ostvarili pravo na štrajk. Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje ne pristaju na dodatno rezanje prava koja su imali po starom kolektivnom ugovoru, u prvom redu onih prava koja se tiču slobodnih dana i godišnjih odmora.

Nezakoniti otkazi

Prošlog četvrtka Radničko vijeće CA odbilo je dati suglasnost za 42 otkaza koje je uprava CA najavila dati stjuardesama koje su bile na bolovanju, a za koje smatra da su bile u prikrivenom štrajku. U upravi CA priznali su da je kontrola HZZO-a potvrdila da su stjuardese bile bolesne i kazali da neće odustati od otkaza premda su svjesni da će izgubiti sudske sporove. Biti će to dodatni trošak za ionako loše financijsko stanje državnog avioprijevoznika. U prva tri mjeseca ove godine CA je, naime, imala gubitak od 92,5 milijuna kuna, prihodi su bili 262 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 355,5 milijuna kuna.

'Zbog štrajka ugrožena opstojnost Croatia Airlinesa'

CA će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru. Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, dakle jedna petina svih predbilježenih putnika, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Najavljeni štrajk sindikata Croatia Airlinesa već sada uzrokuje kompaniji izravne i neizravne štete, a istodobno ugrožava započeti program restrukturiranja i opstojnost tvrtke, dodaje se. Navode kako, "unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, koji je od kompanije zatražio Nadzorni odbor u ime vlasnika i čija je provedba u tijeku, tri strukovna sindikata nisu pokazala razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji."

Ističu kako su programom resrukturiranja, između ostalog, nužne uštede u sklopu kolektivnih ugovora, odnosno u stečenim pravima koja su se prijašnjih godina povećala zbog različitih pritisaka sindikata. "Ta prava znatno opterećuju poslovanje tvrtke u financijskom pogledu i prepreka su za održivo poslovanje kompanije. Važno je napomenuti kako čak 76 posto ukupnih troškova kompanije čine nekontrolabilni troškovi, a 24 posto kontrolabilni troškovi, te da se čak 65 posto kontrolabilnih troškova odnosi na trošak radne snage."

>>Stjuardese pisale Milanoviću: Neka žrtve budu jednake

Letovi koji će biti otkazani OU 4438 S

Letovi koji će biti otkazani

OU 4438 Split - München 8.00

OU 480  Zagreb - Kopenhagen 8:05

OU 460 Zagreb - Zürich 9:10

OU 4433 München - Zadar 10:15

OU 4405 Frankfurt - Pula 10:25

OU 630 Zagreb - Pula 10:35

OU 481 Kopenhagen - Zagreb 11:20

OU 662 Zagreb - Dubrovnik 11:45

OU 4432 Zadar - München 12:10

OU 4404 Pula - Frankfurt 12:50

OU 4439 München - Split 14:15

OU 674 Zagreb - Zadar 14:15

OU 374 Zagreb - Barcelona 15:20

OU 674 Zadar - Pula 15:25

OU 655 Split - Zagreb 16:20

OU 673 Pula - Zagreb 16:30

OU 633 Pula - Zagreb 16:45

OU 442 Zagreb - Beč 17:45

OU 375 Barcelona - Zagreb 18:20

OU 443 Beč - Zagreb 19:30

OU 658 Zagreb - Split 21:00

OU 632 Zagreb - Zadar 21:15

OU 632 Zadar - Pula 22:25

O ostalim izmjenama pročitajte na stranici Croatia Airlinesa.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.