Naslovnica Vijesti Svijet

Pet velikih članica EU na čelu s Njemačkom želi eurovojsku

Odluke bi se donosile većinom pa Britanci više ne bi mogli koristiti veto, što zapravo stalno čine
20. rujna 2012. u 10:00 129 komentara 156 prikaza
'German Foreign Minister Guido Westerwelle reviews German KFOR soldiers serving in Kosovo during his visit at the German KFOR Camp near the town of Prizren on August 27, 2010. After talks with politic
Foto: 'ARMEND NIMANI'

Pet velikih zemalja članica Europske unije, među kojima nema Velike Britanije, pokrenule su inicijativu za veliku reformu europske vanjske, obrambene i sigurnosne politike, a jedno od najvećih dostignuća dosadašnjih promišljanja veliko je paneuropsko ministarstvo vanjskih poslova, ali i prijedlog da bi se sve zajedničke odluke o vanjskoj politici trebale donositi iznadpolovičnom većinom, a ne konsenzusom, što je potez kojim se želi eliminirati pravo na veto, koje tako često koristi Velika Britanija.

Tržište oružja

Usto, otvorila se i mogućnost za osnutak Europske vojske i jedinstvenog tržišta za vojnu industriju koja se nalazi u EU. Usto, predlaže se i formiranje europske policije čiji bi zadatak bio čuvanje granica Unije.

Inicijator je ovoga Njemačka, odnosno tamošnji ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, a inicijativi se pridružilo još šest zemalja članica tako da ovaj prijedlog sada ima podršku 11 od 27 članica. Inicijativu potpisuju Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Poljska, a priključile su joj se Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Austrija i Portugal.

Dokument u kojem se predlažu sve ove promjene ima 12 stranica, a rezultat je intenzivnog rada i dogovaranja, i to tijekom posljednjih devet mjeseci. Neki analitičari komentiraju da će, ako bude proveden u djelo, ovaj prijedlog ubrzati izlazak Velike Britanije iz EU, o čemu se u toj zemlji već dugo raspravlja.

Protiv konsenzusa

\"Kako bismo učinili EU stvarnim velikim igračem na globalnoj razini, vjerujemo da treba na dugi rok uvesti mehanizam za donošenje odluka o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici ili barem spriječiti jednu članicu da uništi svaku dobru inicijativu\", kazao je Westerwelle, koji također upozorava da je krajnje vrijeme da se promijeni način donošenja odluka u EU zato što odlučivanje konsenzusom, s unijom koja ima 27, a uskoro i 28 članica, postalo presporo i previše neizvjesno, a u konačnici rezultira ogorčenošću nekih zemalja članica i izostankom volje da se učini bilo što konstruktivno jer se gotovo uvijek nađe netko tko minira dobre prijedloge.

Već je, naime, poznato da će Velika Britanija blokirati Europsku vojsku i da odbija sudjelovati u kreiranju zajedničke vanjske politike iako je upravo Britanka Catherine Ashton na čelu relativno nove diplomatske službe Europske unije.

Paneuropsko ministarstvo vanjskih poslov

Paneuropsko ministarstvo vanjskih poslova

Ako EU želi postati veliki svjetski igrač, mora prema vani ići sa zajedničkom vanjskom politikom

Vojska i jedinstveno tržište naoružanja EU

Ideja je da se prvo uspostavi jedinstveno tržište naoružanja koje se proizvodi u članicama EU. Osnivanje zajedničkih oružanih snaga druga je faza toga projekta

Zajedničke policijske snage za čuvanje granice

Kontrola schengenske granice jedan je od većih problema s kojima se suočava Bruxelles. Usto, u dokumentu se predlaže i uvođenje jedinstvene vize EU.

Elipso

  • brle:

    pocelo je vec odavno, sad postaje vec dali plakati ili se smijati sto rade politicari svih fela i drzava! na kraju ce postojati kaste kao i u indiji, politicari (kao najvisi rang), pa milijarderi, pa milijunasi (koji sa milijarderima posjeduju ... prikaži još!u 98% svih dobara) i onda siromasi, gdje spada onih 98% stanovnika svijeta koji posjeduju samo 1% svih dobara na globusu!! a ova europol, kome to trebaju ti likovi pod oruzjem? cekaj, pa mi se ubijali da izidjemo iz jedne federacije,a sad sto prije u drugu, pa da se itko upita u ovoj zemlji kud nas to vukljaju ovi poslusnici-smradovi iz politike?

  • B Kosa:

    Mogu oni osnivati tu vojsku ali nema zamjene za NATO Da nije bilo amerike i natoa komunizam bi zavladao evropom. Jedan americki komentator pise. "Tko je NATO ? 95% amerikanci

  • natürlich:

    okupacija u 26 slika