Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćaju se na izvoran raspored isporuke

Pfizer ekskluzivno za Večernji: Povećane isporuke cjepiva počet će od 15. veljače i u Hrvatsku

Pfizer i Moderna cjepiva protiv virusa Covid-19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
25.01.2021.
u 15:12

Nakon što su objavili kako će smanjiti isporuku cjepiva, čime se gotovo zaustavio proces cijepljenja u Hrvatskoj, danas su tu priču promijenili

Pfizer ne samo da se ovog tjedna ipak vraća na izvoran raspored isporuke cjepiva protiv COVID-a 19 u EU, što znači i u Hrvatsku, već će i povećati broj isporučenih doza od 15. veljače, kazali su za Večernji list u toj farmaceutskoj kompaniji. 

Zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, Stožer je prije nekoliko dana objavio kako u sljedećih nekoliko tjedana ne mogu nastaviti s provedbom cijepljenja jednakom brzinom kao što su planirali.

Nakon negodovanje EU i njezinih članica te na pritisak Bruxellesa, kao i na druge kompanije koje su najavile smanjenje isporuke i time nepoštivanje ugovora, Pfizer je jučer  tu priču promijenio.

Video: Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak

- Zbog hitne potrebe za cijepljenjem većeg broja ljudi, istražili smo inovativne načine za povećanje broja doza koje možemo isporučiti pružiti ove godine i sada vjerujemo da potencijalno možemo isporučiti približno 2 milijarde doza do kraja 2021. godine - kazali su nam u Pfizeru. 

Da bi se to postiglo, sada su potrebne određene modifikacije proizvodnih procesa. Kao rezultat toga, pogon u Puursu u Belgiji doživjet će privremeno smanjenje broja doza isporučenih u EU. Prema njihovim informacijama, s prvotnih 1,3 milijarde doza, sad će u ovoj godini proizvesti najmanje dvije milijarde.

- Ovaj tjedan vratit ćemo se izvornom rasporedu isporuka u Europsku uniju, uključujući i u Hrvatsku, dok će povećane isporuke početi od 15. veljače. Tako ćemo u potpunosti ispuniti dogovor i isporučiti dogovorene količine cjepiva u prvom kvartalu, dok će one u drugom biti znatno veće - kazali su iz Pfizera za Večernji list.

Video: Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

Ključne riječi

Komentara 18

LA
lajh1985
15:50 25.01.2021.

Ja svoju dozu slobodno dam osobi koja se vec cijepila pa nek se cijepi i po 3 put

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
15:47 25.01.2021.

da, ko ludi smo, baš vapimo sa takvim smućkanim smećem!

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:26 25.01.2021.

HHAHA jeftina navlakuša ...ovako se stvori umjetna potražnja na tržištu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije