Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR RADA

Piletić o izmjenama Zakona o radu: Nema isplate otpremnine ako netko ispuni uvjete za mirovinu

Zagreb: Ministar Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.09.2022.
u 10:32

– Postotak radnika koji rade na ugovor na određeno iz godine u godinu pada, čime smo zadovoljni, dosegnuli smo nekakav europski prosjek, ali još uvijek imamo veliki broj kratkoročnih ugovora. Zato uvodimo novost da limitiramo ugovore na određeno na maksimalno tri godine i najviše tri ugovora – naveo je

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gdje je komentirao Vladin paket mjera pomoći, ali i izmjene Zakona o radu.

– Dio iz paketa otpada na mjere iz našeg resora, ali najveći dio otpada na ulogu HEP-a kojem je vlada omogućila da dobar dio naših ljudi plaća cijenu koja nije tržišna, nego umjetno stvorena. Dobar dio poduzetnika plaćat će cijenu električne energije kao i kućanstva. Također, sve ustanove socijalne skrbi iz kategorije poduzetništva plaćat će električnu energiju kao kućanstva – rekao je ministar Piletić.

Podsjetio je da nema kategorije građana koju Vladin paket nije obuhvatio.

– Kad je riječ o umirovljenicima, Vlada je u samo godinu i pol treći put intervenirala jednokratnim novčanim dodatkom onima s nižim mjesečnim primanjima. Ne samo da smo podigli visinu razreda nego smo povećali i cenzus mirovine koja može dobiti jednokratni dodatak. Također, jedan od ciljeva nam je bio od 1. siječnja 2025. povisiti najniže mirovine za tri posto. Intervencijom u Konačni prijedlog zakona intervenirali smo da taj postotak povećanja najnižih mirovina ne čeka 2025., nego kreće s 1. siječnjem 2023., rekao je.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjene zakona o radu

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o radu.

– Postotak radnika koji rade na ugovor na određeno iz godine u godinu pada, čime smo zadovoljni, dosegnuli smo nekakav europski prosjek, ali još uvijek imamo veliki broj kratkoročnih ugovora. Zato uvodimo novost da limitiramo ugovore na određeno na maksimalno tri godine i najviše tri ugovora – naveo je.

Kao novost u Zakonu u radu je rad od doma te da će poslodavac moći uz prethodnu najavu i suglasnost radnika doći u kuću zaposlenika i vidjeti u kakvim uvjetima radi.

– Prijedlog je i da nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike starije od 65 godina i s 15 godina staža, ako se drukčije ne dogovore radnik i poslodavac. Tu smo htjeli potaknuti da poslodavci nemaju  obvezu isplate otpremnine radniku nakon navršenih 65 godina ako radnik želi ostati raditi, a ispunjava sve uvjete za mirovinu. Netko tko ispuni uvjete za mirovinu neće biti nezbrinut, ostvarit će mirovinu i onda poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Tako stimuliramo i poslodavca i radnika koji može ostati dulje u svijetu rada ako to želi, ali ostavili smo da se oko toga dogovore radnik i poslodavac – objasnio je.

Kad je riječ o povećanju plaća u javnom sektoru, Piletić je kazao da pregovori još nisu počeli te da će na današnjoj sjednici Vlade imenovati pregovaračke odbore uime Vlade i za državne i javne službenike te namještenike.

– Želimo reagirati i povećati osnovicu plaće i u državnim i u javnim službama prateći situaciju i gospodarskog rasta i punjenje proračuna. S obzirom na jesenski paket, veliki je pritisak na proračun, ali vjerujem da ćemo u pregovorima i dijalogu pronaći najbolje rješenje kojim bismo pokazali da želimo povećati osnovicu – istaknuo je Piletić.

VIDEO: Viktor Gotovac izbačen iz SDP-a

Komentara 13

ZE
ZedS
15:14 14.09.2022.

Ma super! A da se malo pozabavite naknadama i 'otpremninama' tj. tzv. manageskim ugovorima za (ne)rad u nadzornim odborima državnih tvrtki ?? Ili za direktore državnih tvrtki ? Plaćica stiže otpremnina, u visini životne plaće šljakera, a odgovornost za štetuu koju nanose nikakava. posao iz snova

OT
otrovnijezik
13:33 14.09.2022.

A ja pomislio nema isplate ako je krao ili nije ništa napravio za tvrtku.

AK
akikosunahara
13:03 14.09.2022.

Molim nadležne u Vladi da još jednom razmisle (ali brzo) o tome da se rad do 67 dozvoli svima koji to žele, bez obzira na volju poslodavca. Ima poslodavaca (npr. moj) koji sve tjera u mirovinu sa 65 i uopće nema sluha za nas malobrojne koji bismo voljeli ostati. Radi se o visokoobrazovanim ljudima na čije je školovanje država potrošila poprilično novaca. Pa, iskoristite nas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije